• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Förvånade Fölster

sf

Stefan Fölster är ekonom, chef för ”Reforminstitutet” och knuten till Svenskt Näringsliv. Länge har Fölster varit en förespråkare av ökad invandring, ”arbetskraftsinvandring”.

Nu har Fölster gjort en undersökning som finner att sociala problem är vanligast på mindre orter, med få invandrare.

På DN Debatt skriver han:

”Mitt i Sverige finns regioner där arbetslöshet, bidragsberoende och betalningsproblem närmar sig Greklands eller Spaniens nivåer. En ny analys med avstamp i FN:s index för mänsklig utveckling visar att problemen är värst i orter som har få personer med utländsk bakgrund. I själva verket är de integrationsproblem som vanligtvis förknippas med invandrartäta orter minst lika vanliga i orter som är ‘invandrarfattiga’.”

orter
Stefan Fölster säger sig vara ”FÖRVÅNAD” över resultatet.

En slutsats från Fölster blir att vi har ”en pseudodebatt om problem med invandring”. En TV-reporter fyller i: ”det stämmer inte, att invandringen är ett problem och kostar pengar”.

I TV4-nyheterna får vi veta att Reforminstitutet ”oroas över hur integrationsdebatten förs idag”.

Fölster: ”Stora grupper av invandrare är bättre utbildade än befolkningen i stort och är mer företagsamma.”

Det blev en ny kortfilm:

Petterssons blogg:

”Det intressanta med Fölsters ord är att regeringen nu kan avsluta sina miljardsatsningar på förorterna, dra in på polisbevakningen, sluta föra över förortseleverna till andra skolor och sluta engagera vuxna för att kontrollera buset som vi trodde höll förorterna i ett järngrepp. Allt har varit en lögn från politikernas sida. Allt har varit bra, men ändå har miljarderna försvunnit i olika projekt. Förstå detta ni som kan.”

Problem på orter i glesbygden kan naturligtvis ha andra orsaker än invandring. Fler invandrare dit skulle lika gärna kunna skapa nya problem där, av Malmö-karaktär.

Om läget i Katrineholm:

 

PS

Fölster fick inte med brottsligheten i sin undersökning – se Affes statistikblogg!

12 svar

 1. Du gör ett storartat arbete Jan…jag håller inte med dig om allt men om det mesta…men så är det väl med oss människor..! Jag vill passa på och önska dig ett snabbt tillfrisknande , efter din svåra sjukdom och tillägga att du behövs …! Du behövs verkligen i Sverige…..jag gillar ditt envisa och lugna debatterande och dina förklarnde videos..kör så det ryker det är många som är med dig….om inte i allt men i det mesta 😉 !!

 2. Det du skriver är för knapphändigt för att förstå….landsbygden har väl länge haft problem med arbete iom det stora flytten till de stora städerna och befolkningsområdena. Att koppla de konsekvenser som en utflyttning av de mest arbetsföra och i arbetsför ålder till de större städerna och orterna skapar naturligtvis detta fenomen oberoende av invandring eller inte…..men naturligtvis att vända rodret och skapa arbeten osv i glesbygd ger naturligtvis en förbättring…MEN eftersom de minskade antalet arbetstillfällena i glesbygden orsakas av att företagen prioriterar verksamhet i större orter (större lönsamhet naturligtvis (den svenska rationaliseringen)) kommer inte en vändning av trenden uppstå förrän glesbygden får ekonomiska tillskott..(bidrag i annan form) …Dvs koppla inte invandringen a priori till det som under de senaste 50 åren hänt i svensk glesbygd och med de svenska verksamheterna där…skog en bråkdel anställda, gruvor samma lika, alla kraftverksbyggen i Norrland gjorda etc…..en riktigt dålig rapport!

 3. Att 34% av ungdomarna i Forshaga varken arbetar eller studerar är inte bra. Inte för dem och inte för samhället. Varför är det så?
  Uppenbarligen kan de leva utan inkomst av arbete. Vem försörjer dem?
  Uppenbarligen föredrar de att stanna i Forshaga framför att flytta till ett jobb någon annanstans.
  Varför uppmanas folk att jobba till 75 år när de unga och friska i den andra änden av arbetslivet inte arbetar?

  • @Jern&Betong

   Jaa du bra fråga…och efter 10 års utanförskap och jobb vem vid sina sinnens fulla bruk skulle vilja anställa dem..? Då är dom nästan 30 år gamla..och aldrig gått en endaste dag till ett hederligt arbete…! Sverige är förunderligt och svenska politiker är förunderliga..! Ingen varken vill eller kan ta tag i detta verkar det som..ibland skäms jag över vårt land..och den flathet som dväljs här…med politiker och journalister som går i ledband med varandra och vägrar tala klarspråk…! Sverige sjunger på sista refrängen snart väntar den riktiga fattigdomen åter på vårt folk…som i sin okunnskap har kastat bort ett historiskt försprång på andra nationer..och som nu kämpar bland bananrepublikerna…och de medelålders kämpar för att hålla fattigdomen på avstånd bara för att själva när det blir dags behöva jobba tills dödagar eller uppleva historiskt försämrade pensioner….vänta bara ska ni få se….!

 4. Jaså så nu finns det statistik så de kan göra beräkningar på vilka som är invandrare eller svenskar? Varför kan man inte göra beräkningar och lägga upp statistik vad gäller kriminalitet, t ex våldtäkter och personrån?

  Som sagt, detta är en pseudodebatt. Tror däremot att det finns en hel del problem i Sverige som är alkohol och -drogrelaterade, där det är många ”svenskar” som är tungt belastade.

 5. Vad Fölster har gjort är att mäta vilka kommuner som har dels ett fungerande näringsliv (storstäder) samt att vilka grupper som får del av samhällets resurser (invandrarna). Det säger väl sig själv att grupper som staten kastar pengar över också klarar sig bättre.

  Skulle exempelvis ungdomarna i de norrländska inlandet få del av etableringsersättningarna så skulle heller inte de sociala problemen vara lika stora i den gruppen heller, det begriper i princip vem som helst, dock inte Fölster.

 6. Fölster försöker öppna upp en ny front. en intervjuade kommunal politikern var dock bra (från svt). Fölster har nu kommit fram till att arbetslösa ungdomar är socialfall. Sedan jämför han hur många som jobbar i olika områden. Men han berättar inte att många av de jobb som finns numera upptas av påhittade betalda jobb av staten. Vi har FAS 3 och assistans service. FAS 3 (94000 2012) är vad jag förstått det största företaget i Sverige idag. Sedan allt fusk med sjukbidrag mm.

  Så vill man ha en bild av verkligheten måste man definiera sociala problem samt dyka ner i alla bidragsformer. Fölster närmar sig problemen i samhället som vi vet finns men som i hans gäng inte velat ta i. Men han vill ha en annan förklaring på orsakerna, förstås.

  • Och det stannar inte vid påhittejobben. Där finns även SFI-lärare, tolkar, advokater, poliser,vårdpersonal, mm som det kan krävas mer av i ”invandrarrika” områden.

 7. Såg att Ragunda kommun var med bland problemorterna. Vad jag inte kan förstå är att Fölster säger att de har integrationsproblem? Om det inte finns några invandrare vilka ska då ha problem med integreringen? Norrlands inland har tappat många regementen (i min stad tre stycken plus en Militärhögskola). De utlovade utlokaliseringarna av statliga verk har gått åt andra hållet.
  En annan synpunkt är att i hans ”sociala problem” har han missat ta med kriminaliteten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: