• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

  • Annonser

Nationaldag

”AKD” – Alla Kulturers Dag”. Så kan man nu kalla Sveriges nationaldagsfirande. De flesta av oss känner väl igen det: hur ”nysvenskar” denna dag sätts i centrum för massmedia.

Snart kunde konstateras att denna 6 juni 2013, fick en form av rivstart. I Sveriges Radio gick på förmiddagen en sändning om svenskhet där inte en enda etnisk svensk fick deltaga, bara olika varianter av invandrare.

Politiskt stod delar av tyckarpanelen längre ut än t.o.m. Erik Ullenhag. Denne hade föreslagit att den utlänning som lärt sig svenska skulle snabbare få svenskt medborgarskap än den utlänning som inte gjort det. Inte bra, tyckte flera av tyckarna.

Samma dag meddelades på nyheterna Cecilia Wikström, svenska och folkpartist i EU, hade fått gehör för ett förslag om att ”ensamkommande flyktingbarn” inte skulle omfattas av Dublinkonventionens regel om att asyl ska sökas i närmaste land. Fortsättningsvis måste Sverige behandla en ansökan från ett sådant ”barn” även om ”barnet” redan passerat andra EU-länder.

SONY DSC

Nationaldagen rätade dock upp sig i riktning mot sundhet och normalitet när brorsan och jag tagit oss till ett firande med sång och musik ute i den vackra naturen, på Öland.

SONY DSC

När vi anlände till Ölands museum i Himmelsberga strålade solen och en lokal musikgrupp framförde svensk musik –  ”Dansen på Svinnsta skär”.

Och nu har vi haft vad många svenskar kommit betrakta som sin verkliga nationaldag: midsommarafton.

Annonser

2 svar

  1. ”Dansen på Svinnsta skär”.
    Är ju en av våra traditionella låtar som inte längre får spelas i radion.
    Jag har nog inte hört den på flera år?
    Detta för att den är äldre än trettio år och därför inte ingår i ‘P4:s musikpolicy’.

  2. Ett mångkulturellt firande är något som de nästan helt frångick i år i Landskrona. Förutom ett obligatoriskt tal av landshövdingen som fick undertecknad att virra på huvudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: