• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Samtal om ras

Nu på svenska: A Conversation about Race

Meddelande från en av mina bloggläsare:

Jag skriver kort för att informera om ett litet projekt jag jobbat med de senaste veckorna och äntligen rott i land.

”Rasismen” är ju det förmodligen mest centrala begreppet i den moderna västerländska samhällskulturen. Lite tillspetsat är ingen allmän diskussion i ämnet komplett utan Craig Bodekers enastående och uppmärksammade dokumentär A Conversation about Race från 2008. Jag har med hans tillåtelse textat filmen (ca 1 tim.) på svenska, och erbjuder den på den lättmemorerade adressen:

http://www.rasism.info

Filmen består till stor del av korta intervjuer med rasismens trosbekännare; vanliga människor som tror på rasismen som fenomen ungefär såsom de styrande definierat det.Genom dessa intervjuer påvisar Bodeker alla de motsägelser, den dubbelmoral och det hyckleri som genomsyrar hela föreställningen om det rasistiska vita samhället.

Filmen är inte speciellt ”radikal” eller kontroversiell bortom det faktum att han så effektivt demaskerar rasismföreställningen för vad den är – ett konstruerat instrument för att förtrycka och tysta majoritetsbefolkningen.

Därför kan filmen med fördel visas för alla som inte är direkt övertygade nationalister. För oss andra kan filmen vässa argumentationen och vara en stärkande vitamininjektion.

Så med detta sagt hoppas jag att alla som uppskattar filmen och vill hjälpa till att sprida den, rekommendera den och använda den som det verktyg den är menad som.

convrace

13 svar

 1. Peter Schiff intervjuade svarta utanför en vallokal vem de skulle rösta på och alla svarade Obama. En svart kvinna svarade retoriskt: Vilken färg är det på mitt skinn? Jag hittar inte den filmen men en annan från Schiffs radioprogram. Han talar där om det krav som hänger över vita att rösta på Obama för att bevisa att de inte är rasister. Det går att klicka på en översättning: https://www.youtube.com/watch?v=0L2yBpZmoHQ
  Här intervjuar Howard Stern svarta och deras svar visar att de inte har en aning om någonting över huvud taget. De har missat att Bin Laden är död och vet ingenting om vad Obama vill göra, det enda de vet är att de ska rösta på Obama och det för att han är svart.
  Är det dags att överge dagens demokrati? Kandidaten med den största kampanjkassan blir president i USA. Negrer och latiner röstar enbart efter ras. USA spionerar på sitt eget folk och bedriver terror utomlands. Vår Demokratur utplånar vårt land och vårt folk. Är det möjligt att få verklig folkmakt? I val?
  Engelskan är så svår att textningen inte hänger med men man behöver inte förstå allt för att få bilden: http://www.youtube.com/watch?v=E3Qf58ZvXk0
  Eftersom vi talar om ras förtjänar det att nämnas att Schiff och Stern är judar.

  • ”Är det möjligt att få verklig folkmakt? I val?”

   Jag har mina tvivel. Och de stärktes häromdagen, då jag tog del av ett slimmat valmaterial från SD – helt fjärran från ambitioner till folkupplysning.

 2. Det nämns redan i Bibeln som är författad av judar(?) 3 olika raser; Sem, Ham och Jafet, där Sem = semiter, Ham = vita, och Jafet = svarta. De som var Jafet ansågs av författaren vara människor som behövde ledas. Minns tyvärr inte stället där jag fann det i Bibeln för många år sedan. Kanske någon präst eller någon annan Bibelsprängd kan hjälpa till?
  / Klipsk, Högskoleutbildad Ham

  • HAM

   En av Noas tre söner, född efter 2470 f.v.t. (1Mo 5:32, 7:6, 11:10). Han var möjligen den yngste sonen (1Mo 9:24), men hannämns som nummer två i 1 Mo 5:32, 6:10 och på andra ställen. I Första Moseboken 10:21 kallas Sem ”bror till Jafet”, den äldste”. En del tror att uttrycket ”yngste son” i Första Moseboken 9:24 syftar till Noas sonson Kanaan.

   Ham blev far till fyra söner: Kush, Misrajim, Put och Kanaan. Från dessa söner härstammade etiopierna, egyptierna, en del arabiska och afrikanska stammar, samt kanaanéerna. Även om det hävdas att några av de hamitiska stammar och nationer som nämns i 1 Mo 10, talade semitiska språk, motsäger inte det att de kan ha haft hamitisk härstamning eller att de ursprungligen har talat ett hamitiskt språk. Många folk tog sina erövrares språk, eller det språk som talades av de folk som de var förbundna med eller språket i det land i vilket de slog sig ned.

   Ham gifte sig före den stora översvämningen och överlevde den tillsammans med sin hustru, sin far och sin mor och sina två söner och deras hustrur. (1 Mo 6:18, 7:13, 8:15,16,18; 1Pet 3:19,20). Ha,s söner föddes efter översvämningen.

   Någon tid längre fram blev Ham inblandad i en händelse som ledde till att Noa uttalade en förbannelse över Hams son Kanaan. No hade druckit vin och blivit berusad och hade klätt av sig naken i sitt tält. Ham såg ”sin fars nakenhet”, men i stället för att visa tillbörlig respekt för Noa, som var familjens överhuvud och den tjänare och profet som Gud hade använt för att bevara människosläktet, berättade Ham för sina två bröder vad han hade sett. Sem och Jafet visade tillbörlig respekt för sin far genom att gå in till honom baklänges med en mantel för att täcka över honom, så att de inte drog skam över sin far genom att se hans ”nakenhet”. När Noa vaknade och fick veta vad som hänt uttalade han en förbannelse, inte över Ham, men över Hams son Kanaan. När han därefter uttalade en välsignelse över Sem, en välsignelse i vilken också Jafet blev välsignad, blev Ham förbigången; bara över Kanaan uttalades en förbannelse, och det blev dessutom förutsagt att han skulle bli slav åt Sem och Jafet. (1 Mo 9:20-27)

   • SEM

    En av Noas tre söner, Ham, Sem och Jafet.

    Enligt skildringen började Noa få söner efter det att han blivit 500 år, och den stora översvämningen inträffade i hans 600:e år. Sem som var gift när den stora översvämningen kom, fick sin första son, Arpaksad, två år efter översvämningen när han var 100 år.( 1 Mo 6:18), (1Mo11:10). Efter Arpaksads födelse fick Sem flera söner och döttrar, däribland Elam, Assur, Lud och Aram, (1Mo 10:22, 11:11) Biblen, och även andra historiska vittnesbörd, visar att Sem blev stamfar till de semitiska folkslager: elamiterna, assyrierna, (syrierna), olika arabiska stammar och kanske lydierna i Mindre Asien. Det betyder att den befolkning som härstammade från Sem huvudsakligen var koncentrerad till det sydvästra hörnet av den asiatiska kontinenten och att den bredde ut sig över större delen av den bördiga halvmånen och bebodde en betydande del av den Arabiska halvön.

    Det var från Sem (genom hans son Arpaksad), som Abraham härstammade, han som fick löfte om en avkomma genom vilken alla jordens släkter skulle bli välsignade, (1Kr 1:24-27: 1Mo 12:1-3: 22:15-18) Noas förutsägelse om att Kanaan skulle bli ”slav” åt Sem uppfylldes när israeliterna, som var avkomlingar av Sem, intog Kanaans land och underkuvade kananéerna (1 Mo 9:26)

    JAFET

    Jafet, betyder ”må han ge rikligt utrymme”, son till Noa och bror till Sem och Ham.

    Jafet och hans hustru var bland de åtta som gick in i arken och överlevde den stora översvämningen, (1 Mo 7:13, 1 Pe 3:20). De fick barn först efter översvämningen och fick då sju söner: Gomer, Magog, Madaj, Javan, Tubal och Tiras, (1 Mo 10:1, 2; 1 Kr 1:5). Från dessa söner och några sonsöner ”har befolkningen på nationernas öar spritts ut i sina länder, var och en enligt sina nationer”.(!Mo 10:3-5; 1 Kr 1:6).

    Historiskt sett räknas Jafet som stamfar till den indoeuropeiska (indogermanska) grenen av människosläktet. Namnen på hans söner och sonsöner finns i gamla historiska texter, där de används om folk och stammar som huvudsakligen bodde norr och väster om den bördiga halvmånen. De tycks ha brett ut sig från Kaukasus österut in i Centralasien och västerut genom mindre Asien till öarna och kustområdena i Europa, kanske ända till Spanien. Enligt arabiska traditioner var en av Jafets söner också stamfar till de kinesiska folken.

    Som ett resultat av Jafets och hans bror Sems respektfulla handling vid det tillfälle då deras far hade druckit vin och blivit berusad blev Jafet välsignad av sin far Noa. (1 Mo 9:20-27). I välsignelsen bad Noa till Gud att han skulle ”ge rikligt utrymme” (hebr. : – jaft – ), åt Jafet”. Detta hebreiska uttryck kommer tydligtvis från samma rotord som namnet Jafet (hebr. Jefeth, Jefath, Jafeth), och det tycks då tyda på att betydelsen av Jafets namn skulle uppfyllas bokstavligt på så sätt att hans avkomlingar skulle breda ut sig över ett stort område. Att han skulle ”bo i Sems tält”, (enligt texten), tyder enligt somliga på att det skulle råda ett fredligt förhållande mellan jafetiterna och semititerna.

 3. Tack Bergfast, för att jag i dag har lärt mig något nytt.

 4. Läs gärna Dick Erixons kröninka från i söndags den 23/6 ”Det toleranta folket”. Mycket kraftfullt uttalande från Erixon om rasismen från nysvenskarna samt från 2:a generationens invandrare typ Jonas Hassen Khemiri.

 5. ”omskakande”? ”tränger under huden”? Nåja, det vet jag inte. Men bra var den.

 6. […] Samtal om ras […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: