• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

  • Annonser

Avsnitt 2 – ”I krig”

Kapitel 2 handlade om demokrati. Till demokratin hör ju en uppsättning attityder:

• att  låta även andra komma till tals

• att lyssna och vilja förstå

• att ta fasta på en meningsmotståndares starkaste argument

• att både klargöra vad som i sak skiljer och ta fasta på vad som förenar

• att vara saklig, göra sig själv tydlig

• att peka på problem, klargöra dilemman och nödvändiga avvägningar

• ta hänsyn till andras intressen, söka rimliga kompromisser.

 

Den politiska korrektheten handlar om raka motsatsen till en demokratisk hållning.

 

Den politiska verkligheten består för pk-iter av bara svart och vitt, onda och goda.

Motståndaren en fiende, som ska stämplas och isoleras, skandaliseras och frysas ut, köras över och krossas. Nedkämpas, med i stort sett varje medel.

 

Som i ett krig.

 

Ur antologin ”Rasismens varp & trasor”, utgiven av Statens Invandrarverk 1995:

”När nu ‘fienden’ … och ‘målsättningen’ (att bekämpa denna) är identifierade, och då jag anser mig gjort rimligt att med vetenskaplig heder i behåll kunna klistra termen ‘rasism’ på fienden oberoende av i vilken skepnad (biologisk, etnisk, religiös, etc.) hon/han uppenbarar sig, och då jag anser möjligheten till ett vetenskapligt någorlunda hederligt etiketterande av honom som ‘rasist’ är taktiskt-politiskt viktigt.”

24.krossadem

Jonathan Friedman:

”Den politiska korrekthetens värld är en instängd, likriktad värld, även om den definierar sig som mångkulturell. Det är en värld där demokratin är överflödig eftersom alla sanna demokrater har samma idéer och resten per definition är antidemokrater som skall exkluderas. Vi känner igen den typen av resonemang; den har haft flera olika skepnader.

Dess absurditet och närmast komiska dumhet kan överskyla dess sorgliga konsekvenser – att den fria debatten undertrycks, det offentliga samtalet kvävs.”

sdhot

DISKUTERA:

Vilka epitet, utöver ”rasist”, är det som brukar ”klistras på fienden”?

Annonser

2 svar

  1. Fördomsfull, fascist, kvinnohatare, cancersvulst, nationalist, antidemokrat, nazist fast judeälskare eftersom man vill stötta staten Israel är epitet som klistras på den Sverigevänlige är min uppfattning..!

    Fördomsfull är man om man är påläst, fascist är man om man med en endaste bokstav uttrycker en förskräckelse över hur demografin i landet har utvecklats, kvinnohatare är man om man som jag t.ex tycker att det är högst olämpligt att kvinnor ska vara väktare, poliser eller brandkvinnor..! Cancersvulst är man för att man är mot strömmen man är en sjukdom som med alla medel måste botas, nationalist för att man älskar Sverige som det var innan massinvandringen,EU och för att man är patriot. Antidemokrat är man för att man har uppstudsigheten att uttrycka sin mening i sann demokratisk anda. Nazist är man eller blir kallad för att man tar ställning mot en religion och inte anser denna religion kan få tillåtelse att spridas i västvärlden..och för att man ställer sig på judars sida i Palestinakonflikten…dagens nazister enligt vänstern är i dag de judar som bor i Israel vilken logik vänstern jobbar efter är för mig okänd. Dessutom vet vi idag att nazister och muslimer hade ett tätt samarbete kring den slutgiltiga lösningen. Se stormuftin av Jerusalem under andra världskriget.

  2. Högerextrem (och extremhöger, högerextremist) är vanlig som epitet inom relativt sett mer seriösa sammanhang. Det gäller även näthat, som bara har några år på nacken. Främlingsfientlighet är ytterligare ett.

    Utöver rena invektiv, anser jag att rasist/rasism, högerextrem/högerextremist/extremhöger, främlingsfientlig/främlingsfientlighet, samt näthat/näthatare är de vanligaste begreppen i den offentliga svenska PK-vokabulären. Näthat och främlingsfientlighet är mer kopplade till tendenser i samhället och hela ideologier och rörelser, medan rasist och främlingsfientligt är något en individ är.

    Givetvis är det väldigt vanligt att pekas ut som rasist, främlingsfientlig etc i detta skede. men samtidigt är det enklare och mindre känsligt att beskriva mer abstrakta och i viss mening icke-personella fenomen och koncept som ”det växande näthatet”, ”främlingsfientliga vindar i Europa”, och ”extremhögerns marsch in i parlamenten”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: