• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Vad är ”rasism”?


Är det ”rasism” att förespråka

en reglering av invandringen till Sverige?

• ett restriktivare beviljande av svenska medborgarskap?

• att illegala invandrare (”papperslösa”) förpassas från Sverige?

• att kriminella utlänningar  utvisas?

Är det ”rasism” redan att

1.  ha vit hudfärg?

2. anse att det finns olika människoraser?

3. hävda sin existens som etnisk svensk?

Självklart inte, kanske någon menar.

Men här är inte längre någonting självklart. Begreppets luddighet har lämnat fritt spelrum för det att omfatta nästan allt som någon ogillar.

Här ligger ju en grundläggande paradox:

Trots att begreppet används så flitigt, trots att företeelsen ”rasism” anses vara någonting så allvarligt, har användarna inte bemödat sig om att klargöra vad de lägger in i begreppet, att försöka bena ut var gränserna går.

För egen del använder jag begreppet ”rasism” lika restriktivt som begreppet ”artism”, och av samma skäl: det finns inte (längre) någon överenskommen innebörd av vare sig ”rasism” eller ”artism”.

Eftersom det förra begreppet inte desto mindre – oavsett vad jag tycker om saken – används av såväl öppna pk-iter som sverigedemokrater, ska jag här ändå ägna en bloggtext åt att diskutera begreppet.

1.
Inom de kretsar i ”förorten” som tydligast drabbats av ”utanförskap” kan finnas en föreställning att ”rasism” sitter i hudfärgen, och närmare bestämt vara knuten till en vit sådan. Här associerar jag ofrivilligt till Åke Gunnar Sundman från Argentina, som vägrades PUT i Sverige. Han måste ligga riktigt risigt till: han hade inte bara fel hudfärg utan dessutom blont hår, ja t.o.m. blonda ögonbryn.

På så vis har man (möjligen hjälpt på traven av låg IQ) lyckats vrida innebörden 180 grader från den ursprungliga.

För det finns ju också en sådan – där ”rasism” är att bedöma människor utifrån deras rastillhörighet. Medan motsatsen är att ge alla en chans, och att bedöma varje individ utifrån vederbörandes uppträdande och prestationer.

2.
”Det finns fortfarande de, som tror att det finns olika människoraser” trumpetade Expressen ut i svarta rubriker en gång på 90-talet. Nu ser jag att man därvid har stöd från antropologer.

Wikipedia:

”Antropologiskt råder konsensus att det inte finns människoraser, och man anser att försök till identifiering av rasskillnader mellan människor är en ovetenskaplig verksamhet. …Sociologisk forskning har visat, att fördomsfyllda historiska föreställningar om existens av ‘raser’ bland människor, kan få konsekvenser för individers liv genom såväl privilegier som exkludering och diskriminering. ‘Ras’ betraktas idag inom samhällsvetenskap och beteendevetenskap som en social konstruktion…”

Dagens Nyheter den 12/4 -09 har samma budskap:

”Resultat från nya omfattande dna-studier: Människosläktet är genetiskt extremt homogent trots alla skillnader i utseende. Ny teknologi som gjort det möjligt att avläsa den mänskliga dna-texten snabbt och billigt har inte hittat några ‘rasspecifika’ gener.”

Handlar det här om något annat än en pk-itisk nit? Skulle detta budskap förmedlas om det inte varit för att rasfrågan gjorts politiskt laddad?

På 1960-talet var det självklart att vi människor präglades av både arv och miljö. Nu anses allt som är kopplat till gener vara fult, och nya sanningar introduceras.

Beträffande hundar eller katter ifrågasätts ju inte att olika raser existerar och att vid avel har föräldrarnas utseende och gener betydelse för avkomman. På motsvarande sätt vet vi att det fungerar för människor: när en svart kvinna får barn med en svart man så blir inte resultatet ett vitt barn.


3.
”Det finns inte vi och dom” – så lyder det unisona budskapet från såväl Fredrik Reinfeldt som Stefan Löfven. Vi svenskar existerar inte. Eller så är alla svenskar. Med ett medborgarskap är man svensk ”punkt slut” har under decennier myndigt deklarerats från tidningarnas ledarsidor. Såvida vederbörande inte rentav kan vara att betrakta som svensk från det ögonblick de satt sin fot på svensk mark – ”nyanlända svenskar” kan nyhetsrubriken bli.

Men i verkligheten finns infödda svenskar respektive utlandsfödda som fått svenska medborgarskap, och i debatten uppstår behovet att där kunna göra en distinktion. Ulf Nilson tillgrep begreppet ”pursvenskar” för att få fram vad han menade. Det blev en skarp reaktion, där en journalist hotade med åtal!

Den enklaste och mest näraliggande definitionen på verklig rasism är att inte särbehandla individer utifrån vederbörandes ras- eller grupptillhörighet.

Till att börja med kan då konstateras att det i Sverige idag både finns särskilda lagar och görs ekonomiska satsningar från samhället med uttalad avsikt att särbehandla. En svensk som säger ”svartskalle” kan ligga illa till, medan en invandrare som säger ”svennefitta” eller ”svennehora” knappast riskerar något.

För att problematisera.

• Alla asylanter är inte våldtäktsmän, men där kan ändå vara klokt för unga kvinnor att iakttaga försiktighet. Det saknas inte exempel på dem som inte gjort detta, och sedan fått betala ett mycket högt pris.

• Omvänt: romer och bensinmackar. De diskrimineras, förkunnar nyhetsrubriker. Men vad ligger bakom detta?

Min misstanke blir att mackägarna gjort ett antal negativa erfarenheter med romer involverade, varpå de gör en risk- och lönsamhetsbedömning.

 

http://www.dailymotion.com/video/xxwo5w_palmesvar#.UTJ56b-JJ64

6 svar

 1. Svenska Wikipedia är en politiskt korrekt sagobok. För ett år sedan städades där undan alla spår av vargens farlighet och den svenska vargen påstods vara en utrotningshotad varelse trots att den är inplanterad och tillhör den rysk/sibiriska populationen som är plågsamt livskraftig.
  Den engelskspråkiga versionen av Wikipedia är mer vetenskaplig och där kan man läsa sanningen om vargen. De är också ofina nog att skita de svenska PK-isterna på näsan i ett annat avseende. De hävdar att raser existerar. Och inte bara det, de hävdar att negrer har lägre IQ än vita. I Sverige hade det blivit åtal för Hets Mot Folkgrupp.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_intelligence

 2. Såg Tarik Saleh på TV:n idag. Han tyckte det var tråkigt att det i dagens Sverige finns människor som vill att endast ”en sorts” människor ska bo i landet. Han själv befann sig I Sarajevo, och tyckte att de som hade denna tråkiga syn skulle åka dit. Där skedde det etniska rensningar, och de trångsynta skulle förmodligen ändra synsätt om de fick besöka staden, filosoferade han. Jag vet inte om han menade att en återvandring nödvändigtvis måste ske med våld, men ett som är säkert är att svenskarna, varje dag, måste påminnas om att de ska hålla sig på mattan, att de inte ska visa missnöje mot det som sker, att alla kritiska yttringar per definition är ”fientliga”.

  Invandringen är dock något som i framtiden kan utvecklas till etniska konflikter, och redan nu rensas ju områden på svenskar där främlingar flyttar in – en del svenskar har till och med tvingats bort från sina bostäder de bott i under decennier. Skapandet av det mångetniska samhället är i sanning att ställa grupp mot grupp.

 3. Jag har resonerat lite kring etnicitet och medborgarskap i mitt senaste blogginlägg:

  http://lynxviridis.blogspot.se/

 4. Kan bara konstatera torrt att Jan Milld tror sig inneha större kunskaper i antropologi än världens samlade expertis på området. …..suck, vilken tomte

  • Finns det opartiska och opolitiska experter?

   Nej, i varje fall inte när det gäller ett laddat ämne som detta. Wikipedia: ”Sociologisk forskning har visat, att fördomsfyllda historiska föreställningar om existens av ‘raser’ bland människor, kan få konsekvenser…”

   Ska tänkbara konsekvenser blandas in i bedömandet av vad som är sant eller falskt?

   Här tillgriper man dessutom det negativt laddade och luddiga begreppet ”fördomsfylld”.

  • Anti-rasist är ett kodord för anti-vit.
   Mångkultur är ett kodord för folkmord på vita.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: