• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Vargfrågor


Den vargdödade unga kvinnan i Kolmården ger mig associationer till mordet på Elin Krantz.

Hon tyckte vad media och politiker i Sverige vill att unga människor ska tycka om invandringen, ingick på nätet i en grupp som ogillade Sverigedemokraterna. Hon var förmodligen allmänt positiv till invandrare och insåg inte riktigt faran i den situation hon var på väg in i. Elin Krantz blev s.a.s. ett offer på den politiska korrekthetens altare.

Jag anar och något liknande kan sägas om den kvinnliga vargskötaren i Kolmården.

Erfarenheten har lärt mig att vara skeptisk till människor som tituleras ”experter”. Ofta är  dessa rena propagandister och själva förblindade av politisk korrekthet.

Den 30-åriga vargskötaren hade vargar – eller tama vargar – som profession, och skött kullen sedan de var valpar. Media framhåller att hon var erfaren i umgänget med dessa djur. Händelsen framställs som ett mysterium.

Jag tror Olof Liberg (som med åren låter alltmer omdömesgill i vargfrågan) var något väsentligt på spåren, när han i TV kommenterade att Disneyfilmer ger djuren mänskliga egenskaper. ”Djur är djur och människor är människor”, framhöll han.

Vad fick den dödade vargskötaren att välja detta yrke, att gulla med tama vargar? Var hon opåverkad av den propaganda som sköljt över oss om vargars ofarlighet?  T ex genom filmer som ”Wolf Man” och ”Dansar med vargar”?

Vad säger det om säkerhetstänkandet på Kolmården, att kvinnan fick gå in ensam till vargarna, med bara en komradio som ”livlina”?

Vilda teorier förs nu fram av sakkunniga, om vad som kan ha orsakat vargattacken. Hon skulle ha snubblat eller blivit plötsligt så sjuk, att hon bara ramlat ihop.

Ur Aftonbladet den 18/6 2012, om iakttagelser av en familj som brukar besöka Kolmården flera gånger om året:

”BESÖKARNA: Det var någonting som inte stämde”.

”I fredags reagerade de på att vargarna betedde sig annorlunda… vargarna brukar oftast ligga och sola på klipporna. Men inte den här gången.

– De verkade väldigt oroliga, de strök omkring med svansen mellan benen och en av dem reste ragg.”

Flera andra besökare ska ha gjort samma iakttagelse, om vargarnas uppträdande.

En spontan reflexion: antag att någon ung man eller ensamt barn kastat sten – eller kanske rent av använt en laserpekare – för att ”leka med vargarna”. Sådant skulle förmodligen räcka för att få vargar i hägn oroliga.

Men oavsett orsak var parkvargarna alltså mentalt ur balans. Detta kunde flera besökare notera, men tydligen inte vargskötarna.

Var skötarna offer för sin egen propaganda, om att vargar  i grunden är ofarliga? Hela varggullkoncepten i Kolmården har ju gått ut på att visa detta.


Nu görs plötsligt en skarp distinktion mellan a) tama vargar och b) vilda vargar. De senare är mindre farliga, genom att det är skygga.

Det är precis vad jag också har hävdat. Men…

Gunnar Glöersen på Newsmill:

”Jag vet redan hur det kommer att låta i media och på debattsidor den närmaste tiden. Svenska Jägareförbundet med deras rovdjursansvarige i spetsen försöker utnyttja tillfället till att svärta ner vargen och skapa rädsla.

Men ta er en funderare, vem är det som skapat rädsla? Kolmården och andra djurparker har försökt lära svenska folket att gilla vargar. Inte ens incidenter med bitna barn har stoppat dem.

Vargar skall till varje pris framställas som trevliga sociala djur och det är bara vi obildade lantisar som ogillar dem eftersom vi påstås ha läst för många sagoböcker. Men verkligheten hann ifatt ‘vargkramarna’. Vargarna ville inte bli kramade.

 Om det nu är så att vargar i det vilda är helt ofarliga, som så många experter nu tvärsäkert påstår. Varför rekommenderar samma personer oss som möter vargar att skrika, inte visa rädsla och inte springa. Det enda rätta vore väl i så fall att svara att man bara kan njuta av ögonblicket? Vilda vargar är ju ofarliga.”

Just så!

Och en sak till: vargarna visar sig allt mindre skygga, söker sig allt närmare människors hem, skolor och arbetsplatser. Som framgått av flera regional-TV-inslag i Dalarna med omnejd.

I utvecklingens riktning ligger alltså att i naturen frigående vargar blir allt mindre vilda och därmed allt farligare för oss människor. Särskilt för barn.

Dagligen bits hundar ihjäl i vargområdena. Tyvärr blir det nog bara en tidsfråga, innan även ett barn någonstans faller offer.

Hur kommer vargförespråkarna då att låta?

Kommer de att relativisera, genom att jämföra med hur många människor som varje år drabbas av getingstick eller dör i trafiken?

PS

Bästa naturfilmen hittills?

PPS

Kolmården nu polisanmäld.

5 svar

 1. En intressant aspekt på ”vargfrågan” i förhållande till tex ”invandringsfrågan” är att båda sidor faktiskt får komma till tals på att anständigt sätt.

 2. TILLÄGG:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargattack-for-tva-ar-sedan

  Fler vargattacker på Kolmården

  Publicerad 2012-06-17 16:05

  Söndagens vargattack på Kolmården var inte den första. Flera tidigare attacker har inträffat, även om ingen har lett till något dödsfall.
  För en månad sedan blev en 15-årig flicka biten i låret av en varg, enligt Norrköpings Tidningar. Hon fördes med ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping.

  – Hon fick panik och betedde sig därefter, då bet en av vargarna henne, sa Mats Höggren, zoologisk chef på djurparken, till tidningen.

  Efter händelsen sa djurparken att rutinerna för besök i varghägnaden skulle ses över.

  I slutet av juli 2010 fick en ettårig varg fick tag i en 21-årig kvinnas kofta, drog ner henne på marken och bet henne i armen. Händelsen inträffade i samband med att en grupp besökare fick gå in i varghägnet.

  Kvinnan lyckades med resten av besökarna att fly ut ur hägnet och blev omplåstrad av parkens veterinär innan hon fördes till sjukhus. Enligt djurparken var den unga vargens beteende inte menat som aggressivt utan kontaktsökande.

  År 2007 blev Arne Weise påhoppad av varg så att han föll omkull.

 3. Jag skriver också mycket om ämnen som bör diskuteras : Ta gärna en titt och diskutera de ämnen med mig : http://zuzurabi.wordpress.com/category/debatt/

 4. Många kommentarer angående varg.
  Jag lovar och vet att den kommer att beröra många fler genom denna fanatiska och rent av utrotningspolitik av landsbygden.

  Betraktarna verkar vara dom som endast kommer i kontakt med naturen via tv eller genom bilrutan. Okunnigheten växer för varje årtionde som går genom urbaniseringen och ingen fattar var mjölken kommer ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: