• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Nolltolerans mot vad?

En TV-nyhet den 12/10 -2012 aviserade utrensningar av åsiktsavvikare inom SD.

”Nolltolerans mot rasism” löd rubriken. Det talades också om att ”städa upp”

Fria Tider skriver:

”Åkesson städar ut ‘avvikare’

I ett brev till SD:s medlemmar skriver partiledaren Jimmie Åkesson att i ‘vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister eller rättshaverister’ och uppmanar alla som känner sig träffade eller störs av de vänsterradikala formuleringarna att lämna partiet frivilligt. 

 Vi kommer inte att acceptera avvikelse i någon mening egentligen, förklarar Åkesson för TT.”

Axpixlat återger hela skrivelsen till SD:s förtroendevalda.

Efter uppstädning blir det renare kantänka. Kanske lyckas man bli helt ”rumsren.

Låt mig ändå börja med en välvillig tolkning:

SD har alltid haft ett visst problem med enskilda medlemmar och lokala företrädare som kan låta munnen gå på ett okontrollerat sätt. 

Massmedia spelar här en dubbel roll:

 1. Genom den nidbild man givit av SD har partiet av många uppfattats som radikalt, på ett sätt som inte stämmer med verkligheten På så vis har man medverkat till att fel människor sökt sig till SD. (till detta bidrar naturligtvis även 7-klöverns allt destruktivare politik, och att något annat alternativ till denna extremism än SD inte kunnat uppfattas).

2. Man har konsekvent (ofta under medverkan av Expo) varit ”på hugget” för att lyfta fram enskilda SD-företrädare, då dessa  kunnat användas för att kompromettera partiet.

Till detta kommer nu ytterligare en faktor:

3. Riksdagsinträdet 2010 och många nya kommunala mandat har åtföljts av mer utrymme i massmedia och en kraftig tillströmning av nya medlemmar. Risken blir då stor, att där ryms även individer med brister i politisk medvetenhet och förmåga att uttrycka sig bra i media.

Om Sverigedemokraterna har utmejslat program på olika område, om partiföreträdarna i riksdagen bemödat sig om att lägga fram genomtänkta förslag och om partiledaren i massmedia vägt varje ord för att hamna rätt – givetvis vill man då inte att det läggs krokben för mycket av detta arbete genom några enskilda medlemmars klantigheter, som media kan hugga på, vrida till och blåsa upp.

Men…

den finns en annan väg att möta detta problem än uteslutningar och mediautspel.

 Den vägen heter politisk och medial skolning. Vilket i sin tur kan betyda två saker:

A. En kort introduktion på 1-3 studieträffar för envar som vill gå med i SD. Träffar som dels förmedlar politiska kunskaper, dels klargör för den intresserade om SD är rätt parti, dels klargör för partiet om vederbörande platsar som medlem.

B. En grundkurs på ett 10-tal träffar för alla SD-medlemmar. Träffar som innefattar mediahantering.

Detta behöver inte utesluta mediautspel, men då bör det ske på ett helt annat sätt än vad Jimmie Åkesson just gjorde med sitt brev – där han hemföll till ett okritiskt användande av diverse Expo- och PK-klyschor!

Det är inte fel att återge dem – ”rasism”, ”extremism”, ”rättshaveri”, osv – men då ska dessa begrepp problematiseras, då ska man välja ett offensivt anslag! 

Vad ska läggas in i dem?

Vad menar PK-media, vad menar SD?

• Är det ”rasism” redan att hävda existensen av olika raser och att det finns skillnader mellan dem, både i utseende och intellekt?

• Är det ”extremism” att vilja bevara Sverige svenskt?

 

• Hade Expo rätt, när Andreas Rosenlund i nr 3/96 skrev om BGF under rubriken ”blågult rättshaveri”?

Till saken hör att ett parti måste kunna utvecklas, dels utifrån en förändrad verklighet, dels utifrån nya insikter. Därför måste finnas en viss ”takhöjd”, med utrymme både för olika åsikter och en intern debatt där dessa kan luftas.

Företrädare och förtroendevalda måste t.o.m. vara utbytbara – både i bemärkelsen att det finns en återväxt i kompetens och att inga uppdrag betraktas som givna på livstid. 

Det är inte ”personangrepp” att framföra saklig kritik mot en företrädare och kräva att vederbörande byts ut. Å andra sidan kan ju partiverksamheten ta skada av en alltför snabb rotation på olika poster.

32 svar

 1. Åkesson har drabbats av svenskofobi eller svenskrädsla tycks det.

  Han har blivit ett psykfall av att befinna sig i maktens korridorer, verkar det som, och gnager numera på ramarna i neuros.

  För högt till tak måste man ha. Inte begränsa och toppstyra. Tänk bara hur det gick för
  ”Ny demokrati”, när Ian och Bert försökte göra samma sak.

  Endast enhetlighet med linjen är det som är viktigt. Hur taggigt det är spelar mindre roll, bara man inte går helt emot vad partiet står för och representerar. I STORT. tolerans för kreativa avvikare är viktigt. Det utvecklar partiet.

  Går emot partiet, det gör ju nästan Åkesson själv i sitt brev. Han blir djävulens advokat istället för dess tyglare och bekämpare, som sig borde. Han smälter in och blir ett med det röda skynke han istället borde parera, för att stånga ner dom värjstickande samhällsförstörarna, som vore det enda rätta.

 2. Kaffedrickarmöten i all ära, men jag tycker nog att SD åtminstone skulle kunna åstadkomma någon form av mediahanteringspolicy där man belyser problem med olika typer av ordval, vilka media man bör ställa upp för och på vilka premisser, de vanligaste knepen journalister använder sig utav, på vilka punkter det kan vara problematiskt om man avviker alltför mycket från partilinjen och varför etc. Det borde räcka lång väg med lite skriftliga tips och tricks. Att, som görs nu, inte tala om för företrädare hur de bör hantera media annat än att i princip säga att använder du dig av någon formulering som inte kan reciteras rakt av ur partiprogrammet kan du bli utesluten är inte speciellt konstruktivt…

  • Oavsett vad man dricker vid medlemsträffar -om alls något – bör träffen ges struktur genom i förväg framarbetat material, Varför inte träna med rollspel framför kamera för att sedan tillsammans se på det inspelade i en TV-monitor och diskutera olika svarsalternativ.

 3. Svedofobi? Ok. Ja, kanske det.

 4. Om medlemmarna skall tassa på tå med sina åsikter och yttrande, som på nattgammal is, då lär det ju bli rätt tyst i partiet.
  Ingen kommer ju då att våga ha någon åsikt om någonting utan att kolla med partiledningen.
  Vart tog folkrörelsetanken ivägen?
  Gick det så fort att bli ett PK-parti i mängden? En halv mandatperiod.

  • Ja, detta visar väl vilka sopor det är som styr partiet… Åkesson et consortes har gjort sitt, låt oss hoppas de snart ersätts av bättre och mer kompetenta människor.

 5. När skrivelsen gick ut så var det första jag tänkte på ”skottpengar på Reinfeldt”. Inget parti behöver representanter som låter käften gå på ett sätt som en absolut majoritet av svenska folket ogillar. Det kan jag garantera att det är på det viset och räknas till extremt tal. Vill en representant lufta sig och låta som någon som lätt hittas på Flashback, gör det i ett mindre sällskap och inte offentligt.

 6. Ja, verkligen. Om, de inte lyckas ändra sin attityd gentemot sina medlemmar.

 7. Klassresan från folket till ”eliten” i Riksdagen förefaller ha fått en förlamande effekt på herr Åkesson. Om meningen med olika partier skall vara ett slags tävling i retorik emellan dem, men inte konstruktiva förslag om hur landets problem skall lösas, så kan man ju undra vad vårt demokratiska system med tjafsande partiers företrädare egentligen är värt? Läget i landet på flera områden förvärras nu, fast man försöker mörka det och avleda folks uppmärksamhet. – Alla vill behålla sitt jobb, eller rättare uttryckt inkomst. Måste det till ett undantagstillstånd för att få folk att vakna?

 8. En del personer inom den ”nationella rörelsen” har feltolkat eller möjligen inte läst hela brevet som Jimmie Åkesson skickat ut till medlemmarna i partiet. Det är ju inte så att dom nationellt sinnade personerna skall kastas ut ur partiet. Partiet är fortfarande ett nationellt parti, står så till och med i partiprogrammet. Vad SD nu gör är att trycka ut dom rena tokstollarna ur partiet som bara ställer till med bekymmer för partiledningen. Kan inte vara kul för Åkesson att stå i riksdagens talarstol för att gång på gång förklara att SD inte är ett rasistparti, när det samtidigt finns stollar på kommunal nivå som häver ur sig sina privata åsikter och torgför dom som partiets politik. Om man som folkvald politiker företräder ett parti så är det partiets åsikter som gäller. Vad man kan säga vid köksbordet hör inte hit.

  Jag tror att SD växte för fort som parti inför valet 2010 och fick in en del olämpliga figurer i partiet som företräder sig själva och har en egen agenda. Den rening av partiet som nu SD ämnar göra är helt nödvändig om partiet skall kunna växa och gå vidare. Det är dock ett fåtal personer som är berörda av åtgärden. Det är två år kvar till valet och det är taktiskt riktigt av SD att ta itu med problemen redan nu, så att nytt folk kan rekryteras till dom kommunalpolitiska posterna. Rättshaverister, tokstollar och folk med personliga problem utgör en belastning för partiet. Det har ju dykt upp nästa en i veckan i media så jag har full förståelse för att Åkesson och SD har tröttnat och vill göra något åt det.

 9. PS, bra skrivet på FT:s ”Ledarbloggen”:

  ”För låt oss vara fullständigt på det klara med en sak: Om du vill utesluta alla som Expo eller Aftonbladet påstår är rasister, extremister och rättshaverister så får du till slut öppna ett personärende mot dig själv och släcka lampan när du lämnar partikansliet som siste sverigedemokrat. I etablissemangets ögon är medlemskap i SD själva definitionen av rasist, extremist och rättshaverist.”

  • Cantwell och Täppas Fågelberg företräder så vitt jag vet inte något politiskt parti. Dessa två skojare är inte folkvalda politiker vilket SD-s företrädare ute i kommunerna är.

 10. Tror Proisraeliska SD-ledningen gjort en överenskommelse med den Gömda Makten.
  Åkesson gör SD rumsrent och dansar efter sionisternas pipa, i utbyte mot gullande i media. Typ rubriker; SD ökar igen, SD ny rekordnotering, allt fler röstar på SD. http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1095017-sd-nar-en-ny-rekordniva

  Nyligen gjorde GP reklam för sionistiska Avpixlat (13/9)! Sionistiske Hjörne som äger GP visade bild på en lapp från ett Oboypaket:
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1094619-oonskat-budskap-i-oboy-paket

  Sionister ogillar muslimer och Islam, de vill skapa ett storIsrael. Liknelser finns mellan sionism och nazism gällande territorriella anspråk och en folkgrupp som fiende.

  Nu när sionister har lyckats skapa ett fäste för muslimer, araber och Islam i Sverige, kommer vi då se sionisterna spela ut nästa kort i deras fruktansvärda övergrepp på oss svenskar?
  Leda oss in i hat mot muslimer och ta aktiv ställning för apartheidstaten och den ickelegitima staten Israel? Manipulera oss goyims att utföra sionisternas krig mot Islam/muslimer, såsom manipulerande amerikanska soldater utför genom att Herrefolkets krig i MellanÖstern?

  Jesus varnade för Satans synagoga och för Sluttiden, inkl Armageddon, det slutliga kriget om Israel.
  Sanningen är ljuset. SD är definitivt inte ljuset. I så fall skulle ALLA SANNINGAR avslöjas av SD.
  Ett SD som mer agerar som kontrollerad opposition, en del av etablissemanget. Kontrollerad av sionistmaffian. Så satanistiskt är Sverige, så korrupt är det.

 11. Tycker att detta utspel är som en kniv i ryggen på de som ställt upp och företrätt partiet ute i de lokala församlingarna. Om man redan nu har besvär att besätta alla platserna, hur skall det bli då partiet förmodligen växer efter valet 2014. Åkessons brev tycker jag tyder på en omognad hos honom som människa och ett förakt för den vanliga människan som inte genomgått en akademisk utbildning som han själv gjort, vilket jag förmodar han har. Tror han verkligen att han kommer att ha till sitt förfogande hundratals akademiker efter nästa val? Det kommer fortfarande att vara tabu i dessa kretsar att befatta sig med SD. Och då skall han kanske vara glad om dessa s.k. Tokstollar eller rättshaverister och rasister fortfarande vill ställa upp för detta parti. Vilka epitet man sätter på folk! Lever Åkesson och den övriga partiledningen i en vardagsrealitet? Är dom inte bara en kvartett slynglar som inte är torra bakom örona. Som man förr i tiden fick höra från de vuxna när man var fräck och uppstudsig.

  • Vem varför är det en kniv i ryggen? Jag tvivlar på att det är typ Expos definition av ”rasist” och ”extremist” man valt.

   • Var har Åkesson någonsin klargjort vad han lägger in de begrepp han nu använder? När är man ”rasist” – när är man det inte?

    Det kan inte vara rimligt, att vi där hänvisas till olika gissningar!

 12. Den s.k. flyktinginvandringen började 1984. Under Olof Palme. Vet ni varför den blev nödvändig?
  Nettoreproduktionstalet – vet ni vad det är?
  1992 och ett par år framåt hade jag en del inlägg om invandringen på debattsidorna här i staden. Reaktion? Nil. Noll…

 13. PS – Bra på ”Solguru”:

  ”‘Rasism’ betyder definitivt inte ‘irrationellt rashat’ i den officiella jargongen – det betyder inte ens intresse för väl belagda vetenskapliga data. Det betyder att man menar att det finns minsta problem med invandring som inte kan åtgärdas genom antirasistiska kampanjer och verkningslösa penningregn över förorter. Ingenting annat.”

 14. […] Mest lästa inlägg Nolltolerans mot vad? […]

 15. Tyvärr sant hos de som lägger den allmänna agendan i vårt samhälle, och därför gör det svårt för de som vill kritisera.

 16. […] uteslutningar och hot om utrensningar har SD-ordförande Jimmie Åkesson uttalat att det ska visas ”nolltolerans” mot diverse […]

 17. […] är en orsak till att jag nu reagerat så starkt mot Jimmie Åkessons doktrin om nolltolerans – där han övertar pk-iternas begrepp och lika litet som de klargör vad han menar med t ex […]

 18. […] blev vi nyligen påminda om, när Jimmie Åkesson den 27/11 medverkade i SVT-programmet […]

 19. […] Nolltolerans mot vad? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: