• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Avsnitt 13: Vänstern som försvann

Avsnitt 13 i grundkursens kapitel 3 handlar om:

Vänstern som försvann

Det är inte bara en del enskilda begrepp som givits nya, eller rentav omvända, betydelser mot tidigare. Något motsvarande har inträffat med hela vänstern.

Vad som tidigare förknippats med en vänsterhållning är åtminstone två moment:

a) arbete för jämlikhet och trygghet åt alla, ställningstagande för arbetarklassen och ”småfolket”.

b) arbete för fred, ställningstagande mot angreppskrig och imperialism.

På 60- och 70-talen var det således självklart för vänstern att demonstrera mot USA:s krig i Vietnam och Sovjets invasion av Afghanistan.

År 2011 applåderades NATO:s bombkrig över Libyen av personer som gör anspråk på att företräda en vänsterståndpunkt. Det gäller inte bara enskilda individer – ”Vänsterpartiet” reste inga invändningar mot Sveriges medverkan genom JAS-flygplan.

Den traditionella vänstern har gått upp i rök.

uppirok

Vad som tidigare varit vänsterradikalt kan idag klassas som ”högerextremt”. Detta gäller såväl försvar av svenska arbetares intressen som ställningstagande mot USA:s krigspolitik.

Jonathan Friedman:

”Många vänsterintellektuella har överrumplats av den nya ideologin men har också demonstrerat en häpnadsväckande oförmåga att reflektera över situationen. En gång i tiden uppfattade de nationalismen som ett medel för att stärka demokratin och skapa enighet kring det kollektiva projekt som syftade till att förbättra levnadsförhållandena för den arbetande majoriteten. I dag tycks de övertygade om att nationalitet är en reaktionär fantasi som utgör själva kärnan i rasistiskt våld.”

”Varför överger så många människor socialdemokratiska arbetarpartier? Enligt Slavoj Zizek, en annan kritisk vänsterintellektuell, sker detta på grund av att vänstern själv övergivit det folk den en gång representerade. Mångkulturalismen har blivit motto för de nya privilegierade ‘symboliska klasserna’. I det vacuum som vänstern lämnat efter sig flyttar den nationalistiska högern in.

Signifikativt är att det idag är högerrörelser som vänder sig till och försöker mobilisera det som finns kvar av traditionell arbetarklass i de västerländska samhällena, medan den mångkulturalistiska toleransen blir mottot för nya privilegierade ‘symboliska klasser’ (journalister, akademiker, direktörer).

I Sverige har detta fått några av sina mest extrema och överspända uttryck. Vi har här fått en hysterisk sammanblandning av begreppen: mångkulturalism = demokrati = globalisering vilken genererar en fiendebild: nationalism = rasism = nazism = antidemokrati. Dessa identitetsserier användas för att klassificera individer…”

DISKUTERA:

Vad är ”vänster”, vad är ”höger” i politiken?

Läs mer:

Abdikerad vänster

Bombvänstern

Vad är vänster?

Vänster eller höger?

3 svar

 1. Alla folkliga rörelser tas med tiden över av en elit och blir en del av det styrande skiktet. Väl uppsuttna i maktens sadel sitter de inte av frivilligt utan måste störtas av makter starkare än deras egen.
  Vem kan ta tillbaka makten från sossarna i facket och ge den åter till medlemmarna?
  Vem kan ta makten över media och börja tala och skriva sanningen?
  Vem kan ta makten från SD-ledningen som ockuperar alla toppositioner?

  Det är den representativa demokratin i led efter led som tillåter en elit att avskärma sig från botten och värna sin egen grupps intressen. I Sverige är det den politiska klassen eller om man så vill Staten i vid mening som har avskiljt sig från folket och försvarar sina gruppegoistiska intressen som står i motsättning till det svenska folkets intressen. Genom skatterna plundras folket och pengarna går till den politiska klassen som filtrerar pengarna neråt i organisationen på samma sätt som hos maffian. Så försörjs den politiska klassens gräsrötter i form av ungdomsorganisationer och ”godister” som gömmer illegala och även deras stormtrupper som AFA och deras hemliga polis Expo samt även deras officiella hemliga poliser som Säpo, Must och FRA.
  Direkt demokrati av schweizisk modell motverkar utvecklingen av elitistiska maktövertaganden men viktigast är att folket får veta vad som sant är och sedan fritt får diskutera sig fram till de beslut som gagnar folkets intressen.

  • Väl talat!

   Förhoppningsvis kommer nästa tabloid att här kunna bli till ett bidrag – dels genom sitt innehåll dels genom att den blir väl spridd.

   Kan vi få en regional struktur på distributionen kan det betyda ett kvalitativt steg framåt.

 2. […] det svenska samhällets sida företrätt av ”vänstern” och en uppsättning batikhäxor handlar det om ett medberoende, som i grunden vittnar om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: