• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Fortsatt grundkursarbete

Arbetet med grundkursen rullar vidare:

• Jag har nu gjort en tydligare uppdelning i huvudtext och i bilagor för respektive kapitel.

• Bra synpunkter har inkommit från läsekretsen, vilka jag nu arbetat in i kapitel 1, om Nation.

Detta resulterade i dels ett nytt avsnitt, ”Demografi”, dels en ny bilaga, ”Fredsskadat land”.

”Grundkurs för sverigevänner”. Det blir ju ett ambitiöst åtagande både genom att ämnet är så omfattande och genom att det vänder sig till en så vid krets av människor, innefattande många olika åsiktsriktningar. Blir vi många som bidrar ökar nog utsikterna att lyckas.

Fler synpunkter på materialet tas tacksamt emot:

jan.milld@telia.com

– Tips om ytterligare diskussionsfrågor?

– Bör några diskussionsfrågor utgå?

– Nya bilagor eller faktauppgifter?

I morgon ska jag redovisa kapitel 2, om Folkstyre.

tummenupp

Annonser

7 svar

 1. Det här menar jag är direkt felaktigt.

  ”Nationen Sverige kan dateras till 900-talet, eller något senare – be- roende på vad man lägger in i begreppet ”nation”. Den nordgermanska folkstammen svear har levt i det område som idag utgör Sverige redan under vikingatiden eller tidigare, kanske före 700-talet.”

  De människor som i dag befolkar Norden kom ganska direkt efter att inlandsisen drog sig tillbaka. Alltså cirka 6000 f.k. eller ännu tidigare, beroende på landhöjningen. Det har funnits människor även innan den senaste, men de vet man inget om. Förmodligen dyrkade de guden Hel, som våra förfäder sedemera tog över. Att påstå att våra förfäder kom på 700-talet närmar sig landsförräderi.

  • Landsförrädare vill jag naturligtvis inte vara.

   Jag putsar vidare på formuleringarna. Blir det bra om jag låter andra meningen bli så här: ”Den nordgermanska folkstammen svear har levt i det område som idag utgör Sverige långt tidigare.”

   Eller ska jag hellre låta den meningen helt utgå? Det är kanske inte nödvändigt att med bestämdhet påstå något i frågan.

   Jag är öppen för alla förslag.

   • De kom efter att landet höjde sig efter att isen dragit sig tillbaka. Har en skrift här från Botkyrka.
    * för 10 000 år sedan drog sig isen tillbaka från Botkyrka (vi kan säga hela Mälardalen). Dock låg allt under vatten, då landet var nedtryck av isen.
    * För 7000 år sedan var Botkyrka, (västra Mälardalen) en arkipelag.
    * Cirka 5000 år f.k. (samma tidpunkt) har man hittat de första boplatserna i Botkyrka ( t.ex. Kassmyra). Alltså för 7000 år sedan. Det var våra förfäder. Detta gäller i mälardalen.

    Våra förfäder kom senare i norr, tidigare i söder.

    Ett förslag kan vara att du nämner för 7000 år sedan i Mälardalen. Kollar upp ”Uppåkra” i Skåne, när de första boplatserna har daterats till där. Och sedan nämner att koloniseringen skedde senare i norr-självklart. På 700 talet sedan hade vi nästan vår första stad vid Helgö. Vår riktiga första stad var som bekant Birka, på 800-talet, det var alltså en stad. Då hade Danerna sina städer Hedeby och Ribe, Norge hade sitt Kaupang, vi snackar avancerad civilisation här med avlopp, handel, marknadsplatser etc, etc. I Birka har man hittat massvis med föremål från Särkland, typ Irak, Iran Turkiet. Vi snackar RIKTIG civilisation. Vi gjorde guldsmycken som man knappt når upp till i dag, de hade kammar, nålar, pärlor hade man SLUTAT göra, för att i stället importera från Särkland. Hoppas jag når fram här. Och hoppas att min tidigare upprördhet ses i ljuset av detta. Kändes som att spotta på hela vår historia och civilisation. ber om ursäkt för ett speciellt kraftuttryck här, det var något överilat, blev bara så arg.

 2. Exakt när ”nordmännen” bosatte sig i det som senare blev de nordiska länderna vet vi ju inte. Enligt vad jag förstått har det varit många blandade stammar som kom hit och en del stannade kvar och så småningom blev den nordiska rasen.

  Under tidens gång utvecklade de blondhet eftersom de inte behövde det skydd mot solen som de människor som bodde söderut behövde..
  Jag hoppas verkligen att den blonda rasen fortsätter existera men tror inte den kommer att göra det med tanke på all invandring.

 3. Den äldsta kulturen är Brommekulturen. Ingen vet dock om det är våra förfäder, så det kan man inte skriva. http://sv.wikipedia.org/wiki/Brommekulturen

 4. tror man kan säga att våra första förfäder kom under Mesolitikum, alltså cirka 10 000 f.k. små grupper jägare i Skåne:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_förhistoria

 5. Hoppas du har lite på fötterna nu Jan. Tycker absolut att du skall ta med vår historia i ett utbildningspaket. Vill du förkovra dig på ett trevligt sätt så är en tur till Birka och ett besök på Historiska suveränt nöje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: