• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Inkompetenta biluthyrare?

Är svenska biluthyrare ointresserade av att få intäkter?

Förstår de inte sina egna intressen?

Det blir frågor som inställer sig efter läsning av nyheter om hur man vägrat hyra ut bilar till romer. 

Ur DN den 3/10 2012:

”Svenska bensinmackar diskriminerar romer, visar en granskning som Ekot gjort. På en tredjedel av de mackar som testades nekades personer klädda i traditionella romska kläder att hyra bil, trots att det fanns bilar lediga.”

Fria Tider kommenterar:

”YTLIGT OM ROMER

Sveriges Radios reportage om romer som diskrimineras på bensinstationer ältar felaktiga schablonbilder. Det är dags för en diskussion som tar avstamp i verifierbara fakta istället för politiskt korrekta myter.”

”När det gäller den nu aktuella undersökningen av biluthyrning till romer, finns det dock ingen anledning att ifrågasätta resultatet. Det är ingen nyhet att många svenska näringsidkare drar sig för att göra affärer med romer. Men varför är det så? Det svar vi serveras i Ekots reportage är det gamla vanliga. ‘Det handlar om en djupt rotad främlingsfientlighet’, påstår man.

Om man får tro Ekot finns det alltså inga rationella skäl till att mackägarna beter sig som de gör. De hatar helt enkelt romer så mycket att de är beredda att gå miste om hyresintäkter, riskera åtal för olaga diskriminering och att drabbas av dryga skadeståndskrav bara för att få nöjet att neka romer att hyra bil. Det är förstås ingen sannolik förklaring, utan bara en politiskt korrekt lögn.”

FT hänvisar till Karl-Olov Arnstberg, professor i etnologi med romer som specialitet: 

”Han har, precis som Sveriges Radio, noterat en utbredd ovilja att bereda romer tillträde till inrättningar som bensinstationer, restauranger, campingplatser och butiker. Men hans förklaring till fenomenet skiljer sig dramatiskt från massmedias grovt tillyxade schablonbild av svenska rasister som trakasserar oskyldiga romer för skojs skull. Enligt Arnstberg är anledningen till att många näringsidkare inte vill ha med romer att göra inte rasism, utan helt enkelt att romer missköter sig så ofta att det kostar mer än det smakar att ha dem som kunder.

Arnstbergs studie ‘Svenskar och zigenare ‘ fullständigt svämmar över av exempel på hur romer gör livet surt för svenskar som är godtrogna nog att göra affärer med dem. En krögare i Skåne berättar om hur det har slutat i katastrof varje gång hon släppt in romer i sin restaurang: de har ätit av andra gästers mat, väsnats, ägnat sig åt tiggeri, ätit med fingrarna, torkat av sig på dukar och gardiner, stulit husgeråd, svinat ned toaletterna och försökt smita från notan. Fastighetsägare som hyr ut till zigenare drabbas av problem i form av att lägenheter vanvårdas, hyresbetalningar uteblir och att andra hyresgäster störs, bestjäls och ofredas. En bilhandlare på Gotland blir lurad på två miljoner kronor och gör konkurs efter att ha sålt bilar på kredit till romer. Liknande incidenter staplas på varandra, sida upp och sida ned.”

De aktuella nyhetsinslagen talar om diskriminering av romer, men utan att ställa några frågor om orsaker. Ändå måste även journalisterna ha förstått något om dessa. Vad de här visar prov på är det hyckleri, den förljugenhet och falskhet som hör den politiska korrektheten till.

 Ointresset av att få romer som kunder bottnar rimligen i negativa erfarenheter och hög sannolikhet att uthyrandet för affärsidkaren blir en dyr affär. 

Relativt sett kan dock en uthyrning göras till ett ”lönsamt” alternativ genom skandalisering i media, åtal och skadestånd.

I slutänden kan resultatet bli nedläggning av småföretag och stängningar av butiker, med sämre utbud och service som konsekvens.

Roten till problemet är här något, om vilket ej får talas.

 

LÄS MER

Kosmopoliter:

http://www.bgf.nu/aj/11.html

Bokrecension: 

http://www.bgf.nu/mangfald/fibk.html

Undangömd utredning:

http://www.bgf.nu/integration/guillou.html

Okritiska journalister:

http://www.bgf.nu/korrekt/zig.html

 Handlingskraftig minister:

https://janmilld.wordpress.com/2011/01/31/handlingskraftig-minister/

 

7 svar

 1. En till länk som kan vara av intresse:
  http://www.realisten.se/2012/10/03/zigenare-bakom-halften-av-brotten-mot-bensinstationer/

  Att zigenare inte är att lita på vet varenda människa som haft med dem att göra. Det är inte fördomar utan erfarenhet som avgör bensinmackarnas agerande.
  Men i nyspråkets Sverige gäller:
  Sanning är lögn
  Erfarenhet är fördom
  Sunt förnuft är hat

 2. […] Omvänt: romer och bensinmackar. De diskrimineras, förkunnar nyhetsrubriker. Men vad ligger bakom detta? Min misstanke blir att […]

 3. […] Inkompetenta biluthyrare […]

 4. […] Inkompetenta biluthyrare? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: