• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Rött kort för Tolgfors

Sten Tolgfors avgår.
Det är inte en dag för tidigt!
Tolgfors borde ha fått ”rött kort” för länge sedan.

Det borde ha skett redan när han första gången använde den svenska arbetarrörelsens finaste honnörsord – ”solidaritet” – för att beskriva det svenska deltagandet i NATO:s krigsförbrytelser i Libyen.


Den 19/10 2011 hade försvarsminister Tolgfors en artikel om detta i Expressen. Låt mig citera och kommentera:

”Den arabiska våren och människors längtan efter frihet och demokrati har gripit oss alla. Diktaturer har inte tvekat ta till våld för att bevara makten.”

Varje regim svarar med våld mot våld. USA-regimen svarar till och med med våld mot fredliga demonstranter.

”De senaste åren har den av FN beslutade ‘skyldigheten att skydda’ uppmärksammats. Regeringar bär ansvar för att skydda sina civilbefolkningar mot våld och övergrepp.”

Dags nu att bomba Washington?

”I Libyen var Khadaffiregimen beredd att använda våld mot civila för att behålla makten.  Vi lyckades denna gång ingripa tidigt för att skydda civila. FN:s säkerhetsråd gav ett tydligt mandat för insatsen i Libyen.”

Mandatet gällde en flygförbudszon, inte ett ingripande på ena sidan i ett inbördeskrig. NATO:s stridsflyg verkade de facto som rebellernas flygvapen.

”Uppgiften var skydd av civila samt upprätthållande av flygförbudszon och vapenembargo.”

Stämmer, det var uppgiften.

I praktiken inledde NATO ett halvt år av allt intensivare bombningar, som smulade sönder Libyens infrastruktur. Efterhand föll alltfler libyer offer för bomberna. Rebellernas intåg i Tripolis hade föregåtts av ett urskillningslöst bombande.  Av naturliga skäl – befolkningens motstånd var kompakt, kunde inte övervinnas på annat sätt.

”Genom flygspaning och precisionsbekämpning av markmål kunde hot mot civila undanröjas. Nato kunde se när regimen byggde upp styrkor för anfall mot städer, och det gick att följa hur arméenheter besköt civila. Genom Natos markmåls­insatser kunde Khadaffiregimens militära förmåga reduceras.”

Man följde framförallt hur arméenheter besköt rebeller – och reducerade Al-Gathafi-regimens militära förmåga. Det tog ändå tid: sju månader.

”Det unika med insatsen i Libyen är att antalet civila offer, såvitt känt, är förhållandevis litet.”

”Såvitt känt”.  Västmedia är knappast att lita på i detta sammanhang.

Om Tolgfors vill veta sanningen bör han skaffa sig tillgång till RT.  Men vill han veta?

”Genom insatser med precisionsvapen kunde Natos insatser riktas mot regimens militära enheter. Färre civila offer är en följd av god spaning och fotoanalys, inte minst levererad av det svenska Gripenförbandet. Ju bättre bilder och ju bättre analys, desto bättre kan civila skyddas.

Det går inte att överskatta hur positivt den svenska insatsen har tagits emot av Nato, våra samarbetsländer och USA. Under Natos försvarsministermöte ­ nyligen prisades den svenska insatsen.”

Var det svenska spaningsinsatser som möjliggjorde gripandet av Al-Gathafi?

Även bortsett från det massiva våldet i form av NATO:s bombningar – hur har det gått nu, efter att Al-Gathafi har avsatts och lynchats?

Har angrepp på civila upphört?

Är Libyen på väg mot demokrati?

Svar: nej.

PS

Gotiska Klubben skriver om ”Knektarnas tid”, syftande på figurer som Sten Tolgfors och Tobias Billström, alltid redo att sälja sig: ”Billström och Tolgfors är varandra lika. Båda tillhör vår tids främsta drägg, knektarna som utför de smutsiga jobb ingen annan vill ta i.”

Här kan också konstateras att dessa drängar i Fredrik Reinfeldts stall, de kompletterat varandra i sina funktioner:

• Tolgfors har medverkat till flyktingskapande åtgärder

• Billström medverkar till att Sverige tar emot asylantströmmarna.

Närmast på menyn står lagstiftning för att tvinga svenska kommuner att ta emot fler asylsökande och påstått anhöriga.

Notan går till svenska skattebetalare.


2 svar

  1. Varför händer Saudiarabien affären parallellt med 30.000 somalier + 18.000 anhöriga i Somlia som har visum men barnen har inte ID?

    Vad har man ljugit om?

  2. […] Reinfeldt konstaterar att man inom NATO är mycket nöjda med Sveriges insatser. Häromdagen fick han vara med på NATO-mötet i USA, som tredje talare efter NATO-chefen och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: