• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Global uppvärmning?

Det pågår en global uppvärmning till följd av mänsklig aktivitet, som ger utsläpp av koldioxid. Det är vad vi under många år får lära oss genom en global kampanj.

För min del har jag varit skeptisk, det är min spontana reaktion när jag känner mig vara föremål för kampanjande med godhetsanspråk. Här handlar det dessutom om att kunna lägga på oss medborgare nya skatter. Då finns ekonomiska intressen med i bilden.

Min tveksamhet har av naturliga skäl nu förstärkts. I morse visade termometern på 10 minusgrader, när jag tittade ut genom köksfönstret. I mitten av april månad.

Den extrema kylan drabbar inte bara Sverige.

Amerikanen Al Gore har ju varit något av en missionär kring ”global warming” och miljövärn. Situationen inspirerade mig till nya fotomontage:

goreis
isbjornar

iskartan
Om det alls pågår någon global uppvärmning så kan det ha andra orsaker än utsläpp av växthusgaser, det kan bero på varierande solaktivitet. Över tid har ju klimatet på Jorden skiftat.

Vad vi nu kan ha mer anledning att oroa oss för är snarare en ny istid. Den kan i själva verket ligga ”runt hörnet”. Denna vintervår kan utgöra en signal om detta.

Talar vi miljöproblem i övrigt, då ser jag t ex dessa:
– Peak Oil och den förestående energibristen
– föroreningar, inte minst av haven
föda som förgiftar.

Åter till ”Global uppvärmning”. Det är inget att bara skratta åt. Det är djupt allvar.

Därför att det handlar om mycket pengar.

Detta diagram visar hur elmarknaden i Sverige fungerar:

elmarknaden
Utsläppsrätterna har inneburit att 10-tals miljarder kronor i ytterligare intäkter för producenterna och motsvarande extra kostnad för kunderna.  Detta trots att varken vattenkraften eller kärnkraften – som dominerar den svenska el-försörjningen – har några utsläpp.

Från SR-webben:

”Svenska elbolag har tjänat mer än 60 miljarder kronor de senaste åren på grund av att EU:s utsläppsmarknad drivit upp elpriserna, visar en rapport beställd av Villaägarnas Riksförbund. Svenska konsumenter får betala mer, trots att bolagen slipper betala för utsläppsrätter för el från vattenkraft och kärnkraft.”

”Tanken med EU:s utsläppsmarknad är att göra det dyrt att släppa ut växthusgaser så att det blir mer lönsamt för industrier att satsa på klimatvänligare alternativ. Men kritiker menar att systemet fått oönskade konsekvenser.”

”Priset på den nordiska elbörsen sätts med automatik av det högsta budet per timme och det handlar då ofta om kolkraft, och all annan el blir alltså lika dyr.

Extra kostnaden för elproduktion som krävt utsläppsrätter till exempel kolkraft, gynnar bolagen med el som inte behöver betala för klimatutsläpp, till exempel kärnkraft och vattenkraft som ändå får pristillägget.

Utsläppsrätterna har genom åren pendlat mellan 60 och 300 kronor per ton koldioxid. Det här innebär enligt Villaägarnas nya rapport att svenska elkonsumenter betalat 61,5 miljarder kronor sedan 2005 i extravinster till energijättarna.”

Även om utsläppsavgifterna skulle leda till mindre kolanvändning och mindre av koldioxidutsläpp är det oklart om detta påverkar klimatet. Analyser av isborrkärnor från Grönland har  visat på att Jorden haft perioder av stora uppvärmningar och nedkylningar långt innan det fanns någon industri.

Jag skulle härmed vilja föreslå ett ”moratorium”: så länge vi har vinter när det skulle vara vår – ja, så länge vi överhuvudtaget har vinter varje år – låt oss slippa dessa extra-avgifter som fördyrar elektriciteten!

insnoad

Och låt vår el-kraft gå i första hand till att täcka svenska behov!

El-kraften tillkom en gång genom att svenska folket bekostade vattenkraftverken och kraftledningarna. Sverige fick därigenom en konkurrenskraftig el-intensiv industri som skapade exportprodukter och gjorde vårt land framgångsrikt.

9 svar

 1. Som extremt historieintresserad har jag alltid tyckt att hela ”gobal warming”-jippot varit mycket märkligt. Intressant är också deras val av att ändra det till ”climate change”, för att insinuera till fortsatt värmning när man inte längre kan påvisa den påstådda uppvärmningen (det senaste decenniet).

  Man kan ju ta några historiska fakta i betänkande, jag går bakåt i iden eftersom. Vikingarna bosatte sig på Grönland, dessa nu förfrunska områden var då just så pass gröna och förmådde försörja bosättarna.

  Tiden då Romarna ersatte grekerna 400-100 f.Kr, kallas för lilla istiden och beskrivs av samtida historiker som bedrövligt kallt i förhållande till perioderna före och efter. Så hur kallt var det? Likvärdigt med dagens temperatur.

  I bronsålderns Sverige hade Svealand dagens Medelhavs flora, kanske var lite varmare då?

  För 5000 år sedan hade Saharaöknen monsun. (Ett väderfenomen, det var itne regnskog utan sanvann, monsun är ett värmegenererat regnvädersystem) Anledningen till att monsunen upphörde var att det blev kallare och således fanns inte tillräckligt med energi i systemet för att driva det hela vägen runt. Senast innan dess det var varmt nog för monsunregn i Sahara var när människorna utvandrade från Afrika.

  Det är också lika intressant att lyssna på dessa ”Glaciärerna smälter”-dommedagsfanatiker som aldrig tar i beaktning att isarna (polar och glaciärer) har smält i 20 000 år sedan senadte istiden nådde sin kulmen.
  Det var någon hysteriskt rolig filur som jag påträffade på YouTube som bölade om att nu smälte t.o.m is-shelferna på Antarktis och senast de gjorde detta var för 100 000 år sedan, utan att reflektera över att detta var då vi lämnade den förra varma perioden och gick in i den senaste istiden, eller att ”shelferna” för 20 000 år sedan omfattade större delen av det södra ishavet och således har smält en hel del sedan dess.

  Man kan ju också fråga sig hur kallt vill vi ha? Det finns nog ett jämvikts-läge där isarna växer lika mycket på vintern som de smälter på sommaren, även om de naturliga fluktuationerna garanterat är så pass omfattande att det skulle krävas absurda ingrepp i klimatsystemet för att bibehålla en dylik jämvikt, men strunta i det för ögonblicket och fråga dig iställt hur kallt ska vi ha? Förmodligen räcker inte 40-talets ökända vintrar, mig veteligen smälte det för mycket även då.

  /Jimmy

  PS: detta är bara värme-delen av jippot, den faktiska politiska aspekten är mycket mer invecklad och intressant men jag går inte in på det nu. :DS

  • Tack för ditt inlägg Jimmy, vad jag vet så ställs sällan dessa frågor till domedagsprofeterna, men när det ändå görs hävdas det att uppvärmningen går snabbare än vid tidigare varma perioder, hur man vet det kan man ju fundera över

  • …man kan ju be de imbecilla klimatdomedagsgrönfascisterna att hålla andan så spar vi ju alltid in lite CO2 utsläpp….

 2. Vad jag har förstått så bildas koldioxid i atmosfären efter jorden varit varm. Alltså inte att koldioxidhalterna är höga före en värmeperiod.

  IPCC:s mail som läcktes för några år sedan avslöjade också grovt fusk med data för att teorin om global uppvärmning skulle stämma:

  För alla intresserade av miljöfrågor så rekommenderar jag starkt att studera FN:s projekt ”Agenda 21”.

  Här finns en film om Agenda 21:
  Agenda 21: How Will It Affect You?

  Här är en föreläsningar med Rosa Koire om ämnet:

  Det finns en sida med namnunderskrifter från forskare som inte skriver under på teorin om att global uppvärmning orsakas av koldioxid:
  Global Warming Petition Project
  31,487 American scientists have signed this petition, including 9,029 with PhDs
  http://petitionproject.org/

  Här finns en artikel om miljö och ägande:
  How Edmund de Rothschild Managed to Let 179 Governments Pay Him for Grasping Up to 30% of the Earth
  http://euro-med.dk/?p=13656
  Familjen Rothschild har också intressen i vindkraftsindustrin.

 3. För att neutralisera chemtrail häller man ut ättika (ej ättiksprit) utomhus på lämpligt underlag så att det får ånga bort. Jag vet inte hur det fungerar eller varför, men bara en liten mängd på under en dl skapar en kedjereaktion i luften som på något sätt tar ut chemtrailen. Det låter fånigt, men jag har själv provat och sett himlen klarna över ett par kilometers radie. Prova själva. Det är inget skämt utan ett fullt seriöst sätt att hantera problematiken.

  Häll på ett plåttak eller fukta en handduk som får fläkta i vinden.

  Uppenbarligen startar molekylerna i ättikan en kedjereaktion i luften som triggar kemikalierna i luften att kollidera eller interagera med varandra. En möjlig förklaring som kastats fram är att molekylerna som sprayas är så laddade att de ”exploderar” när ättiksmolekylerna träffar den första chemtrailen, och som en kedjereaktion laddar ur de andra partiklarna i molnet.

  På under en timme har man visuella förändringar som är svåra att förklara, utan att erkänna metoden som ovan beskrivs.

 4. Man sa på P1 att människans årliga energiförbrukning motsvaras av den mängd energi som träffar jorden på en timme, detta i form av solljus.
  Svårt att då tro att det är bilismens fel att vi snart ska dö….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: