• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

”Farlig” präst

Genom Julia Caesars söndagskrönika den 8/9, ”Rösterna omkring oss” hittade jag till en intressant person – Helena Edlund, en präst som kan vara farlig för etablissemanget .

JC skriver:

Rösterna i SR:s förvirrade religionsbevakning speglar Svenska kyrkans andliga förfall. I takt med politiseringen av kyrkan och det naiva flirtandet med islam mår Svenska kyrkan allt sämre. Medlemmarna flyr, stickor och strån ryker i inre strider som sällan når utanför kyrkväggarna. Men ibland händer det att en Röst når ut. På Tryckfrihetssällskapets sajtberättar Helena Edlund, präst i Svenska kyrkan, vad som hände när hon skrev ett par artiklar i Kyrkans Tidning om Svenska kyrkans identitet.

Hon ställde bland annat frågan varför kyrkans företrädare inte vågar stå för sin kristna särart i möten med islam. Bakgrunden var att församlingar (till exempel Sofia församling i Stockholm) har anställt imamer för församlingsmedlemmarnas pengar (´för att visa att båda religionerna är lika bra´) och att Svenska kyrkan har valt att stryka delar av trosbekännelsen för att inte kränka muslimer.”

 

Helena Edlund själv, på Tryckfrihetssällskapets webbsida: 

”Sverige däremot var världsbäst på demokrati och en förebild för resten av mänskligheten. Våra politiker ville vårt bästa men för säkerhets skull fanns Den Tredje Statsmakten som en god granskande instans. Medias professionalitet garanterade svensken tillgång till korrekt och objektiv information om allt som var viktigt för oss att veta. Detta fick jag lära mig och länge levde jag i övertygelsen om att det var sant.”

Den svenska verkligheten visade sig dock dåligt stämma med vad Helena lärt sig i skolan:

”Dagens Sverige präglas inte av frimodig öppenhet utan av tyst rädsla, ibland till nivåer där den nästan går att ta på. Så vad har hänt i mitt Sverige? Vad är det som får vuxna, intelligenta och engagerade människor att vända bort blicken istället för att säga sin mening?”

”En av de allvarligaste förändringarna i Sverige under de senaste decennierna menar jag är den praktiska inskränkningen av yttrandefriheten. Varje vuxen svensk med någon form av självbevarelsedrift vet vilka åsikter som är ´godkända´och att avvikande åsikter inte går ostraffade förbi. Särskilt inom vissa områden gäller det att vakta sin tunga. Håller du inte med, så håller du i alla fall käft om du vet ditt eget bästa.

Yttrandefriheten har nämligen blivit konsekvensialistisk. Det handlar inte längre om vad du får säga, utan om hur det du säger kan uppfattas. ..yttrandefriheten begränsas i dag inte främst av lagrummet – den begränsas av lättkränktheten.

I landet med världens kanske mest lättkränkta individer kan du alltså säga vad du vill – så länge inte någon känner sig kränkt. Beakta här att den kränkte inte behöver uppvisa annan bevisbörda än sin egen upplevelse.”

Försök att tillämpa yttrandefriheten gav erfarenheter:

”Det hela startade med ett par relativt oskyldiga artiklar jag skrev om Svenska kyrkans identitet, där jag bland annat ställde frågan varför kyrkans företrädare inte vågar stå för sin kristna särart i möten med islam. Bakgrunden var bland annat att församlingar anställt imamer för medlemmarnas pengar (´för att visa att båda religionerna är lika bra´) och att Svenska kyrkan valt att stryka delar av trosbekännelsen för att inte kränka muslimer. Artiklarna var menade för en inomkyrklig debatt och publicerades i Kyrkans Tidning.

Det tog hus i helvete…”

Åter till Julia Caesar.

Hon skriver om TV-programmet ”Min sanning”.

Ett namn som inbjuder till tolkningen att här släpper man fram personer, vilka annars inte mycket får komma till tals i massmedia. Men tji. Det börjar med Jan Guillou och fortsätter med Jan Myrdal, Robert Aschberg, Gudrun Schyman, osv:

”I det första ”Min sanning”fick vi se Jan Guillou med förtjusning tala om sig själv och hur hemskt det var att bli beskylld för att vara KGB-agent.  Programledare är Cecilia Bodström, dotter till före detta TCO-ordföranden och utrikesministern, senare utbildningsministern Lennart Bodström (s)  och syster till förre justitieministern Thomas Bodström (s).

När vi vet det förstår vi möjligen valet av Röster bättre. Hon plockar ur det elitskikt hon har känt sedan barnsben. Cecilia Bodström koketterar, snurrar i stolen, lägger huvudet på sned och ser ut att vara fullt kapabel att sluta Guillou i sin famn och trösta honom för Svenska Dagbladets sågning av hans senaste bok.  Inga besvärliga frågor ställs.”

Julia Caesar kommenterar även ett annat etermediaprogram:

”Under många år missade jag aldrig att lyssna på´Spanarnai P1 på lördagsmornarna. Jag tyckte att de var spirituella.  Under ledning av Ingvar Storm spanar tre personer in i framtiden och gör förutsägelser.”

”Jag har slutat lyssna på Spanarna. Det är inte de högt begåvade och kultiverade Rösterna det är fel på. Det är Spanarnas programkoncept som är problemet. Här får absolut ingenting sanningsenligt eller angeläget sägas. Det är inte här lyssnarna får ta del av ärliga förutsägelser om att Sverige är på väg åt helvete. Spanarna är orkestern som oberört skämtande och fnissande spelar vidare på det sjunkande Titanic.”

Mina associationer går till P1-programmet ”Sommar”, vilket också håller en fast pk-kurs.


9 svar

 1. Det är tur att nätet finns. Och såna ärliga bloggar som din. Det finns många fritänkare nu, och vi blir fler och fler. Motståndet mot likriktningen växer allt mer. Så det känns hoppfullt trots allt. Bara vi står enade och håller ihop mot den totalitära makten, så kommer det nog att bli bättre tror jag.

 2. Tack snälla Jan för att du är tillbaka
  Önskar att jag haft samma energi, förmåga att uttrycka mig i skrift samt självuppoffrande karaktär som du.
  Tror många känner likadant och vi är dig evigt tacksamma

 3. Bra kommentar! Jag har själv inte reflekterat över namnet ”Min Sanning”, men det skulle mycket riktigt kunna passa dem som i vanlig ordning inte får komma till tals. Istället lyfter man fram Schyman som konstaterar att man röstat in ”rasister” i riksdagen istället för ”feminister”. Hon drar upp Forserum och somalierna som exempel på att rasismen lever och frodas i detta land. Givetvis ställs inga problemaiserande frågor kring detta, utan vi ska bli påminda om vilka hemska människor svenskarna är (visste man ens vilken etnicitet dess påstådda ligistrasister hade?).

 4. […] gör även svenskar hatiska. Ett exempel på den saken är de erfarenheter som prästen Helena Edlund tvingades göra efter att ha undrat varför företrädare för den svenska kyrkan inte vågar stå […]

 5. Jan Milld är en svensk nationalhjälte som lärde svenska folket att det är judiska organisationer som lobbade i genom särlagstiftning för minoriteter och liberala invandringslagar.

  Det är inte bara där de utvalda folket är verksamma. De flesta ledande personer inom klimathysterin är också judar. Sedan har det nyligen avslöjats att Nobelkommiten delar ut oproportioneligt många Nobelpriser till judar och att de finns i styrelsen. De utvalda är ett fantastisk fenomen som vet hur man manipulerar sin omgivning till sin fördel.

 6. […] Temaväxel till åsiktsrasismen i svenska kyrkan – ur samma blogg:    https://janmilld.wordpress.com/2012/09/23/farlig-prast/   http://www.youtube.com/watch?v=SKMH1012590   Tidigare här i bloggen: […]

 7. Jag har delat förut men eftersom den sjunkna båten är på bild så . . .
  I baren/salongen satt en överförfriskad man . .
  . . lyssnade på den ljuva musiken från orkestern . .
  ..beställde isvatten . .

  . . servitrisen kommer in ochserverar o då säger mannen . .

  visst beställde jag isvatten men detta , detta är ju löjligt……..

 8. För övrigt behövs tillräckligt många i vårt land som talar ur skägget/skäggen(!) för att vi skall kunna ta ta i de problem som trots allt finns…….jag gick, tyvärr ser jag nu, ur kyrkan men funderar på att ansluta mig igen . . skulle av vissa skäl gärna delta igen, inaktivt men iaf, i den kristna särart som min dop och konfirmationskyrka stod för och förmedlade……..kanske den svenska kyrkan, om den finns kvar, kan vara ett alternativ i denna tid med ”inskränkningen av yttrandefriheten” etc. ? ? ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: