• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Björklunderi

trut

Folkpartiledaren Jan Björklund är ett fenomen.  

Jag vill tala om ”björklunderi” – en form av politisk prostitution. Björklund är redo att sälja sig själv och sin trut för andra syften än sanning eller medborgarintressen. Det har jag under årens lopp sett flera exempel på.

 I den senaste partiledardebatten, våren 2013,  varnade han för att låta debatten bli för ”problem-orienterad”– lyssna en minut in i denna film:

600.000 invandrare går till jobbet varje dag, tjatade Björklund, ”utan dem skulle Sverige stanna.”

Ett ganska missvisande påstående, om vi intresserar oss för den nu pågående invandringen, dvs från  Afrika och arabvärlden – områden med låg IQ. Där är det bara en liten andel som går till jobbet varje dag.

Varför skulle de ens vilja gå till ett lågavlönat och trist arbete, om de kan få ut mer genom olika bidrag?

Ett annat prov på den björklundska retoriken fick vi i en tidigare partiledardebatt, hösten 2012, fångad 1.53 in på denna film ”Vad tål Sverige?”:

”Får jag berätta om Hibo…”   Flickan var 12 år, blev beskjuten i Mogadishu, brodern dog inför hennes ögon, hon fick ett ben amputerat, kom till Sverige, osv

Thoralf Alfsson kommenterar: En märklig omständighet är att i TV kan t.ex. Jan Björklund stå och prata om ett enskilt fall men i riksdagen får inte jag som riksdagsledamot ställa en skriftlig fråga till en minister om ett enskilt fall!

Huruvida det enskilda fallet dessutom är friserat kan vare sig motdebattörer eller TV-tittare bedöma.

natofrihet

Benägenheten att trissa upp tonläget gick också igen hos Jan Björklund i en riksdagsdebatt om Libyen, när han framhöll  hur desperat hotade människor i Benghazi var av AlGathaffis trupper och vilken katastrof som skulle avvärjas genom NATO-ingripandet.

Det blev ett halvår av NATO-bombningar – hur humant var detta för det libyska folket?

Och hur har det gått efter mordet på  AlGathaffi? Blev det mindre elände?

 Nu råder kaos och anarki  i Libyen – men våra massmedia tiger, så även fp-ledaren! Sådan är Jan Björklund.

 jb2

 Bland de många uttalandena av Jan Björklund noterar jag även ett inför kamerorna i september 2010:

”Jag blir förbannad, när någon säger att jag är främlingsfientlig”  Kolla en minut in här:

Men hur skapades detta klimat, där den typen av anklagelser kommer så lätt?

Låt oss gå tillbaka ytterligare 15 år i tiden! Mina första erfarenheter av Jan Björklund är från 1995.

lagomboken

 Det började egentligen våren 1994, då Anders Carlberg i en krönika i den socialdemokratiska Stockholms-Tidningen skrev en positiv recension av min bok ”Lagom är bäst!

Drygt ett år senare hade Expo nr 2/95 ett angrepp på Carlberg för detta (Expo fokuserar gärna på demokratiska invandringskritiker).

På sommaren hade både Aftonbladets kultursida och Radio Stockholm snappat upp budskapet (det blev snart ett mönster att stora media förmedlade Expos budskap, blev dess megafoner).

ab-kultur

Sedan hakade även SVT på, genom ABC-nytt.

Det finns återgivet i min bok Dialog om invandringen?:

”ABC-inslaget den 30/8 hade inletts med en formulering om ”Anders Carlbergs invandringspolitiska utspel i går”, men vems var egentligen utspelet?! Expo hade i sitt aprilnummer -95… 

…En annan knorr var folkpartisten Jan Björklunds framträdande i ABC-studion med ett skarpt avståndstagande från ‘Lagom är bäst!’: den var ‘rasistisk propaganda’. Jag sökte Björklund många gånger på telefon för att få veta vad i boken han då syftade på. Det visade sig omöjligt, karln hade gått under jorden. Hans sekreterare lät besvärad.

Däremot fick jag tag i en annan folkpartist i Stockholms stadshus, Caroline Lundbom. Fp-gruppen hade gjort ett uttalande om boken, så hon stod också bakom rasism-anklagelsen. Det visade sig att hon inte kunde ge något exempel. Jag krävde då att hon skulle ta tillbaka sin anklagelse. Detta vägrade hon – med motivering att hon ju inte läst boken, så hon visste inte vad den innehöll! 

För henne räckte medias framställning och att ‘alla andra’ uppfattat boken som ‘rasistisk’.”

rumsren

Alltså: Jan Björklund hade inte ens läst boken – ändå var han redo att  gå ut med fördömanden av den. Komma med anklagelser om ”rasistisk propaganda”.

Men han fick ju utrymme i massmedia, samtidigt som han markerade sin tillhörighet bland de politiskt ”rumsrena”.

Detta gagnade säkert hans karriär.

9 svar

 1. Snart går Fjollpartiet under 5 procent

 2. Jag blir så less på floskler och förljugenhet! En enkel fråga, varför anser sig politikerna tvungna att göra ingrepp i kommunernas självbestämmanderätt och TVINGA dem ta emot invandrare? Om de nu är så duktiga, självförsörjande, entreprenöriella och så berikande?

 3. Björklund säger att hans mor kom som flykting till Sverige. Vad jag kan hitta på nätet kom hon från Norge 1945. Det vore intressant att se om hon kom före eller efter 8 maj. Var det vanligt att kvinnor flydde från Norge över huvud taget? Eller var Björklunds flyende mamma en tyskepike som flydde från sitt förräderi efter kapitulationen? Det skulle i så fall visa en viss kontinuitet i familjen Björklund.
  Är det någon läsare som vet.

 4. Bra initiativ Milld. Att spöa alla politiska bluffar gör du rätt i. Men du är alltför finkänslig! Du kunde ha satt parenteser inom din fiffiga nya term Björklu(n)deri, för att bli känd som pappa till ett nytt bevingat begrepp i stil med LEX Sara?

 5. Mycket snyggt sammanfattad.
  Måste bara påpeka det ironiska i att bla björklund klagar på att debatten blir för ”problemorienterad” för att bara några minuter senare inte reagera när man pratar om att ”alla kommuner måste hjälpa till/ dela på ansvaret” med att ta emot invandrarströmmen….
  Dela på problemen som inte finns med andra ord?

 6. Politiker är sykiskt psjuka. Det är min gissning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: