• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Beredskapsparti


”Vår beredskap är god”.

Så deklarerade statsminister Per-Albin Hansson vid utbrottet att Andra världskriget 1939.

Den typ av beredskap som Per Albin då syftade på kan ha varit både beredskap mot militärt angrepp och skydd av folkförsörjningen vid avspärrning.

En konkret åtgärd vad gäller det senare blev ransoneringar av vissa varor, för att förebygga spekulation som drev upp priserna (som förekommit under Första världskriget). En annan åtgärd var framställningen av gengasaggregat.

Vilken typ av beredskap kan Sverige behöva idag?

De mest påtagliga riskerna har samband med den förestående energikrisen och valutaoron, där både euron och dollarn kan komma att kollapsa. Innan så sker kan bidrag till ett antal ”räddningspaket” ha hunnit dränera den svenska statskassan, och framtvingat diverse åtstramningar.

Även om Sverige inte direkt drabbas av någon avspärrning kan en motsvarande effekt uppstå om högre transportkostnader gör utländska varor väsentligt dyrare. Detsamma gäller om den svenska ekonomin får problem genom vikande export, som ökar arbetslösheten och statsutgifterna. Resultatet kan bli höjda skatter, sänkta bidrag och/eller inflation.

Konkret kommer hushållen att märka av detta så att det blir svårt att få inkomsterna att täcka nödvändiga utgifter. I butikerna kan vi i princip mötas av antingen tomma hyllor eller dramatiskt dyrare varor.

Bilen måste vi förmodligen låta stå.

Men hur går det med el-försörjningen och husuppvärmningen?

I ett värsta-scenario blir kollapsen så grundlig att staten inte längre kan betala ut vare sig löner eller bidrag. Pensionsavier blir kanske urholkade eller upphör helt att komma.

Då kan vi inte längre betala våra räkningar.  Vad händer i en sådan situation? Ska människor vräkas från sina lägenheter? Kommer elektricitet och vatten att stängas av?

Sverige har en särskild myndighet, Myndigheten för samhällsberedskap – MSB -med just landets beredskap som sitt ansvarsområde.  Vilka situationer har MSB beredskap för?

MSB är tydligen på plats i Pridefestivalen, men…

David Jonstad ger i sin bok ”Kollaps” uttryck för oro kring MSB:

”… efter att ha träffat analytiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och läst myndighetens rapporter blev jag ändå överraskat orolig… för att den bristande beredskap verkar betraktas med ett sådant tillbakalutat lugn.”

”Efter kalla krigets slut och EU-inträdet i början av 1990-talet avvecklades civilförsvaret och med det mycket av den tidigare beredskapen för större och mer långvariga kriser. Sverige gick helhjärtat in i EU-samarbetet och offrade därför sin livsmedelsberedskap för att värna EU:s inre marknad och den fria rörligheten. Inget fick störa marknaden, inget fick snedvrida konkurrensen.”

”Det som skett parallellt med denna nedmontering av Sveriges beredskap är att samhället har blivit mer sårbart.”

”Det hela försvåras av att livsmedelshandeln har avskaffat sina lager i enlighet med det så kallade ‘just in time’-konceptet. Det innebär att hyllorna gapar tomma i butikerna inom tre-fyra dagar.”

”Saker faller mellan stolarna. Livsmedelsverket har exempelvis ansvaret för kortare livsmedelskriser, men vem ser till att befolkningen inte svälter i kriser som sträcker sig längre i tid? Ingen vet. Det råkar också ha blivit så att ingen myndighet har fått på sitt bord att ansvara för Sverige självförsörjningsgrad…”

”Det ransoneringssystem som tidigare funnits i Sverige är avvecklat och något nytt har inte byggts upp.”

”Samhällets beredskap bygger alltså på att allt ska fortsätta fungera ungefär som det är tänkt att fungera.”

Sverige EU-medlemskap ger således ett sämre utgångsläge. Det har bidragit till att driva fram nuvarande sårbarhet, det kan snart visa sig stå i vägen för en lokalanpassad produktion utifrån lokala behov.


Invandringen har också skapat skapat ett sämre utgångsläge för Sverige vid en allvarlig kris:

1. Ju fler människor, desto fler munnar att mätta.

2. En omfattande invandring från fjärran kulturer kan bli till en komplikation, när det gäller att kunna agera disciplinerat och målmedvetet, samordnat och solidariskt.


Det här ger ytterligare en viktig funktion för Tredje Partiet: att vara ett beredskapsparti.

Ett parti som dels höjer medvetenheten om behovet av en bättre beredskap, dels för fram förslag på konkreta åtgärder.

13 svar

 1. Mycket intressant. Som Jan har belyst i tidigare artiklar om Sverige får det knapert så är det viktigt att folket känner lojalitet och har en vilja att hjälpa varandra. Kan vi räkna med att vissa invandrar grupper inte går lös som dom gör i krig djungelns lag råder?. Dom kommer i vilket fall att i första hand gynna sig själva.

  Sedan är vi svenskar vana att ha en viss standard på alla vis. T a bara när strömmen går så känner man sig maktlös eller om man är utan vatten en stund. Vi har ju noll beredskap om samhället kollapsar snabbt. Själv har jag 3 mil till mitt jobb om soppan tar slut eller att vi måste ransonera så kan jag cykla till mitt jobb det skulle funka jag får gå upp tidigare men det är en pettitess i sammanhanget.

  • Men vi får inte böja oss för marknadskrafterna! Sveriges resurser ska användas för svenska folkets bästa.

   Även om det blir en krasch så finns ju elektriciteten där, från vattenkraft och kärnkraft.

   Vissa el-leveranser måste fortsätta till alla, även till dem som inte kan betala.

 2. Tyvärr, så kanske det är så att det måste komma ett kaos innan en verklig förändring kommer att ske. Allt nytt föds ur ett kaos. Det etablerade kommer att med alla medel att försöka försvara det bestående. Innan en förändring av förd invandringspolitik kommer att göras kommer landet att genomgå en konvulsion. Därefter kommer något förhoppningsvis bättre att uppstå. Det gäller att hålla ut. Det bestående samhället måste först bevisa sitt misslyckande. Det är så en revolution uppstår och genomförs. Förhoppningsvis blir det ett bättre samhälle. Alla talar om att rasen inte har betydelse, men det har det. Annars hade man välkomnat det globaliserade samhället. Ansåg man att alla raser hade ett lika värde, då var det inget problem med den förda invandringspolitiken, då var allt frid och fröjd. Med ras följer en annan kultur, ett annat tänkesätt. Vill man avfärda dessa tankar som rasistiska så må det vara. Men vill vi bevara Sverige som vårat land, då skall man kämpa för att kommande generationer är samma ras som vi som lever här i dagsläget. Annat vore hyckleri. SD försöker komma undan den känsliga frågan med att prata om assimilisering av främmande kulturer och därigenom oskadliggöra problemet med kulturkrockar. Detta är meningslöst så länge det finns olika folkslag och raser. Det finns inte en enhetlig ras, det finns inte en enhetlig kultur och väl är det. Vi är svenskar, vi skall vara stolta över detta, vi skall ej be om ursäkt. Vi har bott i detta landet i generationer, försvarat detta mot inkräktare, vi skall inte ge upp detta utan kamp. Gör man detta så har man inte förtjänat annat än att hamna på historiens skräphög.

  • Stenklar! Du skriver bra men alltför inlindat enligt min mening. Vad innebär ”kamp” för dig frågar jag mig? För mig betyder det inbördeskrig, då Sverige nu håller på att gå åt H-E, inte bara p.g.a. importerade / insläppta kriminella & aggressiva invandrare, utan främst p.g.a. de korrumperade politiska ledare vi har oavsett partitillhörighet! Det måste bli ett slut på allt slavande för människor med ”kulturer” som vi inte kan eller behöver känna någon samhörighet med, ingen nämnd men inte heller glömd. Det etniskt svenska folket och de invandrare som är, eller kan och vill bli assimilerade skall stå i främsta rummet. Det måste dessutom bli ett slut på allt avledande tjafs som pågår om detta och angränsande ämnen, både i Riksdag och på webbsidor.

   Uppriktigt menat av en 68-årig pensionär, beredd att ta till vapen utan att gömma mig bakom andra.

 3. I pridefestivalen??? det är inte ens patetiskt utan kriminellt. Futtighet och banalitet ersatte ansvar. Gud hjälpe oss…

 4. Utan olja stannar Sverige. Vår beredskapsolja räcker 3 månader.
  38% av oljan kommer från Ryssland och när Nordsjöoljan är slut om några år ökar vårt beroende av ryssen.
  Sverige och världen måste klara att ersätta oljan som drivmedel för transport.
  http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/den-svenska-oljeimporten.html

  Det är billigare att göra el av gas från Ryssland än att bygga mer kärnkraft, men att öka beroendet av Ryssland är oklokt.
  Vi har uran i Sverige och om vi anrikar den själva blir vi helt oberoende vad beträffar el.
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Energitillforsel/

 5. Sgs alla persontransporter sker med fossildrivna fordon. En konkurrenskraftig elbil måste utvecklas inom 15-20 år.

 6. 2012-06-10 Redan under 2a världskriget hade vi tillgång till lämplig teknik för ”hybrid” – elbilar. Sådan teknik är ännu bättre idag.

  Tillämpa U-båtens drivsystem i personbilar. En utmärkt lösning.
  Liten ”dieselgenerator” för kupévärme och ström när man åker långt. + batteri + elmotor.

  Ja, till hjulen. Inte till propeller som i båtar.

  För korta sträckor (100 km idag.) och milt väder behöver inte dieselmotorn startas. Batteriet räcker.

  En världsberömd produkt var T34 Dock fossildriven.

  En driftsäker produkt med god drivlina heter T44 dock utan batteri.

  Tekniken för elbilar kan Sveriges ingenjörer sedan 1930 – talet. Det behövs att Svennebananerna börjar bry sig om mer än populistiska ”nöjesprogram” som överlag är trista.
  Tomas
  Bortrövad Pappa.

 7. […] och återinförd allmän värnplikt – […]

 8. […] Beredskapsparti […]

 9. […] Vad gör Myndigheten för Samhällsberedskap? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: