• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Tom stol eller tom tallrik?


En tom stol eller tomma butikshyllor och tomma mattallrikar? Det är frågan.

I sin argumentering för svensk anslutning till EU:s finanspakt återkommer regeringsföreträdare till att om vi inte går med, så kommer en stol att stå tom. Därmed tappar Sverige inflytande. Finansminister Anders Borg har uttryckligen talat om att här värna ”svenska intressen”.

Det mest givna och självklara av svenska intressen är väl att inte dränera vårt lands ekonomi, att inte sticka in huvudet i snaran så att vi för obestämd tid blir skyldiga att överföra miljarder och åter miljarder av svenska skattemedel för att rädda euron och diverse banker.

Förvisso är det det skrämmande perspektiv som ligger framför oss.  Vårt lands ekonomi är sammanflätat med ekonomierna i andra EU-länder. Om euron rasar så får det katastrofala ekonomiska konsekvenser även för Sverige.

Problemet är att euron i längden förmodligen inte kan räddas, även om Sverige bidrar med 100-tals och 1.000-tals miljarder kronor i stöd. Effekten av dessa överföringar blir då bara att Sverige hamnar i ett än svårare utgångsläge än om inga överföringar gjorts.

Talet om Sveriges ”välskötta ekonomi” ska nog också tas med ett kilo salt.

• Under ett antal år har vi ju s.a.s. sålt bordssilvret, gjort oss av med ett stort antal statliga företag. Det är intäkter som kan fås bara en gång.

• Dessutom ligger en bostadsbubbla framför oss, som kan få brutala konsekvenser.

Så här skriver Björn Forsberg i boken ”Omställningens tid” (en bok jag senare ska återkomma till!):

”Vårt land har haft en internationellt sett mycket hög prisuppgång på fastigheter sedan slutet av 1990-talet… De svenska hushållen tillhör de högst belånade i världen och risken är stor för att Sverige snart befinner sig i en lika allvarlig skuldkris som andra europeiska länder.”

Anders Borg och hans regeringskollegor har tagit på sig stora skygglappar, om de föreställer sig att den nuvarande finanskrisen är något tillfälligt och övergående, att det är bara en tidsfråga, innan allt kommer att ha återgått till vad vi lärt oss betrakta som normalt.

Sanningen är tyvärr mycket obehaglig, vilket kan förklara att så många – även höga politiker – blundar för den.

Men det som vår generation och alla vi nu levande i västländer vant oss vid att betrakta som normalt är i historiskt perspektiv fullständigt onormalt och bara en kort parentes. Det bortre parentestecknet är nu passerat. Det är därför vi har denna kris.

För vad är egentligen pengar? Det är skuldsedlar.  Tillgång till pengar kan översättas till ett innestående krav på varor och tjänster.

Återbetalning av skulder förutsätter fortsatt ekonomisk tillväxt.

Men tillväxtens tid är nu förbi, oåterkalleligen. Varför?

Tillväxt kräver tillgång till stora mängder billig energi. Men oljeutvinningen har nu passerat sin kulmen. Även vid stigande oljepriser kan inte mer olja utvinnas varje år än vad som nu sker.

Björn Forsberg:

”I en tid när brist på naturresurser sätter stopp för ekonomisk tillväxt är en tillväxtstimulerande expansiv politik dömd att misslyckas. Följden blir istället att länder försätter sig i en ännu värre skuldkris.”


Det ”väntar ingen tebjudning”, konstaterar Forsberg när han citerar vad tyska försvarsmakten år 2010 skrev om oljetoppens följder:

”Investeringarna minskar liksom förmågan att betala lån. Detta leder till finansiell krasch, förlorat förtroende för valutor och ett sammanbrott för varuleveranser då handel inte längre är möjlig.  Vi får ekonomisk kollaps, massarbetslöshet, statskonkurser och sammanbrott i infrastrukturen. Slutresultatet blir svält och total systemkollaps.”

Så – med detta perspektiv – vad blir en ansvarsfull politik?
Hur tas svenska intressen här bäst tillvara?

12 svar

 1. Välskrivet, igen. Menyn är kortare och kortare. Stackars politiker. Hur skall de förklara att Sverige blirt en randstat fast med skitklimat. Greker har åtminstone solen.

 2. …Dom pratar helst om ord som ”Finanspakt” av allt att döma så handlar det om en tvångs-anslutning till en i längden dödsdömd valuta
  – Euron. Den kanske fortfarande kostar mer än 7-8 kronor per Euro
  – men såvitt jag har hört så stödköper Europeiska Centralbanken
  Euro för att hålla värdet på valutan uppe – i realiteten så är alltså Euron övervärderad – och ni som kan Ekonomins Historia vet säkert
  att förr eller senare spricker en sådan bubbla – och då rasar värdet på valutan desto snabbare fast i ett senare skede.

  …Men det är väl möjligt att politikerna idag förstår hur inkompetenta
  dom är och därför gör såna här grejje för att Svenska Folket ska revoltera – gärna för mig i så fall. Ibland har vi så lite att göra på jobbet- så vi skulle nog ha tid med en Revolution – och eftersom vi är anställda av Svenska Folket så kan vi ju göra en REvolution i Svenska Fokets tjänst.

  MVH: Anders Klasson

 3. Tar man hänsyn till ett allt varmare och blötarare klimat i Sverige,enligt 96% av miljöforskarna påstår miljöivrarna,så borde ett säkert investeringstips vara köp av åkermark i norrland.

 4. Det finns en hemsk sak till Starköl:s Svenne är att betrakta som en Zombie och hans fru Elsa sitter och tittar på degraderade såpor !!!

 5. Förr i tiden skickades ”soldater”i miljoner, (ofta fattigt ”fotfolk”), ut att dö i krig, som ofta gav eliter ”vinster”……

  Vad är nytt?……

 6. Här förklarar Kjell Aleklett begreppet Peak Oil samt vad det innebär att vi just har passerat den toppen. Aleklett är mannen bakom begreppet.

 7. Nu kovänder S och säger ja till europakten.
  All denna uppståndelse med Juholt var bara till för att få bort honom för Juholt vägrade gå med i europakten.
  Mediadrevet visar att de styrs av den globala bankeliten som indirekt äger massmedia och styr dem via sina organ TT, CFR m fl.

 8. OT: den där Sveastatyn (med snara tillagd), var finns den? Jag har för mig Göteborg men kan det stämma?

 9. Stämmer. Sveahuset, Västra Hamngatan i Göteborg.

 10. Reinfeldt vill gå med i pakten, för han kommer snart söka nödlån i EU.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 11. Reinfeldt vill gå med i pakten för att rasera Sveriges ekonomi fortast möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: