• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Tidsenlig chef

Mer finns att säga om Expo, men det känns angeläget att få sticka emellan med denna text, om Ann-Marie Begler och vad hon representerar.

amb
Wikipedia:
”Ann-Marie Begler, född 21 april 1954 i Stockholm, är generaldirektör för Skolinspektionen. Hon tillträdde den 1 oktober 2008. Myndigheten kom till genom en omorganisation av myndighetsstrukturen inom utbildningsområdet. En del av Skolverkets uppgifter överfördes till den nybildade myndigheten. Tidigare har Begler varit överdirektör vid Socialstyrelsen, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet och överdirektör vid Rikspolisstyrelsen. Ann-Marie Begler är utbildad socionom och har också arbetat inom Stockholms socialförvaltning.”

Nu är Ann-Marie Begler alltså inne på sitt fjärde tunga byråkratuppdrag.  Och har i dagarna blivit uppmärksammad för ett uttalande kring friskolor:

”Förutom att undersöka friskolornas pedagogik, lärartäthet och elevunderlag bör föräldrarna också kolla boksluten för att kontrollera friskolornas ekonomi”

Som hon ser det är det något som följer med marknadsekonomi: ”som konsument måste man vara observant när det är en marknad”!

Samma Begler har också sagt att Skolinspektionen saknar kompetens för att göra analyser om friskolornas driftsformer. Så vad myndigheterna inte klarar av, det ska tydligen enskilda föräldrar förväntas klara.

jb

Som GD för Skolinspektionen, var det Begler som låg bakom kritiken mot friskolan Maria Elementär? En kritik som gick ut på att den var ”otidsenlig”.

Fria Tider den 25/6 – 13:
”Ordning och reda på skolan – då hotar Skolinspektionen med vite
Den ansedda friskolan Maria Elementar på Södermalm i Stockholm har bland de bästa resultaten i landet. Men nu kan skolan tvingas böta 1,2 miljoner kronor efter kritik från Skolinspektionen, eftersom myndigheten menar att undervisningen präglas av ett ‘otidsenligt’ och ‘auktoritärt förhållningssätt’ som inte lever upp till moderna vänsterideal.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att det finns en ‘gammaldags syn’ på lärande och auktoritet på skolan. ”

”Bristerna inom dessa områden bottnar enligt Skolinspektionens uppfattning delvis i ‘den otidsenliga kunskapssyn och det auktoritära förhållningssätt som Skolinspektionen beskrivit i sitt tidigare beslut och som fortfarande ger avtryck i skolan’, skriver inspektionen.

Under de senaste åren har hundra procent av eleverna gått ut årskurs nio med behörighet till gymnasiet och medelbetyget ligger långt över riksgenomsnittet i Sverige. Nu hotar Skolinspektionen med vite och kan slutligen dra in tillståndet för verksamhet om inte saker förändras.”

”Skolan har fram till den 18 september på sig att modernisera sin ‘otidsenliga kunskapssyn’, enligt beslutet.”

Ann-Marie Begler är ett för mig redan tidigare bekant namn. Som BRÅ-företrädare skrev hon på DN Debatt om ungdomsrånen:

”den allvarligaste konsekvensen av ungdomsrånen kan bli en alltmer invandrarfientlig inställning i ungdomsgenerationen, en grogrund för ökad vardagsrasism”.

Alltså: att något negativt faktiskt hänt och fortsätter att hända svenska ungdomar väger för henne lätt, jämfört med risken för att något negativt skulle hända invandrarungdomar.

Min reflexion utifrån fallet Begler blir:

hur kan ett sådant stolpskott hamna på ständigt nya nyckelpositioner i den svenska byråkratin? Vad är det som kvalificerat henne?

Där har jag en teori:

hon är införstådd med alla de pk-begrepp, som ger pluspoäng. Hon har, när hon öppnat munnen, givit uttryck för den rätta ”värdegrunden”. Hon är s.a.s. tidsenlig.

Men vad döljer sig bakom pk-pratet, annat än ett folkförakt och en svenskfientlighet ? Det senaste uttalandet om friskolor och föräldrars ansvar har något gemensamt med det tidigare uttalandet om risken för invandrarfientlighet.

Det är att Beglar sparkar nedåt och har rangordningen i ryggmärgen:

• Föräldrar står lägre än myndigheter.
• Svenskar står lägre än invandrare.

shit
 PS

Mycket mer finns att säga om skolan.

Bloggen Gluefox skriver bl.a:

”Att så totalt och respektlöst bortse från tidigare erfarenheter, och tro sig, genom att införa helt nya och nästan oprövade metoder, kunna skapa något bättre, tyder på en megalomanisk självöverskattning. I själva verket innebär den nya skolan en ansvarslös lek med ett helt lands välfärd och med unga människors framtid.

Personligen anser jag från djupet av mitt hjärta, att de som har ansvaret för dagens svenska skola borde ställas inför rätta, anklagade för landsförräderi alternativt brott mot mänskligheten (jag skämtar faktiskt inte)! De har orsakat Sverige och svenska folket ofantligt mycket större skada än vad t ex den ryske storspionen Stig Wennerström någonsin gjorde”.

Till denna innehållsrika och inspirerande text om skolan hoppas jag kunna återkomma!

 

Läs mer:

Tidsenligt på universitet

9 svar

 1. Intressant information välbehövligt att få ta dela av.

 2. Jag läste om detta vansinniga hot om vite som SI lagt på Maria Elementar, den enda förklaring jag kan ge till att detta sker är att denna skola har FÖR bra resultat och skulle kunna visa hela den svenska skolvärlden på just det exempel som bryter den nedåtgående trenden inom skolan. Att vara otidsenlig och auktoritär fungerar tydligen…det fungerar så väl att alla klarar sig genom sin skolgång med ett medel högt över normen. Det får inte gå för bra för en sådan skola inte..för då har ju den bevisat att det socialistiska skolsystemet är en total flopp, och så kan vi ju inte ha det det ligger mycket socialistisk prestige bakom detta alltför mycket och då ska en väl fungerande skola hotas…! En så här oduglig generaldirektör borde omgående få sparken och hon ska aldrig vidare i livet få tillträde till ett styrelserum det är vad jag tycker..! Tack Jan för att du tog upp detta fall…du har verkligen dina känselantenner ute du…!!

 3. TACK Janne för Din klarsynthet! Man har visserligen upphört att förvånas men dessvärre ytterligare ett steg mot ett fullfjädrat ABSURDISTAN!!!

 4. Djursholms samskola….för länge sedan då vi hade siffror 1, 2, 3, 4, 5…betygen/kunskapen etc…..sades vara ”normalfördelad” tror det var så att i en grupp/klass på 30 så hade man 2 st 1&5, 7st 2&4 samt 12st 3….detta utfall skulle normeras/justeras med de ”centrala proven” så klasser kunde få ett medel på 3 eller 2,8 eller 3,2 eller så……MEN idén var att oavsett utfall så skulle betygen nivelleras enligt detta,,,,, dvs en dålig klass gav inga betyg som räckte för någon enda för att bli antagen på vissa högskoleutbildningar ock vise versa….dock under flera år så blev det en ganska bra centrering kring 3 dock hade vissa lärare svårt att, trots de centrala proven, sätta låga betyg…. eleverna i en klass i skolan ovan insåg att många i klassen skulle ju kunna få bra osså…sagt och gjort alla började jobba och studera intensivt etc. resultatet blev att alla elever i denna klass hade 5 I ALLA ÄMNEN i avgångsklassen dessutom då tog det HUH…. dvs analogt med Maria elementar så stipulerade man att en klass HÖGST kunde avvika map medel mellan 2,8—3,2 om en lärare/skola hade fler klasser fick man bilda medel över flera klasser i samma skola dvs en större avvikelse mellan klasser kunde accepteras……

  Sens moralen är att det skall vara rättvist dvs kunskapsinhämtning är inte det enda viktiga utan även att man skall fördela högskoleplatser till elever från olika skoloor oaktat den faktiska kunskapsnivån…..

  Detta propagerar då naturligtvis genom högskolor och universitet osså…..inte speciellt svårt att inse orsakerna till de problem vi har jämfört med andra delar av världen……. lärande är jobbigt och ansträngande att uppnå men himla enkelt att bära på….

 5. Tack för detta som jag nog annars hade riskerat missa.

 6. Detta varnade dom för, som menade att man inte kan ge kvinnor inflytande i samhället

 7. […] Tidsenlig chef […]

 8. […] ”Modernisering”. Är det inte ett honnörsord bland politiskt korrekta också i vårt land, också  idag? En grundsyn som t ex ligger bakom flumskolan. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: