• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

100 miljarder

Hur mycket är 100 miljarder kronor?
Det motsvarar 100.000 miljoner kr.
Beloppet är så stort, att det blir svårt att få grepp om.

Men låt oss jämföra med 2012 års statsbudget, och utgifter där:
•  rättsväsende: 37,9 miljarder
•  kommunikationer: 43,1 miljarder
•  försvar: 45,6 miljarder.

Vad jag talar om är det ”lån” som Sverige nu beviljar IMF, till en ränta på 0,1%.  Jag skriver ”lån” inom citationstecken, eftersom vi knappast lär få igen det.

Den kris som världen genomgår har ju en underliggande orsak, som gör att den inte är övergående. Tvärtom, detta är bara början i en lång ekonomisk utförsbacke, som snart kan få karaktären av ett stup. Tillväxtens tid är förbi. Jag syftar på den tilltagande oljebristen.


En oklarhet gäller iofs beloppet. På bloggen Rädda Sverige uppges siffran 145 miljarder, men i TV-inslag har talats om 100. Så jag väljer att hålla mig till den lägre. Dt blir ändå fråga om nästan lika mycket som rättsväsende, kommunikationer och försvar sammantaget!

Som vi nu i praktiken bara skänker bort, placerar i ett stort, svart hål.

Hur statsminister Reinfeldt  är en blåljugare har tidigare kunnat konstateras åtskilliga gånger. ”En bra affär för Sverige”, säger han nu.

Denna gång medverkar även finansminister Borg i blåljugandet – med en försäkran om att det är pengar som Sverige kommer att få tillbaka.

Det har inte fått något genomslag i media, men Sverigedemokraterna har nu KU-anmält Fredrik Reinfeldt för hans blåljugande.

Newsdesk den 31/1 2012:

”…Fredrik Reinfeldt kommit med felaktiga uppgifter kring villkoren för svensk utlåning till internationella valutafonden, IMF, väljer Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Erik Almqvist, att anmäla statsministern till konstitutionsutskottet. I TV-inslaget framgår att avkastningen för svenska lån till IMF endast är 0,1 % vilket kraftigt understiger avkastningen på obligationsmarknaden. Trots detta uttalar sig statsminister Reinfeldt om att villkoren är marknadsmässiga.”

Jag har fått fram en kortfilm kring det moderata blåljugandet:

(reviderad version, för att undvika upphovsrättskrav)

14 svar

 1. […] Jan Millds blogg En oklarhet gäller iofs beloppet. På bloggen Rädda Sverige uppges siffran 145 miljarder, men i TV-inslag har talats om 100. Källa […]

 2. Jan

  Jag har presenterat 1300 miljarder borta sedan 1999 här

  http://misslyckande.wordpress.com/2012/02/01/418/

  Hade varit kul om vi hade kunnat påverka M och S negativt om dessa 1300 miljarder fram till valet 2014

  Som tack ska vi jobba längre, som tack slår bromsen in när vi jobbat längre och är pensionärer

 3. Det är bara att konstatera att något är väldigt fel i Sverige av idag.

  Nu håller jag mig dock bara till ekonomin. Vissa dagar finns det inga pengar till vård, skola, omsorg, pensionärer m fl grupper.

  Ett tag senare kan vi leverera 100 miljarder (eller mer) till något som vi inte vet hur det kommer att sluta, dessutom till skiträntan 0,1%.

  Alliansen och S sänker vårt land, varför?

  • Ty de äger inte ens sina egna tankar. Det är som en kedja; den svenska regeringen tar order via bl a Jacob Wallenbergs som är Bilderbergs stammis och Biderbergs medlemmar består av de mest inflytelserika personer i Världen. ALLA svenska statsministrar har deltagit och under årtionden i Bilderbergsmöten + den trogna doggen Carl Bildt. Det förklarar fenomenet.

  • Helt riktigt Kalleman!

   Overallt i Sverige är det nedskärningar inom alla alla kommunala eller statliga områden eftersom vi måste spara. – vi har inte råd heter det.

   Våra pensionärer har blivit lurade med att erhålla mycket låga pensioner efter att ha betalt skatt hela sitt liv fram till pensioneringen.
   En pension de knappt kan leva på.

   Så helt plötsligt kan vi skänka Grekland 100 .miljarder som vi själva skulle behövt..Det sk lånet kommer vi aldrig få tillbaka och folk glömmer så fort och de snälla tålmodiga svenskarna fortsätter att leva sparsamt,

   Den lömske Reinfeldt kan sedan spela Allan när han umgås med sina kompisar inom Euroländerna,

 4. Hur stort lånet till IMF/Grekland blir är osäkert. 100 eller 140 miljarder. Om vi gissar 132 miljarder så är det precis hälften av vad staten är skyldig till utlandet. I praktiken dubblerar alltså staten sin skuld till utlandet och ger de pengarna till den grekiska staten så att de kan ge pengarna till franska och tyska banker.
  Finns det inga lagar mot förskingrande av allmänna medel?

 5. Dom pengarna kommer vi aldrig få tillbaka, skulle vi få tillbaka dom skulle det ta en massa år, och med den dåliga räntan skulle det vara förlust ändå.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 6. Sverige lånar upp 100miljarder till en kostnad av 4% (statslåneränta+inflation).
  Sverige lånar ut pengarna till 0,1% ränta och riskerar förlora allt.
  http://varjager.wordpress.com/2012/01/31/sverige-har-blivit-emu-landernas-ebberods-bank/

  Reinfeldt/Borg var drogliberaler i sin ungdom.
  Har de retarderat och tappat omdömet ?

 7. Personalen på Astra Zenecas forskningsavdelning i Södertälje får jobba hårdare för att generera nya inkomster till statsfinansena.

 8. […] och politikVargar och riskerOm migRapport från ett dårhusÅtervändsgränderJulia Caesar100 miljarderRussia TodayProstitution – […]

 9. […] plötsligt har regeringen Reinfeldt hostat upp 100 miljarder kronor ur ingenstans för att betala till EURO-lands åtaganden. Det torde för Sveriges del […]

 10. […] fetare blir Sveriges ”lån” till IMF.  100 miljarder kronor har ställts i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: