• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Ekovisionen

Arbetet med filmprojektet Ekovisionen är nu påbörjat.

En första ekofilm är utlagd, ”Det finns ett problem”:

En andra kommer här:

• I varje fall till en början kommer innehållet i skriften ”Gilla läget!” att bilda underlag för filmmanus. Pdf-fil.

• Det kan också bli bokrecensioner. Närmast till ligger då Björn Forsbergs ”Omställning Sverige”.

• I förlängningen kan det bli fråga om även intervjuer och reportage. Där ska konkreta exempel på bra energi- och odlingslösningar, som kan förmedla idéer och inspiration,  lyftas fram.

18 svar

 1. kortet i filmen 0.40 är det en vy över Orsa?

 2. För 1000 år sedan var vi helt självförsörjande.
  För 500 år sedan behövde vi bara importera salt.
  För 100 år sedan klarade vi fortfarande en total avspärrning.
  För 70 år sedan innebar kriget svåra tider för landet, trots att avspärrningen inte var total.
  Om vi helt skulle avskäras från oljan idag, skulle samhället kollapsa inom några månader.
  Problemet är att transporterna är helt beroende av oljan. Även de spårbundna är vid ändpunkterna beroende av förbränningsmotorer.

  Ett exempel på ett småbruk från tiden när jag var barn. Kraftkällorna förutom handen, var en häst av rasen nordsvensk och en traktor av märket BM 10. Hö till kor och häst framställdes på gården. För att hässja och lada klarade man sig med hästens kraft. För skogsbruk användes hästen. Avträdet var ett torrdass. Korna handmjölkades och mjölken förvarades i en kallkälla. Ved för uppvärmning sågades och höggs för hand. För persontransport fanns en Volvo PV men den var egentligen en lyxartikel.
  Men denna primitiva enhet var redan då ett undantag i ett industrialiserat samhälle vars drivkraft var oljan.
  Är det möjligtvis ett jordbruk som det här beskrivna som föresvävar Jan Milld?

  I Sverige har vi reducerat oljans andel av energikonsumtionen genom att införa kärnkraft. Men den svåra biten är kvar och det är transporterna. En annan oljeberoende produktion som vi i allmänhet inte tänker på är konstgödseln.

  Globalt skulle ett större avbräck i oljetillförseln innebära en hungerkatastrof.

  • Steg i den riktningen blir förmodligen ofrånkomliga inom jordbruket.

   Det handlar där inte bara om bränsle till fordon och maskiner, utan även gödslingen.

   En omställning måste ske till permakultur, till organisk-biologisk odling, med mer av mänskliga arbetsinsatser än idag. Lokal produktion för lokala behov.
   Grönsaksodlingar kommer att behövas även i städerna, på varje odlingsbar yta.

   Påminnner om denna Kubafilm:

 3. Att ha en köksodling mellan husen är inte ett alternativ till storskalig matproduktion. Skulle de skånska slätterna återigen plöjas av oxar i par?
  Om man är fientlig till utveckling gottar man sig nog åt att oljan tar slut och tänker att alla då kommer att tvingas acceptera det gröna samhället. Och om de också lyckas stänga ner kärnkraften så får de alla att greppa tömmarna istället för ratten.
  Trots att jag älskar det gamla Sverige, så inser jag att världen går mot en katastrof om vi inte lyckas utveckla energiutvinning i framtiden. Häst och oxe räcker inte.

  • Oljan börjar sina vare sig vi ”gottar oss” åt det eller ej. Vi må försöka göra bästa möjliga av situationen. Även köksodlingar kan bli ett viktigt bidrag, om alla medverkar.

   Du väcker för övrigt en central fråga: vad ska vi lägga in i begreppet ”utveckling”?

   • Ett exempel på utveckling vore om vetenskapen fann på en ren energikälla som skulle ge oss ett överflöd av energi för evigt. Jag skulle hälsa den utvecklingen med glädje men de gröna skulle slokörade vända hemåt och begrunda det meningslösa i tillvaron.

  • Se även denna kolumntext på temat ”om” från år 2000. Det var Ulrica Messing som då inspirerat mig:
   http://www.janmilld.se/ms00/v11.html

 4. Du ironiserar över att jag använder ordet ”om”, men när man beskriver en möjlig framtida utveckling så är ordet nödvändigt.
  Låt mig då istället tala om förfluten tid. När kärnkraften infördes innebar det att vi kunde skära ner oljeförbrukningen högst väsentligt. Det kallar jag för utveckling och det var något som fick de gröna att slokörade vända hemåt.
  Ett annat exempel på utveckling i förfluten tid är uppfinningen av explosionsmotorn som gjorde att vi kunde utnyttja oljan till att höja människors levnadsstandard till nivåer som tidigare aldrig ens kunnat anas.

  Om man vill lägga in en annan innebörd i ordet utveckling, kan man jämföra den arbetsinsatts som ett svenskt par lägger ner på att föda sin familj med den insatts som negrerna i Kalahariöknen gör. Svenskarna sliter 10-12 timmar för att få ihop dagen medan det för negrerna endast tar 4 timmar att samla ihop dagens mat.

  • Den utvecklingen vi behöver är en långsiktigt hållbar sådan. En långsiktigt hållbar utveckling kan inte baseras på ändliga råvaror, som fossila bränslen eller uran.

   • Den kärnteknik företagen planerar för inom 15-20 år förlänger tillgången av uran ett halvt årtusende framåt vilket modifierar begreppet ändligt något.

    Angående thorium hörde jag nyligen en svensk forskare uttala sig. Han hade varit i Indien där en provanläggning finns och han sa att den verksamheten var så problemfylld att han inte rekommenderade thorium för Sverige.

  • Det som kommer att ersätta oljan är förmodligen metan? Metan finns i form av is i oerhörda mängder i havet längs kontinentalsocklarna. I mängder som räcker i många hundra år.
   Man håller på att utveckla metoder för att kunna utvinna detta.
   Jag har också läst någonstans att en ny form av kärnreaktorer kan utvecklas som inte använder giftigt och farligt uran. De skulle då kunna använda thorium som finns nästan överallt i jordskorpan lätt tillgängligt och därför blir billigt. Dessa thoriumreaktorer blir inte lika farliga som dagens uranreaktorer och det går inte att konstruera bomber av detta ämne har jag fått mig underrättat.

 5. Venezuela skänker olja för 6-8 miljarder dollar till Kuba.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cuba%E2%80%93Venezuela_relations

  • Det finns fler exempel än Kuba under 90-talet på att stadsodlingar är möjliga.

   Vi har exempelvis England under 30/40-talen, vi har i viss mån Detroit idag:
   http://www.janmilld.se/gillalaget/e/detroit.html

   • Vi ska inte glömma våra egna kolonilotter. De har skänkt folkhemmet härliga bär,potatis och grönsaker. Under kriget var det ett välkommet tillskott.

   • Det uppmuntrades också i Tredje Riket.
    Vi behöver idag ett mindre modernt samhälle men med den modernaste och ständigt utvecklade tekniken. Småskaliga ekologiska jordbruk där mycket av arbetet görs av robotar drivna av i fusionskraftverk skapad elektricitet kanske är framtiden?

  • Absolut. Och en del av alla golfbanor i Sverige skulle kanske också kunna ställas om, till en mer angelägen användning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: