• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Avsnitt 12: Ord som vägleder

TEKNIKFÖRETAGEN AVTAL

Avsnitt 12 i grundkursens kapitel 3 handlar om:

Ord som vägleder

Det finns alltså en uppsättning epitet och begrepp som s.a.s. ger ”tummen ned” eller ”tummen upp”. Ägnat att styra våra tankar, ge associationer och väcka känslor. Dels skapas nya ord, dels kan existerande ord ges nya betydelser.

Flera av de negativa orden har redan nämnts. Dit hör även, när det gäller, invandring: ”kasta ut”, ”klappjakt”, ”stänga ute”, ”fästning Europa”, ”ställa grupp mot grupp”, ”sparka på den som redan ligger”, hårdare tag”, mm.

Till de positiva begreppen hör:
• ensamkommande flyktingbarn
• papperslösa
• utsatta
• hjälpinsatser
(deltagande i krig)

Metapedia:

”…nämns ofta de män från 16 år upp till cirka 35 år som klassas som Ensamkommande flyktingbarn. Trots att det i huvudsak rör sig om vuxna män med så goda ekonomiska förhållanden att de har råd att betala människosmugglare stora summor för att komma till Sverige visar ordkonstruktionen tydligt att den psykologiska påverkan som makten över språket har är viktig för den politiska agendan.

Ensamkommande anspelar på någon som är alldeles ensam och därmed utlämnad åt sitt öde, flykting anger att någon flyr för sitt liv och slutleden barn är extra känslomässigt och förstärker de två första delarna av begreppet.”

”Genom att konstruera ett nyspråk tar kulturmarxismen kontrollen över ett samhälles språkbruk och döljer på ett suggestivt sätt den verkliga och bakomliggande definitionen av ett ord och sprider därmed en önskad men missvisande bild av verkligheten.

Invandrartäta bostadsområden blir utsatta områden, etnisk diskriminering på arbetsmarknaden blir instegsjobb och ekonomisk särbehandling blir nystartzon.

Ytterligare exempel är då människor utan uppehållstillstånd gör sig av med sina identitetshandlingar och då definieras som papperslösa.”

Exempel på det senare är ”mod”. Tidigare förknippades detta med ett någon tog risker för egen del, för ett gott syfte. Nu ges en ny innebörd, illustrerad av de lovord som östes över Mona Sahlin och Maria Wetterstrand vid riksdagens avtackning av dessa.

Ur ”Politisk korrekthet:

”När makten själv griper in är det i alla händelser inte frågan om mod. Mod kommer istället underifrån, från dem som är i underläge,..”

vaga

DISKUTERA:

Kräver det mod att vara politiskt korrekt?

Fler exempel på värdeladdade pk-begrepp?

5 svar

 1. Men är ”papperlösa” verkligen ett begrepp som makthavarna använder om ”identitetslösa”?

  Jag har snarare uppfattat det som att makthavarna med begreppet ”papperslösa flyktingar” velat lura svenskarna att det faktiskt rör sig om riktiga flyktingar men att de bara saknar papper på det. Det senare av den orsaken att de svenska myndigheterna är så hjärtlösa och bedriver en så hård och inhuman invandringspolitik.

 2. Ett värdeladdat pk-begrepp jag kommer till att tänka på är mänskliga rättigheter. Ett mer urvattnat begrepp får man leta efter när det till exempel åberopas vid utvisningar av våldtäktsmän som påstår sig riskera tortyr eller dödsstraff i sitt hemland utan hänsyn till vad för tortyr dess offer fått eller kommer få utstå då det visat sig mer än en gång att våldtäktsmän har återfallit.

 3. Överhuvudtaget har rättigheter kommit att mer och mer innebära berättigande. Som i att man ‘ska ha’ snarare än att man ‘kan att skaffa sig’. Fast det kanske är en annan diskussion.

 4. Stefan Löfvén drog ned applåder i Almedalen när han syftade på SD´s politik, som han kallade ”TIDLÖS SKIT”! Själv kallar jag hans uttalande ”populistisk och tidlös skit”!

 5. Hm.
  Är den nya ”Semantik” vi oavbrutet överöses med av ”politiker”, en uppfinning för att skapa begreppsförvirring hos oss röstberättigade?
  – Har man frågat de lärdas åsikt på Svenska Akademien om saken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: