• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Förnekare

Som uppföljning av min text ”Ställ om Sverige!”

låt mig här återge ett avsnitt ur min nu aktuella skrift ”Gilla läget!”.

Avsnittet heter ”FÖRNEKELSER”:


Grundproblemet är inte brist på kunskap, utan oviljan att ta till sig redan tillgänglig kunskap. Psykologiska försvarsmekanismer som är livsfarliga!

Peak Oil är ju dåliga nyheter att ta del av. Många har svårt att ta till sig ett så bistert budskap – att vi står inför dessa drastiska samhällsförändringar, så snart.

Detta underlättas och förstärks av fem fenomen:

A. Tillvänjning

Man har vant sig vid det som är, lärt sig att betrakta sakernas tillstånd som en normalitet, kan inte föreställa sig något annat.

B. Auktoritetstro

Uppifrån – från ledande personer inom politik, näringsliv och media – kommer lugnande besked, ingen fara: tillväxten kommer att fortsätta. Fortsätt bara konsumera!

C. Flockmentalitet

De flesta andra människor lever i en föreställning av att allt kommer att fortsätta som hittills. Man känner en (falsk!) trygghet i massan.

D. Önsketänkande

Man tror vad man vill tro, undviker det obehagliga.

E. Icke-alternativ

Man ser inget realistiskt alternativ.

EN FÖRNEKELSE uppifrån – från politiker och övrigt samhällsetablissemang – ligger inbyggd i systemet. Den kapitalistiska markandsekonomin kräver optimism och tillförsikt om framtiden för att kunna fungera:

• Den dag människor slutar konsumera börjar hjulen stanna av, med lägre vinster, lägre skatteintäkter och ökad arbetslöshet som följd.

• Den dag det blir rusning till bankerna och kunderna vill ta ut sina besparingar kommer det att visa sig att de pengarna inte finns i bankvalven. Bankerna kommer då att tvingas hålla stängt, och människor blir utan kontanter.

Några av försvarsmekanismerna:

1.
Nya och hittills oupptäckta fyndigheter av olja kommer att göras, så stora att det räcker långt in i framtiden.

Svar:
Om mot förmodan nya stora fyndigheter skulle göras, som skulle räcka ytterligare ett sekel så är det inget argument för att inte ta vara på den extra nådatid som detta skulle ge, och förbereda oss för den omställning som ändå måste ske.

2.
Nya tekniska genombrott kommer att lösa problemen. Nya energislag frambringas, som ersätter oljan.

Svar:
Det vore naturligtvis bra, om så sker. Men vilken saklig grund finns att förutsätta detta? Det blir ansvarslöst att bygga vår framtid på bara lösa förhoppningar.

3.
Marknadsmekanismerna kommer att lösa det hela med automatik. Med stigande priser skapas incitament både för att utvinna svårtillgängligare olja och att hitta andra energilösningar.

Svar:
Svårtillgängligare olja bli dyr, till sist krävs mer energi för att nå den, än vad den kan ge igen. Även andra energilösningar kan kräva tillgång till olja för att framställas.

4.
Alternativ finns redan utvecklade, men de stora företagen håller detta tillbaka, för att först få ut mesta möjliga vinst från oljan.

Svar:
Återigen bara lösa förhoppningar, utan saklig grund.

5.
Fordon kan drivas på t ex etanol eller rapsolja. Detta är imer än en gissning eller förhoppnng, det är verklighet.

Svar:
Javisst, men all odlingsbar jord kommer att behövas för mer angelägna ändamål: framställning av mat till svältande människor.

6.
Tidigare prognoser om Peak Oil har slagit fel, så kommer det att vara även i fortsättningen.

Svar:
Tidigare prognoser har slagit fel bara på några år. Idag har Peak Oil redan passerats, både i USA och globalt.

7.
Vårt industrisamhälle går visserligen mot ett sammanbrott, men det sker ”efter min tid”.

Svar:
Inget garanterar att sammanbrottet inte kommer redan inom ett decennium eller ett par år.

15 svar

 1. ”• Den dag det blir rusning till bankerna och kunderna vill ta ut sina besparingar kommer det att visa sig att de pengarna inte finns i bankvalven.”
  ————————————–
  Nej, dessa pengar finns inte! Pengarna som är i omlott i samhället är till nittio procent bankkrediter, alltså skulder som inte har någon täckning i mynt och sedlar. Dessa pengar (bankkrediter) accepteras inte heller bankerna emellan. Vid transaktioner banker emellan använder de sig av den lilla pott av riksbankspengar de har.
  Mer om detta kan läsas här: http://parasitstopp.wordpress.com/

 2. Det här inlägget, och Runes svar, borde klistras på varje reklamplats!!!

 3. Men Janne, du har tagit upp detta ett antal gånger, vad har du för lösningar ? vad ska en privatperson göra ?

  • Jag kan inte göra anspråk på att sitta inte med någon enkel lösning, men vad min skrift ”Gilla läget!” försöker göra är att börja nysta i några ändar. Mitt kommande filmprojekt ”Ekovisionen” har också ambitioner i den riktningen.

   Allt måste börja med ett medvetandegörande, t ex om behovet av en bättre nationell beredskap, mera lokal självförsörjning, en annan jordbrukspolitik, tillvaratagande av varje möjlighet till egen odling av nyttoväxter.

 4. Nej, såklart ska man visa en smula ödmjukhet. men det är intressant att diskutera eventuella lösningar , resonera om vad som kan vara vara klokt att göra även som enskild individ.

  Hur man ska förbereda sig om inte samhället i stort verkar ha någon beredskapsplan eller ens att det finns något sådan krisberedskap i kollektiva medvetandet ens i sikte.

  Kan man göra något själv ?

  Jag tror att det är för mycket att hoppas på att samhället och politiker i stort ska börja tänka i dessa banor. Dessa ideér anses nog bara bäras av foliehattar.

 5. skulle lägga till , du själv måste ju se detta som en realitet och agera därefter.

  • Absolut. Jag har skaffat höns, odlar potatis och försöker nu lära mig att odla diverse grönsaker.

   Vill även installera solpaneler för varmvatten, men det stupar än så länge på min ekonomi.

   • Solpaneler kan du göra av ölburkar och träramar av bräder. Men det är förstås klart att du måste köpa öl för att få tomburkar.
    Hur man gör finns beskrivet på en hemsida på nätet som jag glömt vad den heter men jag hittade den via en länk på Lena Holfves blogg ”Rädda Sverige Nu”.

   • Det här kanske kan vara något för odlingen?
    http://www.nutritor.se/

 6. intressant , har du funderingar på att mekanisera jordbruket ?

  Gengas är ett gott alternativ för Sverige tror jag , dock är motor effektiviteten på gengasdrift ca 50 % av tex dieseldrift

 7. Mycket bra inlägg! De mekanismer du påpekar är alla mycket relevanta.
  Även ”inlärd hjälplöshet” är en bidragande orsak till att folk inte agerar. Skrev om det här:
  http://parasitstopp.wordpress.com/2011/06/15/inlard-hjalploshet-%E2%80%9Dshit-happens%E2%80%9D-versus-%E2%80%9Dkonspirationsteorier%E2%80%9D/

 8. […] Utgångspunkten är där den förestående kollapsen för tillväxtekonomier till följd av den kommande energikrisen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: