• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Kollapsbok (2)


Fortsatt recension av David Jonstads bok ”KOLLAPS – livet vid civilisationens slut”:

Vad skulle kunna krävas om vi med mänsklig muskelkraft försökte ersätta vad oljan eller andra nu använda energikällor presterar?

”…åttio cyklister, drypande av svett, högröda i ansiktet och febrilt trampande – för att tillgodose en västerländsk familjs högst ordinära förbrukning av energi.”

”För varje genomsnittssvensk skulle 75 personer trampa sig svettiga – dag och natt, året om – med att lysa upp och värma våra hus, knuffa fram våra bilar, lyfta flygplanen och frakta alla de varor som vi köper, inklusive all mat.”

”Industrisamhället har kunnat maximera sitt energiflöde genom att skaffa sig tillträde till naturens eget energilager. Jämfört med priset på slavarbetskraft i historien eller kostnaden för erövringskrig är energislavar i form av kol och olja nästan gratis.”

Skulle slaveriet i USA någonsin ha avskaffats, om inte oljan hade kommit?

Den ofrånkomliga frågan för envar som skriver i ämnet energi- och ekonomiväggen blir: hur är det möjligt att fortfarande så många människor sover, att så få reagerar, när situationen är både så uppenbar och så allvarlig!?

”Trots att det finns en stor sannolikhet att framtiden inte kommer att infria det gröna hoppet är det detta som de flesta planerar för. Eller riktigare, förträngningen av alla andra scenarier än det trevligaste leder till en uppenbar brist på planering över huvud taget.”


Jonstad går tillbaka till finanskrisen 2008:

”…Drottning Elizabeth II gavs möjlighet att ställa en fråga till de församlade experterna. Drottningen undrade:  Varför hade ingen kunnat se att en ekonomisk krasch var på väg?”

”…vissa varningar hade faktiskt förekommit innan finanskraschen. Problemet var att dessa varningar bara gällde enskilda delar av systemet.  Ingen hade lyckats se problemet med systemet i sin helhet.”

Ingen hade förmått se den stora bilden, pga en ”feel-good”-kultur:

”…det faktum att alla såg ut att vinna på systemet… Mest av alla tjänade bankerna som klappade sig själva på axeln med generösa bonusar.  ‘Det var som gjort för att skapa en psykologi av förnekelse…'”

”… den huvudsakliga förklaringen till varför ingen såg kraschen komma var ‘en brist i den kollektiva föreställningsförmågan’.”

”Andra människors passivitet verkar … få oss att underskatta hoten mot vår egen säkerhet.

Denna flockmentalitet gäller inte bara på individnivå… Framstegssagans feer förklarar förföriskt att vi inte har något att frukta.”

Den kollektiva föreställningsförmågan behöver alltså förbättras!

”En bra start är att erkänna sårbarheter och att utvärdera såväl de bästa som de värsta scenarierna. Då kan vi hoppas på det bästa, och planera för det värsta.”

”…när vi bestämmer oss för att förändra något behöver vi inte hoppas – vi gör det som behöver göras, av det vi kan göra.”

”… det är själva planerandet som sätter fart på kreativiteten och gör oss förberedda på olika scenarier.”

”…95 procent av beredskapen handlar om mental förberedelse. Saknar man sådan kan man lätt drabbas av handlingsförlamning eller aggressivitet.”

”Mental förberedelse handlar dessutom om att försöka överbrygga gapet mellan kunskap och handling.”

Formellt har Sverige en beredskap, med en särskild myndighet – MSB – med detta som sitt ansvarsområde. Kan vi därmed känna oss trygga? David Jonstad ställer sig kritisk!

”… efter att ha träffat analytiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och läst myndighetens rapporter blev jag ändå överraskat orolig… för att den bristande beredskap verkar betraktas med ett sådant tillbakalutat lugn.”

”Efter kalla krigets slut och EU-inträdet i början av 1990-talet avvecklades civilförsvaret och med det mycket av den tidigare beredskapen för större och mer långvariga kriser. Sverige gick helhjärtat in i EU-samarbetet och offrade därför sin livsmedelsberedskap för att värna EU:s inre marknad och den fria rörligheten. Inget fick störa marknaden, inget fick snedvrida konkurrensen.”

”Det som skett parallellt med denna nedmontering av Sveriges beredskap är att samhället har blivit mer sårbart.”

”Det hela försvåras av att livsmedelshandeln har avskaffat sina lager i enlighet med det så kallade ‘just in time’-konceptet. Det innebär att hyllorna gapar tomma i butikerna inom tre-fyra dagar.”

”Saker faller mellan stolarna. Livsmedelsverket har exempelvis ansvaret för kortare livsmedelskriser, men vem ser till att befolkningen inte svälter i kriser som sträcker sig längre i tid? Ingen vet. Det råkar också ha blivit så att ingen myndighet har fått på sitt bord att ansvara för Sverige självförsörjningsgrad…”

”Samhällets beredskap bygger alltså på att allt ska fortsätta fungera ungefär som det är tänkt att fungera.”

”Det ransoneringssystem som tidigare funnits i Sverige är avvecklat och något nytt har inte byggts upp.”

(Se även denna länk om Sverige obefintliga katastrofberedskap)

Ett centralt begrepp i boken ”Kollaps” är ”resiliens” – på svenska motståndskraft, uthållighet.

Jonstad åskådliggör genom att jämföra pingisbollar, som lätt går sönder, med tennisbollar, som kan ge efter, för att snart återta sin form.

”Pingisbollen har låg resiliens medan tennisbollens resiliens är hög.”

”… det resilienta samhället också har en förmåga till självorganisering och en kapacitet att lära nytt, att förändra sig och att anpassa sig.”

”Att bli mer resilient innebär helt enkelt en större förmåga att hjälpa andra. Och när delarna i systemet bättre klarar sig på egen hand växer också resiliensen i det övergripande systemet.”

Tillsammans med Björn Forsbergs två senaste böcker är David Jonstads ”Kollaps” de just nu mest relevanta böckerna på svenska kring omställningsfrågor. Rekommenderas!

En mer utförlig recension av ”Kollaps” finns här:
http://www.ekodemokraterna.se/bokrec/jonstad.html

12 svar

 1. Jan, jag skrev en kommentar under ditt förra inlägg ”Kollapsbok (1)”. Kan du kolla om den har fastnat i ditt kommentarsfilter eller om det var något annat som gick snett vid publiceringen?

 2. De företag som handlar med olja är skyldiga att hålla ett lager som motsvarar 90 dagars konsumtion.(Andra världskriget pågick i 6 år)
  Tidigare lagrade staten olja i beredskapssyfte. Enorma bergrum byggdes och jag arbetade själv med detta på 80-talet.
  Sedan trädde vi in i den eviga lyckans epok. Vi gick med i EU och allt nationellt oberoende blev överflödigt. Statens olja såldes ut och bergrummen tömdes och även guldreserven blev omodern och såldes till vrakpris. Mat kan väl alltid importeras någonstans ifrån och kläderna köper vi ju från Kina.
  Vi nordbor är grundliga och noggranna och om vi ska bli galna så blir vi riktigt, riktigt galna.

  I boken Fredens illusioner beskriver Wilhelm Agrell hur försvaret avskaffades. Utgångspunkten var att reformera försvaret, men under processens gång förlorades färdriktningen och efter en total politisk förvirring blev resultatet ”noll” krigsmakt.
  Nedrustningen var så omfattande att en källa på försvarsstaben bedömer att det skulle ta decennier att återuppbygga en värnpliktsarmé.

 3. http://www.greenewave.com/youtube/

  Denne hjälte från Arizona gör bra och slagkraftiga videos.
  Mycket kretsar kring den kollaps vi står inför.
  Uppmanar alla att följa och stötta.

 4. En sak jag har reagerat på – Varför skuldbelägger man gruppen pensionärer som slitit i 40-50 år när man parallellt tar in stora mängder av en annan grupp som aldrig jobbat eller väldigt lite?

  I Norrland ”slukar” 261 ensamkommande 88 miljoner!

  Som är någons pensoinspengar?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4968744

  I Italien, ett annat av EU:s krisländer, slukar de allmänna pensionerna redan i dag hela 15 procent av BNP. Värre kommer det också att bli när nu allt färre personer i arbetsför ålder ska försörja allt fler över 65 år.

  • Angående att det i norrland slukas 88 miljoner av 261 ”ensamkommande”. Jag tror att du skrivit lite fel uppgifter.
   Rätta mig gärna om jag har fel. Enligt avpixlat fick västerbottenkommunerna förra året 261 miljoner av migrationsverket. En ökning med 88,5 miljoner från 2010.

   Mvh Neo

 5. Jan

  Har du lust kolla upp om det finns möjligheter att anmäla Sveriges Regering som ljuger för FN Barnkonvention om ”ensamkommande”?

  http://misslyckande.wordpress.com/2012/02/18/501/

 6. […] som sitt ansvarsområde. Kan vi därmed känna oss trygga? David Jonstad ställer sig kritisk! Läs mer Arkiverad […]

 7. […] Jonstad ger i sin bok ”Kollaps” uttryck för oro kring […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: