• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Dalmas?

jmhjortron

Efter några år i Dalarna fortskrider mina ansatser till assimilering.

Eller snarare ”integration”. Kommer man till Dalarna från Stockholm i vuxen ålder, ja rentav som pensionär, då  är utsikterna realistiskt sett små att någonsin kunna bli en riktig dalmas. Stockholmskan lär sitta kvar, när jag uttrycker mig i tal.

Inte heller kommer jag att skaffa någon snöskoter och tuffa runt med ute i skogen. Där är jag så konservativ, att mer tystgående och långsamma skidor får duga.

Men det finns ju annat man kan göra för att anpassa sig – utan att det behöver röra sig om en uppoffring! Det kan gälla att ta vara på de möjligheter som ett boende nära naturen kan erbjuda.

kshjortron

I helgen begav jag mig således ut tillsammans med min kompis Karin som guide (på bilden rustad mot knott och mygg). Vi hittade ett verkligt ”hjortronland” bara några kilometer från min bostad och lyckades plocka ihop många liter för sylttillverkning.

Ett bevis för hur man som främling kan hitta på något att göra. Och inte behövde vi för verksamheten någon särskild lokal, det gick bra ändå.

Karin filosoferade mycket kring varför vi måste importera bärplockare från Thailand, när det finns så många arbetslösa i Sverige. En del av dessa är ju dessutom redan ändamålsenligt klädda, för att kunna värja sig mot knott och mygg.

burkor

Annonser

10 svar

 1. Instämmer.
  Synd bara att det finns några miljoner som skulle behöva läsa din blogg, som inte gör det.

 2. Mycket vackert och insiktsfullt både av dig Jan och din väninna Karin, själv älskar jag att vara ute på en hjortronmyr med kaffe och ett par ostmackor alternativt prickig korv 😉 ..! Trevlig fortsatt sommar…och fortsätt ditt enormt viktiga arbete..!

  • Vi hade ost med gurka på mackorna – en bra kombination. Smakar ju extra bra när man är ute och har gjort sig förtjänt av en kaffepaus.

   Har flyt med grundkursskrivandet nu, kan snart ha lagt ut de två första kapitlen.

 3. Du Jan är verkligen värd all beundran för Din uthållighet! Jag kanske verkar tjatig men jag tycker det var synd att Du inte blev SD-ordförande i Norrköping år 2005. Jag, Kenneth Sandberg m.fl. röstade på Dig i första omröstningen. Jag hade så gärna velat se Dig med Dina enorma kunskaper i alla debatter med SD´s alla motståndare. Nu har visserligen Jimmie Åkesson vuxit med åren men det kan inte hjälpas, det hade varit mycket intressant att se Dig debattera mot alla stollar, som inte verkar förstå Sveriges bästa!

  • Ja, men jag tycker väl inte SD har varit så justa mot Janne, dom hade definitivt behövt erfarna personer än just bara unga män, järnrörshistorien vittnar om det.
   Yngre personer håller sig mer på plats om det finns äldre med.

 4. Du är en fantastisk man, Jan Milld!

  Jag önskar att jag haft ditt mod och din uthållighet. Jag har visserligen kämpat mot släkt och vänner för att få dem att förstå vad som håller på att hända i Sverige. Ja, vad som redan HAR hänt, men jag blir mest hånad av dem.

  • Tyvärr är det många i din situation, Peter – som uppfattas litet konstiga av släkt och vänner, när de säger att en spade är en spade.

   Du är alltså inte ensam, egentligen.

 5. […] har ju tidigare rapporterat om hur Karin och jag varit ut och plockat hjortron respektive blåbär i norra Dalarna. Förra veckan var vi ute igen, denna gång för att plocka […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: