• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Röda linjer

Standard RGB

Obamaregimen har talat om en ”röd linje” i Syrien – överskriden när kemiska vapen har använts.

Jag kan dela O:s uppfattning där, i den meningen att användning av kemiska vapen är helt oacceptabelt.

Dock ser jag fler ”röda linjer” med denna innebörd:

laosbomber
• När jag besökte Laos fick jag erfara att stora delar av terrängen fortfarande är farlig för människor att röra sig i – efter USA:s bombmattor av splitterbomber i början av 1970-talet.  Alltjämt sitter affischer uppe, varnande barn från att röra vid dessa spränggranater.

agentorange
• I grannlandet Vietnam använde USA giftet ”Agent Orange”, som gör att det än idag föds gravt missbildade barn i landet. Det var inga små mängder (ca 100 miljoner liter) som östes ut över djungeln. Den drabbar nu miljoner vietnameser, i generationer framåt. Mer än 100.000 barn har fötts med missbildningar.

carriles
• Sprängningar av passagerarflygplan klassas med rätta som utslag av terrorism. USA har ägnat sig åt sådant, med sprängningen av det kubanska passagerarflygplanet CUT 201 över Barbados den 6 oktober 1976, med 73 dödsoffer som följd. Terrordådet hade planlagts av den CIA-tränade Luis Posada Carriles.

gas
• I kriget Irak-Iran år 1980-88 använde Irak kemiska vapen i stor omfattning, och Irak var då USA:s nära vän. Dagen efter det första kemangreppet kunde USA:s Donald Rumsfeld ses leende skaka hand med Saddam Hussein.

irak

• I såväl Irakkriget 2003 som kriget mot Libyen 2011 användes uttjänt uran i de projektiler som slog ut stridsvagnar, något som skadat både fiendesoldater, civila och amerikanska soldater genom sin radioaktivitet. Radioaktiviteten leder till ökning av antalet cancerfall och den finns kvar långt in i framtiden.

I slaget om Falluja 2004 använde USA vit fosfor.

tortyr
• Tortyr av tillfångatagna har efter år 2001 praktiserats i stor omfattning på USA-anläggningar som Guantanamo, Abu Grai och Bagram.

drone
• USA har sedan år 2004 riktat hundratals droneattacker mot människor i andra länder, med tusentals dödsoffer som följd. Summariska avrättningar!

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Jo, att hyckleriet når helt svindlande höjder så snart fredspristagaren i Vita Huset öppnar munnen.

mlk

bo

Kan det amerikanska folket hållas ansvarigt för alla dessa krigsförbrytelser? Både ”ja” och ”nej”, skulle jag säga. Det finns en opposition mot övergreppen och mot hyckleriet, men den har av olika skäl svårt att göra sig gällande.

2 svar

  1. Bra skrivet, kan även tillägga att uranamunition användes i Serbien där det har förgiftat grundvattnet i vissa områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: