• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Bostäder och skatter

trnc
Miljonprogrammet på 1960-talet hade föregåtts av en egnahemsrörelse, knuten till folkhemstanken. Även arbetare skulle kunna bygga sig ett eget litet hus i städers utkanter.

Det här får mig att tänka på erfarenheter från besöket på norra Cypern (TRNC) hösten 2011. Närmare bestämt  detta fina hus med egen swimmingpool. Det tillhörde, enligt vad Lena Holfve berättade, en bussförare.

huset
Hur kunde detta vara möjligt?!

Det stämmer ju dåligt med vad vi fått lära oss om Sverige som ett så rikt land och med våra föreställningar om hur eländigt det är i andra länder.

Jag tror att förklaringen – förutom det mildare klimatet vid Medelhavet – ligger i skilda skattesystem. I TRNC får människor behålla en större andel av sin lön. Detta ger i sammanhanget en dubbel effekt:

– bussföraren har mer pengar att röra sig med
– arbetsinsatser kostar mindre, och hus blir billigare att bygga.

Möjligheten av att själv äga sin bostad och att vara skuldfri – det blir en fråga om frihet och oberoende.

Jämför situationen för en svensk i hyreslägenhet med hög hyra. Bostadsbidrag kan hjälpa upp situationen, men det gäller då att varje månad i rätt tid ha fyllt i rätt blanketter på föreskrivet sätt, det får inte haka upp sig i det byråkratiska maskineriet.

DET HÄR LEDER ÖVER till tankar om skattereformer i Sverige, med mindre skatt på arbete. Se webbsidan ”Landskatt”. Intressanta tankar, men reservationen blir given: det måste ändå vara inkomster som beskattas, inte markvärdet i sig.

Framförallt måste behovet av skatter minskas, genom sänkta statliga och kommunala utgifter, genom neddragningar/effektiviseringar.

Spontant tänker jag på områden som:
– asyleriet
– EU-avgiften
– u-biståndet
– byråkratin
– brottsligheten
– skolan

Vänsterpartiet, och nu kanske även Socialdemokraterna, vill gå motsatt väg.

De pratar om att ytterligare höja skatterna!

hss

Läs även:

Hur många bostäder?

Lång väntan på lägenhet

Förtur i bostadskön

Fler till soc

Rekorddyrt i Stockholm

Mer på Rädda Sverige

9 svar

 1. ”vi fått lära oss om Sverige som ett så rikt land och med våra föreställningar om hur eländigt det är i andra länder.”

  Jo, de flesta svenskar tror på detta. Enda problemet är att det är helt fel. Efter att ha bott i flera olika länder i västeuropa samt ha rest mycket med både bil och tåg under de senaste 20 åren så är det uppenbart att Sverige är ett av de fattigare länderna i regionen. Merparten av landet utanför de finare områdena i storstäderna ser rent bedrövliga ut.
  Fallfärdigt, smutsigt och fattigt.

  Men så är det, svenskarna lever i sin egna lilla drömvärld och de länder som verkligen är rika, t.ex Schweiz, har man knappt råd att besöka. Istället åker man till Turkiet och Bulgarien och kan fortsätta att inbilla sig att man lever i ett rikt land.

  För övrigt gäller detta även på flera andra områden. t.ex är sjukvården i Sverige absolut och kategoriskt sämst i västeuropa men de flesta svenskar inbillar sig att det är tvärtom.

  Vad finns det för hopp för ett folk som lever i en drömvärld?

 2. Slopat presstöd kunde också ge en besparing.

  Och Allmänna Arvsfondens medel kunde gå till annat än diverse pk-projekt som nu.

  • Skattetrycket i Sverige i början av 70-talet låg kring 30%, dvs. ungefär samma som dagens Schweiz. Båda dessa samhällen måste sägas vara helt överlägsna dagens Sverige på nästan alla sätt. Så visst går det att få ner skatterna rejält om man bara vill.

   Den andra vägen, dvs. att höja skatterna ytterligare tror jag är nästan stängd. Sverige ligger nog farligt nära toppen på Laffer kurvan på många områden, dvs. högre skatter skulle inte ge mer intäkter. Visst finns det undantag, som t.ex fastighetsskatt, men även där tror jag att det skulle leda till problem

  • Nedläggning av diverse onödiga statliga verk och myndigheter kunde också ge en besparing, och dessutom frigöra arbetskraft som t ex kan jobba inom äldreomsorgen – istället för att kursa, konferera och j–las med folk.

 3. Problemet är att de höga skatterna inte går till att stärka vårt land, om det vore nåt vett med så höga skatter. Nej, problemet är att skattepengarna går till att skapa fler problem. Pengarna går till en utökning av belastningarna av ekonomin. En skapad fantasidel utan förankring i en verklighet. Det är som att leva i Tolkiens fantasyvärld, bland alla varelser som finns där. En värld av galenskap, där allt är sagan om ringens eviga rundgång, och undergång för våra liv och vårt samhälle och nation av idag.

  • Men det kan också till viss del finnas ett samband, dvs. höga skatter innebär stor makt för politiker och ökar risken för olika typer av stolliga do-gooder projekt. En viktig orsak till att Schweiz inte dras in i multikultihysterin (och genustramset osv.)är att det inte finns någon politikerklass som lever gott på att spendera andras skattepengar.

 4. Låter bra med Schweiz. Det har vi varit inne på förut, eller hur. 🙂

  Jo, maktpengar av en del och fördärvarpengar av en annan del. Det skulle inte behövas bråkdelen av de skatter vi har, för att få det vi svenskar förtjänar av gott samhälle.

 5. Vill flagga för dessa partier som verkligen vill göra som island.
  Notera hur Island satt sina förbrytarbankirer i fängelse och gjort sig fria från Zion:

  aktivdemokrati.se
  defria.se
  svenskarnasparti.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: