• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Anders Carlberg

ac

Anders Carlberg, en gammal kompis till mig, har just avlidit –  alldeles för tidigt! Våra vägar korsades  i tre olika sammanhang:

roda-fanan

• När jag i början av 60-talet var aktiv inom SSU i Stockholm var Anders aktiv inom DU (Demokratisk Ungdom), senare VUF (Vänsterns Ungdomsförbund). 1968 fanns vi båda  inom studentpolitiken på Stockholms Universitet – jag som socialdemokrat, Anders som kommunist.

linje3

• 1980 drog det ihop sig till kärnkraftsomröstning i Sverige. Inför denna fanns både Anders och jag med i ledningsgruppen för linje 3 i Stockholmsregionen. Vi turnerade också tillsammans och höll torgmöten vid T-banestationer. Där påtog jag mig rollen som kärnkraftsanhängare och frågade ut/angrep Anders, som fick för svara linje 3, kärnkraftsmotståndet. För publiken blev det ganska pedagogiskt, tror jag.

lagom

• När jag i början av 90-talet skrivit min invandringskritiska bok ”Lagom är bäst!” sände jag ett exemplar till Anders Carlberg, som gillade den och skrev om den i sin kolumn i socialdemokratiska ST (Stockholms-Tidningen)

benito2

Detta resulterade sedan i ett Expo-initierat drev mot Carlberg och mig i Aftonbladet och etermedia regionalt – radio och TV.

1998 fick jag en intervju med Anders Carlberg för Blågula Frågor.

fryskarhus

PS

Vad som gjort Anders Carlberg mest känd är kanske kårhusockupationen 1968 samt Fryshuset 1984 och framåt. Den senare verksamheten kom – felaktigt – att framförallt förknippas med skinnskallar.

Ur BGF-intervjun:

”Det blev Anders Carlberg, som fick ta sig an skinnskallarna. Detta var naturligtvis medialt, så till den grad att Fryshuset efter några år i mångas medvetande kom att förknippas med skinnskalleverksamheten. En falsk bild, framhåller Anders:

– Det har blivit så i massmedia, men det har aldrig varit så. Ungefär en procent av dom som varit på Fryshuset har varit skinnskallar.

Det ligger i sakens natur, att för att kunna påverka skinnskallar behöver man i någon mån kunna vinna deras förtroende. Då måste man knyta an till deras världsbild och värderingar, tänkande och känslor.

Detta blir rimligen dubbelt svårt. Dels för att deras våldsideologi är rakt av avskyvärd, dels för att ”mjuk hållning” mot dem gör en person politiskt sårbar, lägger vederbörande vidöppen för attacker från de politiskt korrekta.

Detta var just vad som inträffade. Anders Carlberg hade politiska fiender i Stockholm. Skinnskalleverksamheten gav dem en lämplig förevändning för angrepp.

Redan genom sin kontakt med skinnskallar fick Anders naturligtvis del av deras erfarenheter och hur de uppfattade tillvaron, vilket gav honom en mer nyanserad bild. Det var inte så att skinnskallar alltid var våldsutövare, de förekom också som våldsoffer. Våld från invandrargäng var inte mindre vanligt än våld från skinnskallegäng. Detta påpekade Anders offentligt, och det var i vissa kretsar som att svära i kyrkan. Man ville inte bli störda i sin svartvita världsbild.”

euja

Om Anders och jag arbetade som parhästar i kärnkraftsomröstningen 1980, så gällde detta inte för nästa folkomröstning, den om EU-medlemskap 1994. Där fanns vi på varsin sida!

Olika tycker vi också kring nolltolerans i brottsbelämpning. Jag menar att brottskarriärer ska stoppas i tid och att även repressiva metoder där har sin plats.

Läs även:

http://www.dn.se/sthlm/mr-fryshuset-stod-upp-for-strulputtarna

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2012/05/23/fryshuset-sanktionerar-vald-och-hot-mot-sd/

http://peterharold.wordpress.com/2013/01/06/vanligt-meddelande-till-min-van-och-bekantskapskrets/

http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/17/lita-inte-p-fryshuset-och-lugna-gatan

14 svar

 1. Redan då. Tragiskt

 2. Jag hade lite att göra med honom när han var byggjobbare några år. Han fick förtroendet att vara bas och snackade och mätte fram bra löner. Jag tyckte att han ställde upp bra för sina gubbar.

 3. Carlberg kidnappade och ledde Kårhusockupationen som var en student-protest mot UKAS.
  De bortskämda överklasstudenterna ville inte att utbildningen anpassades till arbetsmarknadens behov enl. Regeringens proposition.
  De ville behålla sina skattefinansierade hobbyutbildningar.

  Vi som slet i vårt anletes svett inom exportindustrin för att bl.a bekosta lyxlirarna på våra universitet kunde hålla oss för skratt.
  När 68-studentvänstern sedan utropade sig till företrädare för oss (den svenska arbetarklassen), var måttet rågat. Vi blev skitförbannade på överklasslynglen, men vi orkade inte bråka efter en hård dags ackordsarbete.
  https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CDEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsv.wikipedia.org%2Fwiki%2F68-v%25C3%25A4nstern&ei=XpTpUMmcDsqp4ATc3YGgDw&usg=AFQjCNEHr28mrNRGQdIumg5YkV2xxRqDGQ&sig2=A6tAHEdlpnUIsX_kjDJxcg

  • Den explosionsaratade tillströmmningen av studenter som utgjorde den absoluta marjoriteten av ”överklassstudenterna” var arbetarklassens barn som för första gången fick tillfälle till högre studier. De ville inte tjäna ”kapitalet” med sin utbildning utan i stället ”folket”. Det är en historieförfalskning att kalla detta för att de ville behålla ”skattefinansierade hobbyutbildningar”. ”Överklassslynglen” var Palmes uttryck i försök att splittra att behålla sin ställning, som ändå brast i Malmfältens strejker.

   Med detta sagt, finns självklar mycket i övrigt att diskutera. Se vidare

   http://lassewilhelmson.wordpress.com/2010/08/13/vi-som-visste-allt-en-betraktelse-over-en-bok-om-68-rorelsen/

   • Tack för den kompletteringen! När det gällde motståndet mot utbildningsreformen Ukas tror jag även att Milgrameffekten var i funktion.

   • Den akademiska världen var en annan planet för oss ”på golvet” 1968.
    När jag själv senare hamnade i den akademiska smeten fick jag desto större inblick i denna värld.
    Grupptrycket blev då så stort att jag själv höll på att bli marxist, det gick bara inte att värja sig i den omgivningen.
    ”Vi som visste allt” är en träffande epitet på 68-vänstern.
    De var inte så oegennyttiga som de själva inbillade sig.
    De jämförde sig med Wallenberg för att känna sig tillräckligt ”utsugna”.

    Men att de själva, med sina långa och planlösa studier, kunde vara utsugare av svenska arbetare var något otänkbart. De tycktes tro att deras utbildning och försörjning bekostades av någon högre makt, inte av svenska skattebetalare som drabbades av allt högre marginalskatter.
    (Vanliga arbetare kunde få betala 75% i marginal skatt !)
    Marxisterna anammade ”överklassynglens” bortskämda beteende.

    Det är om möjligt ännu värre idag.
    Hobbyutbildningar som tidigare bedrevs på fritiden på egen bekostnad på TBV, eller ABF har blivit skattefinansierade högskoleutbildningar.
    Men idag vågar ingen föreslå någon UKAS.

   • Jag debatterar högst motvilligt mot anonymt krypskytte, men din ”sanning” är både fördomsfull och begränsad. Min artikel som jag länkade till är en slags diskussion med boken, som jag i många avseenden finner missvisande och ger en felaktig bild, även om den också i vissa avseenden är träffsäker.

    Själv var jag den förste i min släkt som tog studenten och fick möjlighet att studera vid universitetet. Det var våra föräldrar som gjort detta möjligt, inte något vi utnyttjade med ”bortskämt beteende”. Och heller inget vi behövde skämmas över.

    Jag undervisade sedan tusentals studenter och handledde deras uppsatser, som universitetslärare. De gick ut i verkligheten för att förändra den i det arbetande folkets intressen med sin forskning.

    ”Marxisterna” var ingen enhetlig samling.

    Vi fann universiteten förljugna och inskränkta och tog kamp för studier i det arbetande folkets tjänst. Överklasslynglarna fanns i Demokratisk Allians och var då få. Själv övergav jag den akademiska ankdammen som sedan blev dominerande till förmån för yrkesarbete och fackligt engagemang. Vi var många som gjorde så, vilket ledde till ett uppsving för hela fackföreningsrörelsen på 70-talet, som den därefter aldrig har levt upp till – tvärt om.

    Detsamma gjorde Anders Carlberg. Jag hade nära kontakt med honom några år före 1970. Han var en person med hjärtat på rätt ställe och hade humor.

    Frid vila över hans minne.

  • Om jag inte minns fel var upprinnelsen till kårhusockupationen ett möte som VSK (Vänsterns studentklubb) höll, och Anders Carlberg var ordförande i VSK. Till bilden hör att i kårvalen i Stockholm var det högern, ”Opposition 68”, som vann.

 4. En typisk repr. för rödvinsvänstern. Som på slutet av 60talet på svenska universitet utmärkte sig för en naiv och okritisk syn på vad en socialistisk republik inom sovjetsystemet innebar för den vanliga människans levnadsvillkor i dessa länder. Gjorde sedan karriär och fick en position i 70 talets socialdemokratiska Sverige.

 5. Jan. jag antar att det inte var en kommentar till mig:) Jag vet allt om de olika marxistiska fraktionerna från den tiden. Men jag har slutat med att döma folk efter den ”box” som de själva eller andra placerar dem i, utan föredrar i stället att försöka se vad de gjort för andra människor och med sitt liv, lite mer konkret.

  • Nej, min kommentar avsåg det Stenklar skrev om sovjetsystemet – FK intog ju där en kritisk hållning.

   Är klar över att du kan ämnet, Lars. Noterar också att vi har en samsyn i mycket, inte minst vad du här skriver om ”boxar” – håll igen med etiketter, se till sak! Uppskattar dina modiga ställningstaganden i Palestinafrågan! (Ska beställa din bok, så snart jag är tillbaka från nästa sjukhusvända)

 6. En dödsruna är en privatsak för närmast sörjande.
  Ett politiskt eftermäle är något annat och ska kunna ifrågasättas.
  En människas gärningar blir inte bättre av att han avlider.
  Det gäller bara konstnärer vars verk ökar i värde efter frånfället.
  Men det beror på att han då inte kan göra fler tavlor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: