• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Ny Horisont?

En första blankare om interna stridigheter kring tidningen Nationell Idag tog jag del av på Fria Tider.

Sedan såg jag att även webbsidan Nationell Nu skrev om saken: ”Kuppforsok mot Nationell Idag – Marc-Abramsson- försöker stjäla tidningen”.

Nu har jag tagit del av utskick kring konflikten från respektive sida, med mer utförliga argumenteringar. 

Det ena är från Vavra Suk tillsammans med Erik Alhem, Sanna Hill, Torbjörn Ström, Stefan Pettersson och Jussi Väli-Tainio.

Det andra är från Marc Abramsson tillsammans med Jimmy Windeskog, Mattias Karlstrand och Anders Ankertjärn.

Situationen påkallar väl en kommentar från mig, som dels medverkat i NI, dels haft åsikter om tidningen – närmare bestämt att den borde både frikopplas från partiet Nationaldemokraterna och byta namn, till något mindre nördigt.

En partioberoende ställning skulle medge en nära samverkan med tabloidprojektet

Där har jag skrivit:

”Önskesituationen vore en ”tre-enighet”:

1. Tabloiderna.

2. En partioberoende tidskrift att rekommendera till prenumeration.

3. En webbsida för samma tidskrift, med daglig information.

Allt skulle kunna ha samma namn, med andra ord skulle tabloiderna då utgöra gratisnummer av denna tidskrift, för extensiv spridning.

Då skulle det bli ett mindre steg för läsare som gillar innehållet i både tabloiden och webbsidan, att besluta sig för en prenumeration, åtminstone på prov.”

För en frikoppling i förhållande till ND talar dessutom att detta nu är ett utsiktslöst partiprojekt. Marc Abramsson har inte fungerat bra som ledare, vilket kunnat avläsas i hur många aktiva medlemmar i omgångar lämnat ND.  Han tycks ha fungerat mer som en centrifug än som en samlande och inspirerande kraft.

Resultatet har blivit en allt sämre valresultat. I riksdagsvalet 2010 var ND nere i 0,02 % av rösterna.

När Nationell Idag nådde en upplaga och utgivningstäthet som möjliggjorde erhållande av statligt presstöd framstod det för mig som något av ett mirakel. Framförallt var det en enorm framgång för den sverigevänliga rörelsen. Vi behöver verkligen en veckotidning att samlas kring och kunna ge alternativ till dominerande mediabilder.

Nu riskerar mycket av detta att omintetgöras – inte genom insatser från sverigefientliga krafter utan genom intern splittring. Redaktionen har enligt uppgift låsts ute från sina lokaler, genom att Marc Abramsson ombesörjt byte av lås.

Låt mig då säga följande:

Uppbyggandet av NI är resultatet av många aktivisters uppoffringar och envisa arbete, men det finns en person, som här lyser alldeles extra. Det är  Vavra Suk.

Utan Vavra Suks helt exceptionella insatser skulle NI-projektet aldrig ha lyckats. Nationell Idag är framförallt hans verk.

Vavra Suk satsade 

• så mycket tid och energi.

• sin skrivarbegåvning och sitt stora politiska kunnande.

• ett stort mod (ett allvarligt attentatsförsök utanför redaktionen stoppade honom inte)

Till det intressanta hör att  Vavra Suk ska ha registrerat ett nytt tidningsnamn,  ”Ny Horisont”. Enligt min mening ett bra namn, som säger något om inriktning och ambitioner för tidningen. Det kunde duga bra som namn även för nästa tabloid.

Avslutningsvis vill jag därför rikta en vädjan till ND:s partistyrelse:

SLÄPP TIDNINGEN FRI – LÅT VAVRA SUK FULLFÖLJA SITT TIDNINGSARBETE!

22 svar

 1. Jag måste hålla med dig Jan Milld, det här Marc har gjort har inte gått rätt till, all heder till Vavra Suk och hans närmaste medarbetare.

  MVH: Anders Klasson – Karlstad

 2. Vad Vavra har gjort är ju att han krävt att han skall få tidningen som sin egen leksak och att ingen skall få ha insyn i arbetet. Så går det inte till i demokratiska föreningar. Det är knappast någon någon förutom honom själv som tycker att han skall persoligen få ett av nationalismens flaggskepp som många människor offrat oerhört mycket för att bygga upp.

  Bara för att man är anställd på ett företag innebär inte detta att man kan göra vad som faller en in och neka ägarna insyn, inte sant?

 3. Jag har fullt förtroende för Vavra som journalist. Sanningen är dock att föreningen som äger tidningen är helt rånad, Vavra Suk har lagt ut 140.000 kronor på något som han vägrar säga vad det är. Den senste månaden har han också struntat i att betala ut löner (inte sin egen och hans närmsta krets) och inte heller betalat hyra. Kameror och datorer för tiotusentals kronor är också plötsligt borta. Du kan ju inte mena att det är så man skall driva en nationalistisk tidning? Det är ju inte så man skall förvalta ditt, mitt och alla andras förtoende.

  • Kommer ni släppa ngt bevis på att det ni säger stämmer,när i så fall?
   Det har ju haglat hatiska kommentarer mot er på olika nationella medier. Vore ju bra om ni kan ge ut något som styrker.

   • Just nu är det ju en polisiär fråga, så att börja ge ut dokumnt som kan underlätta för dem misstänkte att skapa falsarier är vi bedda av juristiska rådgivare att inte göra. Dock tycker jag att om man misstror oss gott kan fråga Vavra vad dessa pengar gått till, och varför han inte betalat ut löner och betalat hyran. Fråga då också vart pengarna kommer ifrån som han just staratde sitt nya aktiebolag kommer ifrån. Detta att försöka överta föreningen som äger Nationell Idag tycks han ha gett upp helt.

   • En sak till, att de sitter nazister på nationell.nu som inte ens är prenumeranter och riktar hot mot min person bryr jag mig inte det minsta om. Snarare gör man något rätt när man har sådana människor emot sig.

 4. Reda behövs hursomhelst i det nationella Sverige av idag, om vi ska kunna besegra den kulturmarxistiska förtryckarmakten.

  För varför vill man överhuvudtaget något annars i denna fördömda värld kan man fråga sig. Om det inte vore just det.

  Symptomatiskt att EU fick fredspriset idag.

  Detta är det ultimata beviset på vilken förtryckarsammansvärjning EU i sanning är. Pax PK m a o.

 5. Det är många nu som är kritiska mot Marc osv. Absolut med all rätt. Men det kan bara vara så att många i rörelsen och speciellt Nationell Idags anhängare inte känner till Vavra Suk ordentligt. Det finns inte ord för hur sanslöst det är att han i konflikter i över 10 års tid tagit strid för Marc och att dårskapen har kunnat fortgå ENDAST pga Vavras fortsatta stöd. Med Vavras positioner och makt över både partiet och tidningen hade han kunnat fälla Marc vid varje tillfälle och konflikt som ägt rum. Det var inte ens ett år sedan sist som han svek det sista gänget avhoppare som kämpade i en öppen konflikt i månader.
  Det gäller att förstå sig på Marc och Vavras karaktärer. De har arbetat ihop i 14 år och varit otroligt maktlystna och styrt ut många goda idealister till höger och vänster. Vad som karaktäriserar en idealist i mina ögon i första hand inte huruvida man arbetar utan ersättning utan att man alltid gör det som är BÄST FÖR SAKEN. Ibland får man då kliva åt sidan själv vilket aldrig kommit på fråga för herr Suk och Abramsson.

  Vavra har upprepade gånger svurit att partiet aldrig skulle tappa kontrollen över tidningen. Marc och Vavra har ständigt trixat och positionerat sig för att behålla makt. Det är snarast ett under att Nationell Idag inte kraschat tidigare så som dem hållit på. Det är bara patetiskt hur mycket pengar som gått direkt till partiet istället för till tidningen och hur många personer dessa herrar försökt anställa för tidningens pengar, hur mycket folk de kört över och struntat i att betala ut ersättningar till osv.

  Styr man ut, sviker och konkurrerar ut andra nationella på det sätt Vavra gjort är det konstigt om man inte till slut får smaka på samma medicin. Vavra må vara en arbetshäst, men har förverkat sin rätt att fortsätta styra över ett verk som varit så ofantligt många fler människors verk än Vavras. Den rätten har knappast Marc istället förtjänat. De borde båda helt lämna sina positioner istället.

  Att Vavra, som han hävdade i Radio Framåt, nu säger sig vara öppen mot andra nationella grupperingar är någon taktisk retorik han/de börjat med på senare då de har så dåligt med folk att de inte klarar sig annars. I handling har Marc och Vavra varit extremt konkurrensinriktade och lagt sina egna projekt åt sidan för att försöka hämma konkurrenter. Vavra jublade när SMRs ungdomsförbund Nationell Ungdom lades ned. Det är sådant hyckleri. Det spelar ingen roll hur hårt man arbetar och att man SÄGER sig bara vilja göra det bästa för kampen om man beter sig som de gjort. Jag är fast förvissad om att de aldrig kommer att komma speciellt långt. Tråkigt är det främst för de verkliga idealister vars arbete aldrig gett någon riktig frukt under dessa herrars ledning. Jämför ledarskapet bara med dagens SVP. Där finns inte i närheten av den pestanda av konkurrenstänkande som Marc och Vavra spridit.

  Kanske kan denna information vara en läxa för okritiska anhängare. Det är nu big time för Marc och Vavra att ta en rejäl break ifrån kampen nu…

  • Tack för denna insides-info.

   Stämmer det som du skriver, att pengar gått från detta viktiga tidningsprojekt till ett redan havererat partiprojekt, då är det verkligen upprörande!

   • Ja. Sedan att de rent juridiskt kringgått detta genom att använda intäkter ifrån prenumeranternas inbetalningar ifrån tidningen istället för presstödet har ju ingen betydelse. De två har hela tiden haft ambitionen att ha kontrollen över både tidningen och partiet vilket de lyckats med i alla år. På senare blev det nödvändigt för tidningens fortlevnad att få tidningen att verka mer oberoende utåt. Därigenom fick de massor av goodwill av angängare till tidningen då många inte velat ha med partiet att göra längre. Att dessa två herrar nu råkat i luven på varandra i öppen dager och likt listiga rävar långt innan detta skede börjat vidtaga åtgärder för denna strid om tidningen hänger inte ihop med deras ursprungliga ambitioner.

    Det är tyvärr väldigt viktigt att kunna bedöma karaktären på människor som skall vara ledare för en sak som många andra skall ställa sig bakom. Det finns tyvärr likheter med våra politiker i riksdag och regering. De talar fint och vackert, säger sig vilja verka för det goda och får människor med sig på spåren och effekterna visar sig till slut inte bara lönlösa utan ibland till och med av ondo. Det är inte lätt att kunna bedöma karaktären på någon, men jag trodde vid detta lag att tillräckligt många fått tillräckligt med erfarenhet av dessa två herrar för att kunna göra den bedömningen.

    Det är beklagligt att behöva framföra detta här.

 6. Du menar att vad jag betalt in prenumerationsavgift till NI kan ha gått till att trycka upp valmaterial för ND i riksdagsvalet 2010?

  • Bl.a. prenumerationsavgifter har använts till en mängd olika områden för partiets räkning. Bland annat har människor anställts i tidningens namn som i praktiken arbetat för partiet. Det är ju i princip omöjligt för myndigheter att kontrollera vilka arbetsuppgifter som tidningens anställda, sittandes i samma lokaler som partiet, gör på sin arbetstid. Dessa herrar har trixat sig fram genom åren, köpslagit och kompromissat så mycket att det är makalöst att det inte slagit tillbaka tidigare.

   Det blir minst sagt lustigt att på grund av att Marc nu begår ett av sina större tilltag genom åren så blir nu plötsligt människor okritiska anhängare av Vavra och hans ledarskap.

   Jag kan inte låta bli att se likheterna med svensson som åter ger chansen till Folkpartiet när de började tala om språkkravet för invandrare när man åter börjar lovorda Vavras ledning och Nationell Idag eller vilket namn de än kommer att använda. Man skall fortsätta ge dem chansen, hoppas lite till. ”Men nu när tidningen är oberoende då måste det ju gå bra”. Det känns hopplöst att få människor att inse och bedöma vad det skal leda till. Svenska folket är hopplöst naiva och det bevittnar likväl ställningstagandet i denna konflikt om.

   Människor som har Marc och Vavras mentalitet (knappast Tor Paulssons heller för den delen) skall inte leda en ideellt orienterad rörelse. Att baktala, konkurrera ut och köpslå för att bevara sina egna positioner hör inte hemma bland ledarskapet i en nationell rörelse. Att sedan just Vavra av dessa två herrar inte råkar vara lika klantig och odisciplinerad som Marc förändrar inte denna sak i grunden.

   Så länge denna typ av personligheter besitter ledande positioner i en nationell rörelse kan denna aldrig bli en avgörande kraft i Sverige.

   Gud bevare landet väl!

 7. Jag står på Vavras sida, och det handlar till största delen om mitt personliga intryck av personerna inblandade i konflikten. Men då jag inte är helt insatt så skall jag naturligtvis vara lite försiktig. Vad gäller ND och NI, så tror jag att det var så att ND tidigare ”lånat ut” pengar till ”NI-projektet” och att ND, det vill säga Marc, velat ha dessa pengar tillbaka. Men det är fullt möjligt att jag har fel vad gäller dessa uppgifter, och att det även tidsmässigt inte riktigt stämmer t. ex. angående valet 2010. Hur som helst så är det naturligtvis en tragedi det som sker. Vavra skötte, som jag ser det, uppgiften med tidningen utmärkt, så varför inte låta honom fortsätta med den? Jag kan inte se något annat skäl än att Marc med vänner velat kapa åt sig dyrgripen för egen del, och det handlar nog i minst lika hög grad om att NI, och dess pengar, behövts för ND, och som inkomst för dessa herrar i sig, än om att tidningen hamnat i fel händer eller att Vavra har misskött sin uppgift.

  • Utmärkt? Det fattas 170.000 kronor i rena pengar, och ytterligare egendom för tiotusentals kronor. Vavra kräver att svensk nationalisms veckotidning skall vara hans egendom och ingen skall ha insyn i verksamheten. Är detta verkligen rimligt?

 8. Hörde en intervju om detta i Radio Framåt. Vavra ställde upp, de andra tackade nej. Bara det sade någonting. Ladda hem och lyssna vetja. För övrigt fullständigt vansinnigt att inte skilja parti och tidning åt, vilket tycks vara en del i ”konflikten”.

  • Att vi inte ställde upp berodde inte på motståndet, utan sammanhanget. SvP måste ses som nationalsocialister, motståndare till ND:s politik och helt enkelt ett dåligt sällskap.

   • Svp bör inte ses som nationalsocialister. ND samarbetar ju förövrigt med Fiamma Tricolori, som är uttalade fascister som jag förstår det. Är det i sin ordning men inte att medverka i en radiokanal som drivs av ett annat parti? Det senare rör ju sig faktiskt inte om något samarbete. Jag bör kanske tillägga att jag personligen, rent spontant, inte har någonting emot Fiamma Tricolori.

   • Angående att ej vara med läser man i program (Radio Framåt #18) upp ett uttalande som sänts ut istället för deltagande, vilket går ut på att det är en intern angelägenhet man inte önskar diskutera öppet samt att saken skulle vara föremål för utredning hos polisen då en anmälan är gjord. Nu lanseras alltså i efterhand en tredje förklaringsmodell om att det skulle vara sammanhanget..?

    Ett ytterligare missat nr och presstödet är enligt uppgift borta. Skulle det vidare uppdagas att presstödet istället har gått till ND, och således vara bidragande till att tidningen går i graven, blir det kort och gott på grund av okammade individer vilka allvarligt har misskött den största möjligheten på år och dagar att kunna nå ut. Är inte längre helt säker på att det skulle vara dåligt eftersom detta är så pinsamt att det för saken vid det här laget kan anses vara bättre att så sker.

    Avgå alla, alternativt kamma till er rejält !

    ”This is it”.

 9. Nationell Idags tidigare redaktion håller på att starta upp en ny tidning, och insamlande pågår för att kunna skicka ut 5000 st provnummer.

  Läsare är varmt välkomna att hjälpa till genom att donera en slant.

  https://www.facebook.com/AlternaMedia

  http://alternamedia.se

  • Fråga dem vilket register de kommer att använda till detta. Min gissning är det som Vavra stulit från Nationell Idag. Nationell Idag får också betala tryck, porto och framställning av pengarna.

   Allt detta för att Vavra ser vår tidning som sin personliga egendom.

 10. @Kalle: fasicistiska partier är förbjudna i Italien sedan 1945.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: