• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Välbetald feminist

”Socialdemokratisk politik?”

”Världens högst betalde svetsare?”

”Sveriges mest välavlönade feminist?”

Stefan Löfven tar i en bemärkelse Sverige med storm. I varje fall placerar han en bloggare som mig i korsdrag: hur välja mellan så många bra rubriker?

På ett s-möte direkt efter att ha blivit vald till ny socialdemokratisk partiledare deklarerade Stefan Löfven inför en applåderande publik att tidigare s-ledare och andra s-koryféer:

”Det är så oerhört provocerande att se hur kvinnor diskrimineras i vårt samhälle och arbetsliv… hur kvinnor ofta får lägre lön. Hur mer dolda strukturer håller tillbaka kvinnors möjligheter och utveckling.  Partivänner – jag är en övertygad feminist. Punkt slut!

Starka ord! Den nye s-ledaren blir ”provocerad” av alltför låga löner för kvinnor.

• En näraliggande tolkning av denna utsaga blir att Stefan Löfven vill se till att kvinnors löner höjs.

• Eller så handlar det mindre om en absolut nivå än om en nivå i relation till mäns löner.

Var hamnar Stefan Löfvén själv lönemässigt? Den frågan har fått en ny aktualitet genom hans skifte från fackboss till partiboss. Uppenbarligen har han lyckats bra i de löneförhandlingar som skett i sammanhanget.

Ur Expressen den 28/1 2012:

”Stefan Löfvens månadslön: Får samma lön som statsminister Fredrik Reinfeldt men eftersom han saknar riksdagslön får Socialdemokraterna stå för hela kostnaden på 144 000 kronor i månaden plus sociala avgifter. Årskostnaden för Löfven landar därmed på 2,4 miljoner kronor och måste tas direkt ur partikassan.

Mona Sahlin… har en statsrådspension på drygt 50 000 kronor i månaden men fram till mars betalar Socialdemokraterna också ett avgångsvederlag till Sahlin så att hon får samma lön som statsministern – 144 000 kronor i månaden. Kostnaden för mellanskillnaden blir därmed 132 000 kronor i månaden inklusive sociala avgifter.

Håkan Juholt… har ett avgångsvederlag på 144 000 kronor i månaden under ett år, men om han sitter kvar i riksdagen blir kostnaden bara 88 000 kronor i månaden för S. Efter sociala avgifter slutar årsnotan på 1,5 miljoner kronor för Socialdemokraterna.

Övriga oppositionsledares löner:
Åsa Romson & Gustav Fridolin, MP. Nöjer sig med en månadslön på 57 000 kronor från riksdagen.
Jonas Sjöstedt, V. Betalar tillbaka tio procent av månadslönen från riksdagen till partikassan.
Jimmie Åkesson, SD. Har en månadslön på 94 000 kronor. Partiet fyller upp utöver riksdagslönen.”


”Om Stefan Löfven skulle tvingas lämna sitt uppdrag i förtid kommer Socialdemokraterna också tvingas betala hela hans lön plus sociala avgifter i ett år. Det kostar 2,4 miljoner kronor och är en förmån som finns i det avtal som han förhandlade fram på Advokatbyrån Cederquist.”

Jag vet inte om det här gör Stefan Löfven till Sverige mest välbetalde feminist.

En annan framstående feminist är ju Gudrun Schyman. Hon har haft så gott om pengar, att hon kunnat elda upp en del av dem. Därav skulle man  kunna ana, att hon har en högre inkomst än Löfven, men det visar sig att hon har mindre – bara ynka 47.000 kr i månaden (390.000 kr deklarerad inkomst år 2009).

Oavsett lönenivå för den nye s-ledaren har jag svårt att se honom offentligt elda upp pengar. Det skulle nog kunna upplevas just provocerande av en del låglönegrupper inom LO.

Beträffande sin egen lön har Stefan Löfven alltså lyckats ganska bra. 144.000 kr i månaden, det ger en årslön på nära 2 miljoner kronor.

Vad som här väcker min nyfikenhet är om han som medarbetare på sitt kansli kommer att få ett antal kvinnor. På vilka nivåer hamnar i så fall deras löner?

Bilden börjar nu klarna kring var den nye s-ledaren står åsiktsmässigt:

1. Sverige ska gå med i Europakten.
2. Kvinnor ska inte ha lägre lön än män.

Till detta kan fogas en tredje hållning, nämligen synen på SD – och på svenskar.

I sitt Förstamaj-tal 2011 sade Stefan Löfven:

”– Att dela in människor efter hudfärg, religion eller något annat är så lågt man kan sjunka. Vi måste prata klartext: Sverigedemokraterna härstammar i rakt nedstigande led från nazistiska och rasistiska organisationer och partier.”

”Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst, utan ett parti som står för något vi aldrig kan acceptera,..”

Lutande sig mot Olof Palme slog Löfvén fast:
”Det finns inte vi och dom – det finns bara vi!”

Svenskar finns alltså inte. Det väcker ju frågor: anser Stefan Löfven att det finns norrmän och finländare, tyskar  och ryssar, japaner och kineser?

Och med denna syn på SD – kommer Stefan Löfven som s-ledare att fullfölja sin företrädares linje beträffande TV-debatter? Eller står han redo att debattera, oavsett placering i studion?

Jag ser fram emot fortsatt klartext från den nye s-ledaren.

PS

Partikassan för SAP håller alltså på att fullständigt dräneras – genom först en serie valnederlag, sedan täta partiledarbyten och ovanpå detta en ny partiledare som inte har något riksdagsarvode.

• Ska räddningen ligga i att samhällssituationen får fler arbetare att gå med i LO, och att partibidragen från LO kan ökas?

• Eller varför inte vända sig till GoldmanSachs? Under 90-talet skänkte en s-regering  80 miljoner kr av svenska skattemedel till denna bank. En liten återbetalning i det nu trängda läget vore väl inte fel?

Eller har GoldmanSachs politiska invändningar mot den linje som Stefan Löfven driver?

9 svar

 1. JO – NU FINNS SVERIGE!

  Tempora mutantur, nos et mutamur in illis – tiderna förändras, nu har till sist också det förut obefintliga landet SVERIGE uppstått:

  http://www.botkyrkasroster.se/?cat=10

  Mariam, Farida, Shafik Muwanga, Houman Sebghati, Carlito…

 2. Stackars Sverige med en så enfaldig ledare för sossarna , feminist till trots, i byxfickan, må alla svenskar bli mera politiskt medvetatna annars går det åt pipsvängen med allt ang euron m.m.

 3. ROBERT ASCHBERG & STEFAN LÖFVEN, 2010:

  ”Vi två har olika erfarenheter, yrkesbakgrunder och verkar på olika arenor. Den ena av oss är journalist och styrelseledamot i Stiftelsen Expo som arbetar mot rasism och högerextremism. Den andre är ordförande för fackförbundet IF Metall. Vi har olika åsikter i en rad frågor. Men vi har en sak gemensamt – vi tar tydligt avstånd från alla former av rasism och främlingsfientlighet och därför vill vi inte se att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen i höstens val.

  Våra organisationer samarbetar just nu och besöker ett 100-tal gymnasieskolor för att slå hål på främlingsfientliga myter.”

  ”Även om SD de senaste 15 åren har jobbat hårt på att tvätta bort sitt rasistiska och nazistiska förflutna kvarstår faktum att partiet har sina rötter i den rasistiska organisationen BSS (Bevara Sverige Svenskt). Många av SDs tidigare företrädare var samtidigt aktiva i öppet nazistiska grupperingar. I dag sker stödet till nazister och rasister i det fördolda. Till exempel har Tidskriften Expo avslöjat att flera lokala företrädare för partiet donerat pengar till militanta nazistgrupper under de senaste åren.”

  Faktum är att mångkulturen har bidragit till att Sverige är som det är i dag. Invandrare som kommit hit har bidragit med arbetskraft och kunskaper som vi inte hade klarat oss utan. Den svenska industrin hade stått sig slätt utan till exempel valloner och jugoslaver. – – –

  För oss är det riktigt svenska mångfald – inte enfald!”

  http://verkstadsklubben.com.majestix.kontrollpanelen.se/news.php?item.204.1

 4. Han bor väl centralt i City med? Invandrarfritt?

 5. Nån mer som tycker svensk propagandamedia börjat rapportera mer och mer med negativa notiser om andra kulturer?

  Som hedersmord, hedersmisshandel, bortgifte, islamrelaterade massakers o s v.
  Verkar som om svensk propaganda indirekt vill smutskasta och demonisera våra kära invandrare och dess bakgrund/kultur – för att driva upp en rädsla, ett avstånd och t o m hat.
  http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.843318-fodde-en-dotter-mordades

  Först har vi massinvandring av muslimer och kriminella som uppmuntras av kontrollmedia – sen rapporterar media om dem, hur illa det är. Men man gör det sublimt och låter vanligt folk stå för de grova påståendena, vilka de senare (vanligt folks raka ärliga åsikter) media bestämt tar avstånd från (så media ej får nån skuld eller ses medverka).
  Folkets åsikter förtrycks också, åsiktsdemoniseras så att missnöjet ska pyra som en liten glöd, som sedan genom en iscensatt USA/Israelisk operation ska flamma upp när Eliten så önskar.

  Verkar inte detta upplägg som rent sionistiskt drömscenario? Få västvärlden att ogilla sionisternas långvariga fiende; Islam och muslimer?
  Det är ju detta Avpixlat sysslar med, och de har en sionistisk agenda, vilket inte alla har uppfattat, för Avpixlat smyger med den, bara för att manipulera så många som möjligt.

  • Det stämmer med mitt intryck!

   Avpixlat täcker upp invandringsproblematiken väldigt bra tycker jag.

   Samtidigt kan märkas hur webbsidan – precis som SD – har en sionistisk sidoagenda.

   Helt omotiverat kan Avpixlat plötsligt ösa sin galla över ”ship to Gaza”, som ju borde vara ”off topic” i sammanhanget.

 6. Jag tror att han vill att männens löner sänks till kvinnornas nivå = Löne dumpning, samma som det Moderaterna förslår.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: