• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Ansvar

En nyhet fick mig just att reagera.

lkab

Ett antal anställda på LKAB har lurat sin arbetsgivare på miljonbelopp genom att fuska med stämplingar på helgerna. Och facket lägger ansvaret på företaget, som inte tillräckligt noga har övervakat arbetarna.

Jag kan inte annat än instämma med Peterssons blogg, som frågar ”Vad menar facket?”

Vilken kontrast mot hur det lät på 60-talet! Då kritiserades företag för raka motsatsen, för att alltför mycket övervaka arbetarna. Logiken i detta blir ju att de mer ska arbeta under eget ansvar.

Speglar LKAB-fackets ställningstagande en förändring av samhällsklimatet? Är det ett tidens tecken, av ansvarsbefrielse?

Mycket talar för det.

khiari

Det exempel jag närmast kommer att tänka på är tunnelbanerånaren Nadar Khiari från Tunisien, som lämnade en berusad man på spåret – att bli överkörd av tåget. Arabens förklaring löd:

”Hade jag vetat att det fanns kameror skulle jag inte ha stulit från honom utan hjälpt honom.”

nathatare

Mina associationer går också till dessa näthatare, som kan skriva anonymt…

Men här finns plats för problematisering! Hur används mediamakten av dem som har tillgång till denna? Alltför ansvarslöst!

Den hotbild detta ibland skapar mot systemkritiker gör att anonymitet alltför ofta kan upplevas som nödvändig.

Ansvaret för rådande samhällsklimat ligger framförallt hos personer i maktposition.

guillou

Annonser

5 svar

 1. Jan Milld sa:…..” Speglar LKAB-fackets ställningstagande en förändring av samhällsklimatet? Är det ett tidens tecken, av ansvarsbefrielse?”…..

  Det är nog absolut någonting som ligger på lut i tiden och som stegvis har skapats och malts fram. Det som handlar om ett slags uppdämt hatande, misstroende och föraktande, samt ökade frustrationer och ilskor, förvirringar och halvgalenskaper. De har tillåtits jäsa i samhällskroppen. De i sin tur som leder fram till total ansvarsbefrielse hos allt större och större andelar av en befolkning.

  Det handlar förmodligen om ett flertal, kanske ett otal, faktorer som är bidragande orsaker till denna utveckling.

  Men bl.a. massmedias fokus på oegentligheter inom vården, inom förvaltning och inom administration, samt alla rapporter om stöldvågor, både från banktjänstemän, höga befattningshavare inom kommuner och inom ideella föreningar, bankrånare och personrånare osv., skapar sakta men säkert ökade osäkerhetskänslor och förvirringar i ett samhälle. Det leder fram till allt större likgiltigheter, som psykologisk självförsvarsstrategier, vilket i sin tur leder fram till känslor av främlingskap inför samhället som sådant och också inför andra människor i det. Känslor av tillhörighet försvinner, liksom också känslor av samhörighet, med samhället.

  Men det är egentligen någonting fullkomligt förväntat. Det finns otalig forskning kring vad som händer t ex i ett väl inarbetat råttsamhälle och man där släpper in främmande råttor, med sin egen sociala struktur. Om man t ex bland ett svartråttsamhälle plötsligt släpper in en stor mängd brunråttor så uppstår kaos med otaliga mord och attacker av olika slag. Från att ha varit fredliga, och med en inbördes social stabilitet, börjar de helt enkelt alla att attackera varandra och biter helt enkelt ihjäl varandra. De förlorar helt enkelt all vett och sans och blir vansinniga av det sociala kaoset.

  Människor är inte råttor, men liknande psykologiska reaktioner kan uppstå i mänskliga samhällen. Ett allmänt socialt kaos kan kännas mycket hotfullt för många. Det kan medföra att fler och fler människor förlorar all moral och alla känslor av respektfullhet mot främmande, och också förlora alla viljor till ansvarstagande.

  Därför behöver man vara varsam med alltför hastiga folkförändringar och sociala förändringar, om man inte vill ha en sådan nedbrytande samhällsutveckling.

  Om man vill ha en drastisk och sönderfallande och upplösande samhällsutveckling, så skall man naturligtvis se till att sådana hastiga förändringar sker, med medföljande upplösningar av samhällssammanhållningar.

  Ett samhälle där alla moralnormer och tillit, respekt och förtroende och ansvarstagande mellan medborgare sakta men säkert försvinner. Det ersätts då av personangrepp och av ett ökande våld i olika allvarlighetsgrader. I ett sådant sönderfallande samhälle kan hastigt alla moraliska och etiska begränsningar försvinna, och de ersätts då av en råhet och ett våld, som kan eskalera till dödligt våld mellan okända människor, på ganska så kort tid.

  Vill man ha en sådan dramatisk och drastisk utveckling i ett samhälle, så är nog en mycket stor invandring, av mycket främmande människor, på mycket kort tid, en ganska så säker väg att kunna nå det målet.

 2. Bild på en näthatare längst ned. Schysst. Han var väl en av dom första, inte sant?

 3. Håller fullständigt med Dig Bergfast. Ansvar – Etik, eller skall jag kalla det moral? är snart ett minne blott. Tänk efter – vilka utformar lagarna? Personligt ansvar går ju inte att kräva av politiskt valda makthavare som med de ”regler” de skapat skyddar varandra. På sin höjd tvingas de att avgå, ofta till en skapad inte alltför dålig reträttplats. Men något ekonomiskt skadestånd kan jag inte erinra mig att någon korrupt GD eller någon annan hög statlig myndighetschef skulle ha tvingats till.

  Ett liknande drag av hänsynslöshet visar direktörer i skatteunderstödda banker som tar ränta för pengar de inte äger. Men också andra företag gör vad de kan. Tänker då på Telias eskapader… Däutöver tvingas hederliga hårt beskattade medborgare visa förståelse för både infödda och invandrade psykopater & otillräkneliga, jämte ”vanliga” bedragare och kriminella och betala för det. Hur länge skall folk orka?

  • Att det verkligen finns nedbrytande viljor, på en mängd olika områden i samhället, (och även på internets kommentarsfält, där det ibland kan förekomma personangrepp, som försöker misskreditera personer, istället för att föra argument kring sak och ämne. Sådana internet-figurer, med egna signaturer, kan ju faktiskt också vara mer eller mindre avlönade att just försöka misskreditera personer av än den ena än den andra anledningen, att de alltså då har som uppdrag att mer eller mindre – följa efter – vissa kommentatorer, och verkligen försöka klistra på dem diverse epitet, eller insinuationer kring deras karaktärer osv., allt för att försöka undergräva deras trovärdighet, vem vet….), och alltsammans handlar nog kanske i slutänden mycket om just själva EU-bygget? Sverige är ett så pass stort land till ytan så man vill nog kunna öka på invandringen hit med enorma tal i framtiden, (kanske 30-50miljoner osv)….

   Alla som då verkar vara emot sådana planer kanske då ses som – potentiella fiender – , vem vet…

   Men så länge majoriteterna röstar som de röstar i Sverige, så verkar det kanske ändå som att det finns många som tycker att Sverige faktiskt både kan och bör bli ett betydligt mer tättbefolkat land…..

   Och, vem vet, kanske försvann egentligen stora delar av Sverige redan i slutet på 1800-talet….i och med den stora utvandringen till Amerika…

   Den modernisering, och den amerikanisering av Sverige som sedan tagit vid är kanske på sätt och vis en konsekvens av denna stora utvandring …..

   Och däremellan har vi haft storkrig i Europa..

   Och det brukar ju vara segrarmakter som skriver historien, som det ju också brukar heta.

   Många unga människor blir också mer och mer amerikaniserade för varje år som går, verkar det som, så det är nog kanske svårt att kunna ändra på de utstakade planerna.

   Och onekligen så finns det kanske en hel del avfolkningsbygder i Sverige.

   Men, lagom takt och lagom i det mesta, vore önskvärt, för allas bästa…

   Kanske fler och fler svenskar faktiskt också flyttar från Sverige i framtiden…vem vet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: