• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Vargar och risker


Om jag som man skulle säga något om att vargar kan vara farliga finns en replik given: som karl får man inte vara rädd, karlar ska vara modiga.

Då vill jag göra en distinktion mellan att
a) försöka göra nyktra riskbedömningar
b) ta eller inte ta risker.

Jag vill även skilja på dumdristighet och verkligt mod. Riskerar man livet utan att där finns något att vinna för någon, då är man dumdristig, inte modig.

Modig kan man sägas vara om man tar en medveten risk, som rentav kan rymma ett högt pris, för att uppnå något positivt – för sig själv och/eller andra.

Kalkylerade risktagningar kan ibland vara helt rationella, kanske nödvändiga.


Jag tycker om att åka skidor i skogen, och bor i ett vargtätt område. Riskerar jag därmed vargangrepp?

I dagsläget är den risken förmodligen liten. Nästan obefintlig – men bara nästan.

När jag var ute för två veckor sedan hade uppenbarligen en varg gått där före mig, ganska nyligen. I det tunna pudret av nyfallen snö fanns tydliga vargspår:
– trampdynor av hunddjur
– större än rävars
– rak linje, som hundar inte ger.
– inga andra spår i närheten, av medföljande människa.

Det här ligger i linje med vad jag hört på omvägar förra vintern, att några pojkar sett två vargar, inte långt från ortens centrum.

Sannolikheten för att den observationen stämde stärktes av nyhetsinslag under januari detta år: vargar hade siktats nära människor i både Dalarna och Värmland – se denna film:

I filmen finns en sekvens om en kvinna med hund och barn, som blir angripen av två vargar. Hunden dödades. Kvinnan fick sedan beröm av en viltvårdare för att ha uppträtt rationellt, så att hon själv och hennes barn undgick skador.

Ett rationellt agerande är att inte springa därifrån utan att backa sakta under det att man väsnas och försöker göra sig stor, kanske vifta med något föremål.

Men det är inte självklart att man kan hålla sig kall i en sådan situation, om man står ensam mot två vargar. Just detta drabbade den 19-åriga sångerskan Taylor Mitchell i Kanada år 2009. Hon fick uppenbarligen panik, när hon fann sig förföljd av några coyotes, dvs prärievargar, som är mindre än våra vargar.

Två år tidigare hade  22-årige Kenton Carnegie – också i Kanada – dödats av vargar.

I Sverige har inga människor dödats av vargar sedan 1800-talet, å andra sidan var vargen under 1900-talet fördriven från Sverige, den fanns i praktiken inte kvar – frånsett något enstaka djur norr om renbetesområdet i gränstrakterna mot Finland.

Två moment finns här att hålla i minnet:

1.  Vargar är intelligenta djur

Normalt vill de hålla säkerhetsmarginaler, och skyr således människor. Börjar de bli intresserade kan de dock vara skickliga på att läsa av situationen. De märker när de har ett övertag, vilket ju lätt blir fallet om de är flera. Jag har sett filmbilder på hur lätt de ”snurrade upp” en ung björn.

2.  Vargar behöver mat…

… och de är rovdjur. Om det blivit ont om bytesdjur, om tamdjur inhägnats effektivt, då kan de börja söka sig närmare människor.

En häst på en ridstig kan inte vara något problem för en vargflock – de fäller ju älgar.

Om de dessutom märker att det är riskfritt att vistas bland människor, att ingen skjuter på dem, så kan de successivt bli djärvare. Då kan de bli farliga även för människor, i synnerhet för barn.

Se även:
Varg i Sverige

30 svar

 1. Vargen kan vara ett farligt djur, speciellt för ensamma barn. Men ska vi utrota våra vargar samtidigt som vi vurmar för isbjörnar, lejon, tigrar etc som ställer till med skada i de länder där de finns?

  Afrikaner får absolut inte utrota de vilda djur som finns i deras närmiljö men vi får minsann utrota våra vargar. I media finner jag en dubbelmoral utan dess like.

 2. Det mest aktuella och bra dokumenterade och ganska oroande fallet

  Klicka för att komma åt wolfattackfatality.pdf

 3. Jag tycker det är sorgligt Jan, att du ägnar så mycket tid åt ditt varghat.
  1. Vargen är ett av de ofarligaste vilda djur vi har i sverige. Älg,Hjort, Björn,Järv,Huggorm,Lodjur,Räv är några av de vilda djur man ska frukta mer än en Varg. De dödar fler genom attacker eller pest/skabb/rabies. Inte så svårt föresten eftersom vargen dödar ingen.
  2.Björnattacker med dödlig utgång är inget ovanligt i Sverige. Varför vill du inte utrota Björnen?
  3. Vargen tillhör urbefolkningen. Den fanns här innan dej Jan.
  4. Det är en sak om Vargen ger sej in i tätbebyggelse och uppträder aggressivt. Eller om en djurägare får sina djur rivna.
  5. Men att ge sej in i de djupaste skogarna och aktivt jaga en varg som inte visat sej aggressiv eller ens varit i närheten av någon gård med djur, det är lågt, det är billigt och det är fegt!
  Jag har själv haft närkontakt med Varg i det vilda och det fanns inte en tanke på att vara rädd. Jag kände bara en storslagen andäktighet och respekt för detta fantastiska djur.
  Nä vargen är ett av de djur jag är absolut minst rädd för att möta.
  Statistik och fakta talar för sej själv.
  Starta i så fall din kampanj med att utrota tex. Björnen, det var ju inte länge sen den senaste björnattacken skedde.
  Vargen attackerar inte ens när den är jagad.

  • Detta inlägg är typiskt för okunskap i frågan…

   1. Ett förklara för mej hur vi ska bedriva fäbobruk i Sverige med inavlade Ryska vargar?

   2. Eftersom du är så dåligt insatt i frågan så kan du ta och läsa lite böcker från Gustaf Schröder om hur vi skapade denna fantastisk fauna med hjälp av denna fantastiska historieberättaren från Arvika.

   3. Fel fel fel! vargen var här för Jan men inte människan! Efter istidens tillbakadraganden var människan först.

   4. Punkten som du beskriver tyder på att du inte har drabbats av varg. Eller bedriver jordbruk/jakt i ett vargrevir.

   5. Jag vill bara säga… ska vi leva upp till matlandet Sverige som Centerpartiet brukar förespråka eller är det ett annat parti som har kraft att stå emot den extremistiska hållningen?

   6. En majoritet som bedriver diktatur i frågan… är inte demokratiska!

  • Prat om att kritik av den förda rovdjurspolitiken är liktydigt med ”varghat”

   …är ungefär lika seriöst som prat om att kritik av den förda invandringspolitiken är liktydigt med ”främlingsfientlighet”.

   Det är inte vargar som har fattat besluten om den förda rovdjurspolitiken.
   skrivbordsvargen

 4. Jag tycker att VoP för ett intressant resonemang. Skall Vargen utrotas i Sverige så bör väl kanske övriga djur som utgör ett hot mot människan även de utrotas, inte bara här utan även i andra länder där de kan hota människan?

  Älgen bör naturligtvis utrotas illa kvickt så mycket fara som den utgör för människan, inte minst i trafiken.

  Björnen bör även den utrotas.

  Vad tycker du ni om det, Jan och ni andra som är motståndare till vargen?

  • Det finns mycket att vara starkt kritisk mot beträffande människans förhållande till djur, men dit hör inte att flytta svenska vargrevir till norr om renbetesområdet.

   Vad jag däremot reagerar på är det gränslösa djurplågeri som pågår storskaligt varje dag i den industriella djurhålllningen.

   En verksamhet som har något gemensamt med vargprojektet: det drivs på av EU.

  • Om vargjakt skall vara förbjuden i Sverige så bör ju också i samklang med detta råttbekämpning vara förbjuden i städerna.
   Råttor har ju sedan urminnes tider hört till faunan i städerna. Så ock loppor och vägglöss.
   Sedan är det ju också så att vargen i stort sett sedan mitten av artonhundratalet varit utrotad i Sverige. Med undantag av några strövargar längst i norr. Den är återinförd under senare år med skumma metoder av fanatiska naturromantiker.

 5. Då frågar jag, vad är Reinfeldt då, som bedriver en politik som man inget kan vinna på ?
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 6. Frågan är om det skall finnas 200 eller 500 eller 2000 och om det är bra att nå slutmål snarast möjligt. Av genetiska skäl föreslår jag att stanna på nivån 200 en tid för vargens skull och vänta med beslutet att eventuelt gå vidare, men EU tänker på paragrafer och inte på vargen så det blir fri tillväxt tills det biologiska taket nåtts, se http://vargdag.wordpress.com/

 7. Haren är som sagt farligare än vargen: http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1298993/En-person-dod-i-harpest-i-Varmland.html

  För övrigt är det snarare vargen som kan liknas vid sverigedemokraterna eftersom det är fri jakt på båda.

  Om någon vill ha fäbobruk står det fritt upp till var och en. Det gick bra för, men idag tror jag inte det finns ekonomi i det. För resten av befolkningen är detta en icke fråga.

  Jag får inte svar på min fråga om björnen, den dödar ju människor.
  Varför kampanjas det inte för utrotande av björnen?

  Matlandet sverige? Hur mycket mat kommer från en fäbod?
  Räcker det till att föda ägaren? Vem bryr sej?

 8. Förresten utrota sälen också! Den stjäl vår fisk ur näten.
  Och alla lejon och tigrar och andra rovdjur.
  Och ska vargen få finnas på andra ställen på jorden, eller är det bara här den ska utrotas?

 9. Hej Bernt!
  Jag har skummat igenom lite. Hittar ingen vargattack i sverige.
  Men en som hade uppträtt hotfullt. Jag tror de flesta tycker så bara de ser skymten av en varg.
  Och så en del attacker i ryssland och nordamerika.
  Frågan jag ställer mej är hur många människor som blivit dödade av tex. getingar enbart i sverige under samma tid. Jag vet inte säkert, men det är i alla fall flera hundra,om inte tusen.
  Sen kan vi ta djur för djur. Hund tex. Hur många hundattacker tror du vi haft under samma tid? Jo flera tusen. Älgattacker? Själv har jag blivit attackerad av en ko, och har en släkting som blev invalid efter att ha blivit stångad av en vanlig tjur.
  Jag har också en släkting som blev svårt riven av ett lodjur.
  Men är det något djur jag inte vill träffa på i det vilda så är det björn, järv, eller älg. En ilsken älg är inget att leka med, om du inte har bössan med dej.Inte björn heller. Och järven ska ju vara det blodtörstigaste djuret vi har i sverige.
  Man måste se proportionerna på ”problemet”.
  Hur många jägare skjuter tex ihjäl varandra eller sej själv i skogen?
  Detta är en mycket mycket större risk än att bli attackerad av ett av skogens skyggaste djur vargen.
  De olyckor som hänt med jägarnas hundar beror på att man aktivt söker upp vargen, och tränger sej in på hans revir.
  Vargen är ett av de ofarligaste vilda djur vi har. Detta finns det ju statistik på. Sidan du länkade till är ett bevis på detta.
  De hittar ingenting i sverige, så de måste lägga ihop alla vargattacker i hela världen. Ändå får de bara ihop en handfull exempel.

 10. Se här vad man kan få fram efter 10 sekunders googlande!

  Getingen och tambiet är sveriges två farligaste djur.

  ”Eftersom en överkänslighet lätt kan utvecklas mot vissa komponeneter i giftet orskar troligen honungsbiet och getingar fler dödsfall bland människor i Sverige än något annat giftigt djur. Getingen (översta bilden) och tambiet är två av Sveriges farligaste djur.”

  http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/djur/giftigadjur/getingarbinochfjarilar.13497.html

  Innan ni ger er på vargen tycker jag ni ska ”fixa” tam biet.

  • Jag ska svara enkelt Krister… älgen,biet,rådjuret,snytbaggen osv
   är inte problemet med jordbruket/jakten och våra Svenska traditioner.

   Det är vargen i vår Svenska jordbruks bygder och eftersök av trafikskadat vilt m.m.

   Om vi ska ha öppet landskap med djur frigående enligt lag 3 månader om året enligt jordbruksverket. Det funkar inte med dagens vargstaket dom hoppar över igenom eller ner dom!

   Problemen kommer heller inte bli mindre. Vargen gör sin egen reklam.

   Ibland önskar jag att jordbruksverket även tagit över socialstyrelsen
   så kanske våra gamla kunde ha kommit ut lite oftare också…

 11. Bernt!
  Jag har nu titta lite mera på sidan vargfakta du länkade till.
  Efter vad jag läst hittils vill jag döpa om sidan till vargmyter!
  Exempel:
  1. ”Vargen i Bullmark åt en och en halv älg i veckan”.
  En normalt funtad människa ser genast det omöjliga i detta påstående.
  Det framgår sedan också i texten att det inte finns några belägga för påståendet. Ej heller hur man kommit fram till det.
  2.Under rubriken ”Nyheter” ”Sexårig flicka uppäten av varg, Kuikkala, Finland”. Ja det var väl en nyhet när det hände 1932, för 80 år sedan.
  3. Under rubriken ”Vargangrepp” hittar jag följande i sverige ”Varg förföljde ryttare” Det visar sej att en varg följt efter i deras spår. Jag antar att den var nyfiken! Som avslutning får en ”expert” göra följande komiska påstående : ”De börjar titta in på gårdarna och till och med spana in genom fönstren på husen.”
  Samt denna; ”Varg uppträdde hotfullt mot promenerande kvinna i Malung”. Det visar sej att en kvinna i Malung vänt sej om och upptäckt en varg som hon skrämt iväg med ett paraply. Polis tillkallades men vaeken de eller någon annan har sett till vargen. Ingen vet ens om det var en varg, i vilket fall så attackerade den inte.
  Och så denna:”Riala: Johan skulle hämta tidningen – mötte varg”
  Johan mötte alltså en varg som han kastade tidningen på varvid vargen avvek.
  Dessa är tre exempel på vargattacker i sverige i modern tid Alltså inte en enda. Kallar man detta vargattacker är man en lögnhals!
  Jag hittade inte en enda vargattack mot människa under den rubriken!
  4. Under rubriken människor dödade av varg hittar jag året ”1821” då blev en människa senast dödad av en varg. Det är snart 200 år sedan!
  Inget mer i sverige!
  5. Under rubriken ”Här finns vargen i Sverige” ser man direkt att de tre kartbilderna över länen som visar var det finns varg och ren inte stämmer alls. ”Delar av länen som också är renskötselområde, på tredje kartbilden anges i den första som ett område utan renskötsel.
  Samtidigt anger man stockholms län samt flera sydliga län som renskötselområden. Öh? Detta kan väl ändå inte stämma??

  Jag har faktiskt hittils bara hittat myter,lögner och halvsanningar på denna sida som kallas ”vargfakta”. Ett mera saningsenligt namn borde därför vara ”vargmyter”.

  • På vargfakta
   http://www.vargfakta.se/artikel/gysingevargen-omskriven-och-uppseendevackande-%e2%80%93-men-inte-sist/
   beskrivs dokumentationen om två isolerade dödsfall efter 1821 på ett för mig ganska övertygande sätt.
   Kom förresten ihåg att Vargfakta drivs av oavlönade idealister, de har inte obegränsade resurser till research och gör kanske enstaka misstag.
   Förresten håller jag med dig Krister i det mesta av vad du säger om vargens ofarlighet. Vargen är visserligen ofarlig (för människor) jämfört med det mesta och inget skäl att tveka för skogspromenader och det skulle förvåna mig om mer än en i Sverige nu levande människa slutar sitt liv som följd av attack från en vild varg och sannolikt blir det ingen. Men inte HELT ofarlig och myndigheterna bör ha en viss eftertanke.

 12. Bernt igen!
  Ja vargen tar en hund om den kan. Den ser hunden som en fiende och konkurrent. Det bästa vore därför att inte ge sej ut med okopplad hund där det finns varg.
  Vid sök av trafikskadat vilt förstår jag däremot problemet. Om det är stort eller vanligt förekommande vet jag inte.
  Jag har också förståelse för om man skjuter en varg som uppträder hotfullt eller har irrat in sej i tätbebyggelse. Eller en som angriper ens får tex.
  Vad jag inte förstår är varför man tvunget ska ge sej in i de djupaste skogarna och söka upp en varg som inte utgör något hot.

  • Hej igen Krister! Vi kommer helt enkelt inte överens…eller delar samma intresse ifrågan för att komma framåt och inte bakåt.

   Det Jan beskrev med en lösning är jag bered att ställa upp på!

   Om inte skaffa dig en eftersöks hund lägg ner ofantligt med tid
   och få den uppäten av varg!
   Eller inte kunna göra just ett ordentligt eftersök eftersom det finns varg
   i området du gör eftersök.

   För just nu pågår det en eftersöks bojkott på grund av den förda rovdjurspolitiken.

  • Precis så resonerar jag också tycker därför det räcker med skyddsjakt på varg om den t ex ger sig på får. En annan sak som jag funderat på är varför debatteras inte frågan om björn på samma nivå som varg. Björnen är också ett rovdjur och vi har mer björnar en vargar. En björn skulle väll också kunna ge sig på en okopplad hund och säkert ett får också om den fick chansen. Om man nu är så rädd för att en varg ska ge sig på ens hund så får man väll se till att hålla sig på ställen där det är lätt att hålla uppsikt på hunden om man inte vill ha den kopplad.

 13. Bara en tanke anggående eftersök.
  Behövs det verkligen om det finns varg i trakten?
  Det verkar onödigt.

 14. Krister. Din framfart på denna sidan får mig att tro att du har betalt för att främja vargen, oavsett om det du säger är sant eller inte. Läs litteratur Vargens beteende och Wolves in Russia. De ger en bra bild av hur vargen interagerar med sin omgivning.
  För övrigt angriper vargar människor. Se http://www.vargfakta.se och kolla även i kyrkböcker. Även om det påstås att det inte finns vargattacker belagda i kyrkböckerna så påstår jag att detta inte är sant. Kyrkboken i Hova är glasklar på den punkten och sök gärna om detta på nätet.

 15. Detta är en fråga till Krister.

  Om du kör på en älg väntar du då så att vargen gör jobbet…?

  Ta tid på dig på svaret. För den är knepig…

 16. Hej Erik.

  Det är inte samma problem med björn för den ger sig inte på tamboskap i den utsträckningen och är inte lika revirhävdande som vargen.

  Mvh Bernt.

 17. Det är konstigt hur en del resonerar att vi har inte haft några varg attacker på människor…Det är ju det samma som jag skulle säga att vi har heller inte haft tiger attacker.

  Krister du är nog en liten retsticka som bara vill ska obalans i samhället.

  Mvh Bernt Edvinsson.

 18. som en avslutning på dä hela……………………..
  jag och runar filper bedriver en noll tollerans i Värmland.
  i första hand vill vi ut ur EU. vargpolitiken ska vi vara herre i vårat eget hus. därför har jag med mdf fått fram sanningen med Karl Hedins bok med fakta och med en bra lösning.
  vi i SD vill mer än gärna träffa Karl Hedin.
  mvhBernt Edvinsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: