• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Hatbrott mot svenskar?

gomorron

Ett inslag i SVT:s ”Gomorron Sverige” den 8 januari handlade om ”hatbrott”. Om det hade haft som syfte att för tittarna klargöra innebörden av ”hatbrott” måste konstateras att man misslyckades. Man lyckades inte göra det ens för sig själva i TV-studion. En expert – Marcus Sverdén, chef på hatbrottsgruppen vid Stockholmspolisen – fanns med och förklarade iofs innebörden: ”att kränka någon pga sexuell läggning eller nationalitet”.

hatpolis

Han underströk att polisen ”ser oerhört allvarligt på” denna typ av brott.

Samtidigt var det ”komplicerat”, eftersom man måste kunna bevisa motiv för dådet. I Malmö hade 480 anmälningar för hatbrott inkommit under 2010 och 2011, men inte lett till en enda fällande dom.

Sedan hettade det till. Katarina Mazetti, kolumnist på ICA-Kuriren hade, efter att ha skrivit kränkande om svenskar och svensk kultur, fått reaktioner i form av arga kommentarer och brev. Hon förklarade i TV-rutan: ”Jag råkade ut för hatbrott.”

drabbad

Programmet fortsatte, utan att Mazetti rättades av vare sig programledarna eller den inkallade polis-experten. På SVT-webben intygas tvärtom att ”Författaren Katarina Mazetti är en av dem som drabbats.” Alltså av ”hatbrott”.

Det här ställer plötsligt allt på huvudet!

Wikipedia läser jag om Mazetti: ”Vera Katarina Mazetti, född 29 april 1944 i Stockholm, är en svensk journalist, författare och lärare.”

Vad jag fått lära mig beträffande hatbrott är att svenskar kan förekomma bara som förövare, inte som offer (såvida de inte kvalar in genom sexuell läggning).
Se här, här och här.

Vilket förklarar denna Metro-notis från 2007:

metronotis

Det förklarar också hur ”hatbrott” mot romer visat sig särskilt vanliga i butiker, med butiksinnehavare som förövare.

Gör således tankeexperimentet att t ex en somalier skulle skälla dig för ”jävla svenne!” och du skulle svara t ex ”ska du säga, jävla blatte!”. Då är det bara en av er som kan bli åtalad, nämligen du. För ”hatbrott”.

Signalerar fallet Mazetti nu en ”vindkantring”, där även svenskar kan ses som offer för ”hatbrott”?

Förmodligen är det mer komplicerat. Min magkänsla säger mig att rättstillämpningen här tar fasta på avsändaren. ”Hatbrott” blir det om en invandringskritiker ger uttryck för negativa känslor. Offret behöver inte vara invandrare, det kan vara även en svensk, som är politiskt korrekt.

fribandusa

Därmed ligger kanske jag själv nu litet risigt till.  Jag känner ju ett djupt förakt för både vår statsminister Fredrik Reinfeldt, Bengt Westerberg, Erik Ullenhag, Cecilia Malmström och Mona Sahlin, vilket jag dessutom givit uttryck för offentligt.  Där finns även Peter Wolodarski och Jerzy Sarnecki. Och Ulf Nilson.

Mina hatbrott finns belagda på internet, i form av både texter, bildmontage och filmer. Bevismaterial saknas alltså inte – drömläge för en åklagare!

sundman

När jag ändå spekulerar.  Antag att Åke Gunnar Sundman från Argentina hade fått åtminstone ett TUT i Sverige. Antag att jag hade träffat honom och vi börjat gräla, varvid jag kallat honom ”blatte”. Eller ”vitskalle”. Skulle detta då kunna räknas som ”hatbrott”?

gvt

PS
Notera även att ”hatbrott” inget har med ett brotts grovhet att göra. Det är t ex inte ett hatbrott om 7 araber gruppvåldtar och misshandlar en svensk kvinna, så att hon får men för livet eller avlider.

Skulle en svensk kvinna däremot kalla en arab för”blatte”, då kan det bli fråga om hatbrott. Det beror på  araben – hur kränkt kände han sig av tillmälet?

haka2

PPS
Om Mazetti-kolumnens nivå skvallrar hennes kommentar till SD:s krav att riksdagsledamöters dubbla medborgarskap ska redovisas öppet:

”Kanske borde någon grävande journalist snoka lite i Sverigedemokraternas stamtavlor, de har ju själva begärt en sorts etnisk rensning i riksdagen.
(Allra renast är förstås de folkslag som isolerat sej i generationer och bara gifter sej med varann. De sitter där gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70).”

14 svar

 1. Vilka ”folkslag som isolerar sig i generationer och bara gifter sig med varann” är det som Mazetti syftar på? Det kan inte vara svenskarna om man ska tro riksdagspartierna, för enligt dem saknar vi gemensam etnicitet och är alla invandrare. Beskrivningarna ”gravt inavlade” och ”IQ på 70” skulle tyda på zigenare från Balkan medan ”svåra genetiska sjukdomar” mera pekar på folken från mellanöstern.

  För övrigt lockade det här inlägget till många skratt.

 2. Snurrigt värre i PK-iternas värld. Svenskar kan inte råka ut för hatbrott, Mazetti har dock råkat ut för det, men är ju lite italienare, och så finns det heller inga ”svenskar”, de är likt ”vita älgar”. Klart att man blir föraktfull av att lyssna till och bevittna dessa översittare kräla runt i sina exkrementer.

  • Just det, Mazetti har tydligen skrivit någonting om Israel och att de ägnar sig åt samma sak de själva råkat ut för av europeer, och på grund av detta, givetvis, riskerat en stämpel som ”antisemit”. Kanske är det ett sätt att rätta till detta misstag, att förklara sin oskuld – peka på någon annan för att slippa mobbingen, genom att som nu dilla om nazister och vadmer.

 3. Skulle bare si at jeg setter pris på alt arbeidet du gjør, Jan Milld. Skulle ønske vi hadde noen tilsvarende person i Norge også, som var like flittig som deg. Alt for få stemmer i det offentlige rom man kan respektere, tv og radio tåler jeg ikke lenger, så nå bruker jeg nesten bare alternative kilder. Er ny til bloggen, men skal definitivt se over gamle innlegg og følge med framover.

  Hilsen fra Norge

 4. Läs vad jag skrev som kommentarer i förra inlägget:
  ”Lanestrands ursäkt.”

  Det har med detta att göra.

 5. Mazetti är en modig kvinna.Trots att hon,som svenska,kvalificerar för beskrivningen,hängade haka,glappande mun och IQ-70 (kanske) drar sig inte för att erkänna sitt medborgarskap.

 6. ”Och Ulf Nilsson”, jag håller fullständigt med dig. Han förtjänar verkligen att föraktas efter sin magra figur i samband med Dispatch I. Att vid hans ålder inte våga stå för vad han åtagit sig visar hans rätta jag ,rena ynkedomen.

 7. […] – Katarina Mazetti och Åsa Linderborg. Som vanligt mycket aktuell och läsvärd. Även Jan Milld har avhandlat […]

 8. DE SKA PRATA OM DET
  S K NÄTHATET på “Gomorron världen”
  P1 IDAG nu 10.00-11.00 eller ikväll 23.00-24.00.I början på andra timmen.

 9. DE SKA PRATA OM DET
  S K NÄTHATET på “Gomorron världen”
  P1 IDAG nu 10.30-11.00 eller ikväll 23.30-24.00.

 10. […] Mycket uppmärksamhet har det blivit i svenska media kring ilskna och osmakliga meja till kvinnliga pk-debattörer som Åsa Linderborg och Katarina Mazetti. […]

 11. […] Hatbrott mot svenskar? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: