• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Starkt intresse hos starka intressen


Det finns ett ”starkt intresse”  av att få med Sverige i den aktuella Europakten kring ekonomin, läste jag nyligen i SvD.

Anders Borg ”sade att det också finns ett ‘väldigt starkt’ intresse från euroländerna att Sverige ska gå med i europakten eftersom Sverige har en mycket välskött ekonomi, med överskott, tillväxt och god ordning.”

Hur mycket av  välskött ekonomi kommer vi att ha kvar efter att detta ”SAMARBETE” kommit igång?

Principen är enkel och alltmer genomgående inom aktuell politik:
A. Skapa ett problem
B. Erbjud en lösning.

Som nu den aktuella skuldkrisen:

• Situationen har uppstått genom ett penningsystem, där pengar skapas just genom skuldsättning och där banker tagit alltför stora risker. Där en elits girighet spridit sig som en cancer och där energiresurser samtidigt börjat sina.

• Nu avlöser EU-politikernas krissammanträden varandra, för att arbeta fram ”räddningspaket”.

Vad som då ska räddas är inte medborgarnas besparingar och inkomster, arbeten och trygghet. Nej, det är bankerna och de rikas intressen som ska räddas.

Det är visserligen bankerna själva som har försatt sig i konkurssituationer genom en ovarsam utlåning, men nu måste de räddas med skattebetalarnas pengar. Bankerna är nämligen för stora för att få gå omkull.

Men hur mycket pengar kommer att krävas för att rädda dem? Hur ser ländernas ekonomier ut, hur är tillvaron för medborgarna, när allt ”räddande” är avklarat?

Räddas måste också Euron.  Tillfälliga utryckningar har alltså nu eskalerat till en ”Europakt”. Jag har inte fått klart för mig om detta är identiskt med ”ESM”, eller om denna bara ligger ”vägg-i-vägg”.  ESM – ”Europeiska Stabilitets-Mekanismen” är hursomhelst också intressant i sammanhanget.

De lösningar som här erbjuds framstår som alltmer skrämmande. Många med mig har konstaterat att massinvandringen och alla godhetsprojekt, den galopperande byråkratin och nomenklaturans excesser, kostat och kostar skattebetalarna mångmiljardbelopp.

Detta ser nu ut vara bara ett preludium, bara en liten antydan och ett ”smakprov” på vad som komma skall!

”ESM, den nya europeiska diktatorn”. Så heter denna skakande kortfilm:

Filmen finns även med svensk textning, utifrån ett tyskt original:
http://www.youtube.com/watch?v=myzgAHVBg_s

På bloggen ”Nemokrati” läser jag:

”…under 2012 är det tänkt att svenska riksdagspolitiker skall ta ställning till ESM…. Enligt remissen ska ESM träda i kraft i juni 2013.”

”Vad som endast omnämndes i förbifarten och som en fotnot i regeringskansliets remiss är att ESM redan har upprättats som ett särskilt ESM-fördrag, vilket undertecknades av euroländerna den 11 juli i år… I fördraget står att ESM:s medlemmar (det vill säga euroländerna) ‘oåterkalleligt och villkorslöst’ måste acceptera en utbetalning av pengar som begärs från dem inom sju dagar.

De två författarna jämför detta med att en check normalt tar fyra arbetsdagar. ESM:s styrelse ges också rätten att ändra ‘mekanismens kapital’ från 700 miljarder euro till vilken högre summa som helst. Fördraget stipulerar att ESM, dess egendom, fonder och tillgångar ska ha immunitet från varje form av juridisk behandling. Dessutom skall ESM:s ledning och anställda inte vara ansvariga för sina handlingar och skrivna dokument inför någon. …ESM-fördraget gör europeiska hushåll underlydande till en institution som inte är folkvald. Är detta Europas framtid,…?”

Risken framstår som överhängande att Sverige går med i denna Europakt.  Vad blir innebörden av detta?

• Det kan ses som en överföring av förmögenhet och makt från vanliga skattebetalare till de redan rika och mäktiga.

• Det kan också ses som att enorma pengamängder öses in i och slukas av ett stort svart hål.

Hur många miljarder kan det totalt bli fråga om? När ska överförandet ta stopp? Finns det överhuvudtaget någon bortre parentes?


Bland svenska politiker talas om att skapa garantier för att Sverige inte ”bakvägen” ansluts till Euron,  men går vi med på pakter och fördrag om gigantiska överföringar av ekonomiska medel så är det i sig illa nog. Det räcker för att göra slut på en ”välskött ekonomi, med överskott, tillväxt och god ordning” .

Tyvärr är det osannolikt att denna ”pakt”  kommer att kunna stoppa ett fortsatt finansiellt utförsåk.

I slutänden kan vänta en situation då hyllorna i matbutikerna gapar tomma. Eller så finns där varor, men hyperinflation har gjort våra pengar värdelösa, så att vi inte har råd att köpa den mat som finns på hyllorna.

Vår samhällsplanering borde omgående inrikta sig på att försöka möta denna situation, för att i möjligaste mån kunna mjuklanda.

Om vi nu förslösar våra ekonomiska medel – är det ägnat att förbättra våra odds för överlevnad den dag krisen slår till med full kraft?

I morgon ska jag skriva om Erik Åsbrink, samarbetsman.

10 svar

 1. Du går från klarhet till klarhet. Tack för att du kämpar på!

 2. När jag för några veckor sedan hörde talas om stöd för euron handlade det om 100 miljarder via IMF. Jag blev förb-ad och ringde finansdepartementet för att tala med finansminister Borg. Han var i Bryssel så jag fick tala med en sakkunning vars namn jag ej minns. Nåväl, jag menade att när vi röstade nej till euron så var det för att vi förutsåg en dålig framtid för valutaunionen och när den så inträffar vill vi naturligtvis inte betala för dess misslyckande. Efter en del diskussion så säger den sakkunnige – Vi tycker nog egentligen samma sak.
  Annars var hans argument för att betala, att vi är beroende av att exportera till Europa och därför har ett eget intresse av att deras skuldkris löses. Samma position som Tyskland således. Problemet är bara det att Sydeuropas skulder ökar eftersom deras underskott fortsätter och kapitalbehovet är astronomiskt.
  Europeiska centralbanken försöker lösa krisen genom att låna pengar till syd för att de ska betala sina skulder till bankerna. Gamla lån blir då som nya och privata banker får tillbaka i varje fall en del av sina pengar. Men nu har Merkel svårt att övertyga tyskarna om det goda i idén att de ska betala och där kommer vi in i bilden. ”Den som gärna bär blir ofta lastad” som det heter och vi svenskar är ju snälla så vi tar väl fram plånboken. Eller…?

  • ”Vi tycker nog egentligen samma sak” betyder i klartext; håll klaffen. du har inget med det här att göra och jag behöver inte dryfta dessa saker med en obetydlig mikrob.

   • Ha,ha,ha! Javisst, men när nog många mikrober gör gemensam sak kan de däcka en stor elefant.

 3. Detta är en måstefilm.
  Se den i delar om du tycker den är lång, ca 200 min.
  Filmen om hemliga sällskap belyser dessa samt historiska händelser.
  Bra berättande och presentation med en bredd som ger dig flera aha-upplevelser.

  • En senare version av samma film finns här:

   Jag ska se hela filmen vid tillfälle, men redan inledning gav mig en aha-upplevelse. Nämligen hur man som sanningssägare kan upplevas som helt udda i en debattpanel. Här syftar jag på en pk-debatt i Fryshuset på 90-talet, under ledning av journalisten Staffan Dopping, där jag fick finnas med i panelen. Ämnet var invandringen, men man kom aldrig fram till att det ens förelåg något egentligt problem.

   Evenemanget finns beskrivet i kapitel 5, ”Dialog om invandringen?”

   • Jag rekommenderar också Webster Griffin Tarpley, hans hemsida; http://www.tarpley.net. Jag har läst två böcker om Obama, skrivna INNAN Jordens härskare satte honom på tronen och om 911. Hans World Crisis Radio är också värd att lyssna på.
    Helt klart att bankväldet har instiftat alla krig och de finansierar alltid två sidor. T ex under 2-a världskriget gjorde man lysande affärer mellan Bank of England och Bundesbank i Berlin. Inget tycks vara som man tror och historia skrivs av de som profiterar mest på just krig. Vi lever i en paranoid värld där psykopater styr och har alltid gjort det; från antika Grekland (olgarkin var född), genom det venetianska bankvälde, Rotschilds och det brittiska imperiet som styr till dagens datum.

 4. För alla er som läser Millds utmärkta blogg. Är ni trötta på lögner? Skriv och ställ denna fråga till olika politiska partier: Vem skall försörja Vem framöver? Det mesta i Sverige är numera bakvänt, allt från värderingar till lagstiftning och dess uppföljning. Och värre blir det med de pågående ekonomiska krascherna i olika kaotiska EU-länder som vi nu skall tvingas att hjälpa. Ett förslag nedan för alla er som ännu lydigt går och slavar med världens(?) högsta skatter för att försörja politiker, FN, EU, SIDA och andra organisationer, samt många helt onödiga skapade myndigheter (med skräckexemplet DO i spetsen) och dessutom tvingas försörja lata / okunniga svenskar samt andra länders medborgare inom och utom Sverige:

  En Generalstrejk av politiska skäl borde ha dragits igång sedan länge då ett tvärstopp för förfallet också inom Sverige behövs. Men vad händer t.ex. då med dem som har sett sig tvungna att ta stora lån för att få en bostad? Bra fråga. Med förslaget ovan som kanske kan leda till undantagstillstånd varken kan, eller behöver någonting betalas. Kräv att skulder måste frysas eller räntorna sänkas tills landet åter kan fungera. Vi har det ekonomiska system vi har med dess förväntningar (spekulationer) och möjligheter till orimliga förmåner för vissa. Etik eller moral talas det inte om. Bara ett exempel: Får man tro nyheterna för en tid sedan så erhåller en direktör på Nordea 100 miljoner i pensionsfond och lyxlägenhet för 22 miljoner. Vad erbjuds då koncernchefen och de andra direktörerna kan man fråga sig.? Har till min förvåning fått veta att det är staten som garanterar bankernas överlevnad. Det går nu enligt min uppfattning utför, oavsett vad makthavarna än försöker inbilla oss. Bara att kolla arbetslöshetssiffrorna. Inse, att vi ytterst bara har oss själva att ty till. Rätt eller fel? / Pensionär utan förmögenhet

  P.S. Tacksam för lösningar varifrån de än kommer

 5. Lilla Sverige kommer bli ett bidragsland i denna pakt, det är dom stora rika länderna som kommer styra pakten.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: