• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Är Bertil feminist?

Bertil är verkligen en profil och en personlighet.

https://janmilld.wordpress.com/2012/01/16/rapport-fran-en-honsgard/

En fascinerande och imponerande tupp. Han bör kunna stå som förebild för en sund maskulinitet!

https://janmilld.wordpress.com/2012/01/16/rapport-fran-en-honsgard/

På ett alldeles självklart sätt axlar han sin könsroll och ger den en positiv tolkning. Ständigt håller han alltså uppsikt över sina hönor, så att de inte drar iväg.

Konstant har han koll på läget, om något som kan utgöra en fara skulle dyka upp. Positionerar sig reflexmässigt mellan det potentiella hotet och sina hönor. Normalt är Bertil snäll och lugn, men vid behov kan han nog morska upp sig.

När en höna ska lägga ägg kacklar hon på ett speciellt sätt, medan Bertil kan heja på med glada galanden.

Vid ett tillfälle påkallade Bertil min uppmärksamhet. Jag satt inomhus vid min dator, men hörde hans envetna galanden utanför fönstret. Det var något han ville mig. En i gruppen saknades, Agda. Jag fann henne på golvet i hönshuset, där hon skulle värpa. Men det var kallt där, så jag slog på värmen. Det var tydligen det problem som Bertil ville få mig att uppmärksamma.

När jag har vänner på besök vill både Bertil och hans harem vara nära dem, för att visa upp sig.

Vid ett tillfälle blev Bertil sur på mig. På morgonen hade jag glömt stänga luckan till hönshuset.Nu inte en höna varken där eller inom synhåll. Hade räven passat på att ta dem under natten?!….. Efter några skräckfyllda evighetsminuter fann jag dem alla under trappan på husets framsida, ett relativt säkert ställe. Klokt agerat, men nu var Bertil sur på mig. Under lång tid vägrade han äta, tills jag fick honom att tina upp med några läckra köttbullar.

En annan gång blev han sur på Beda. Hon är av allaannan ras än övriga hönor, inte Hedemora(mer öldtåliga) som aalla aw övriga. När den första snön fallit tog Bertil med sig flocken ut i snön, men Beda stannade kvar under tak. I stor sett hela dagen gal han på henne att komma ut, medan hon kacklade tillbaka: ”jag vågar inte!”. Detta hade Bertil svårt att förstå, så han blev klart irriterad på henne.

Bertil är en gentleman och patriark i positiv bemärkelse. När maten serveras har jag noterat hur han står avvaktande, vill först se till att hönorna får sitt. Mer än en gång har han t.o.m. tagit en matbit och lagt framför fötterna på en höna.

Vilken kontrast utgör inte Bertil till den aggressiva och omogna, egotrippade och billiga macho-maskulinitet som bara alltför många skolpojkar i Sverige  idag visar prov på i sitt umgänge med flickor.

Som svar på frågan i rubriken:

ja, jag tror att Bertil mycket väl kan vara feminist – men då en riktig feminist,naturligtvis inte en  tok-dito.

N

9 svar

 1. Hej Jan. OT. Har du sett artikeln på Henry Makows sida ?. Där redogörs för en ny bok av dr Judy Wood : ” Where did the towers go ? ”. Dr Wood bevisar att ett nytt vapen har använts som pulveriserade tornen på en sekund. All betong och allt stål från tredje våningen och uppåt pulveriserades. Allt föll samman fortare än det hade varit möjligt vid helt fritt fall. Har du några nya rön om 9/11 attacken ?

 2. Kommer Agda att få uppleva lyckan med Bertil i nästa avsnitt av ”Dramat i hönsgården”?

 3. Hej Jan!
  Ville bara tacka för ett roligt inlägg och en i allmänhet mycket mycket bra blogg. Jag prenumererar på dina inlägg och läser dagligen då jag reser till och från jobbet. Du har gett mig många tunga argument som jag använt då jag avväpnat mina PK-”vänster” vänner.
  Har tidigare stöttat ditt filmarbete ekonomiskt, och kommer att fortsätta med det även framöver.
  Fortsätt kämpa, det du gör betyder mycket!

 4. Intressant med djur , har också massa intressanta erfarenheter när jag hade grisar, dom är inte lika gentlemannamässiga om man så säger 🙂

 5. Nu måste vi Svenskar börja ta ansvar för vårat egna land, läs mer här http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/2012/01/18/svenska-foraldrar-maste-ta-ansvar-for-sina-barn/

 6. Jag kan inte svara på den frågan direkt. Men jag tror i alla fall att MP kommer att rösta JA till Europakten.

  http://detopaverkadesinnet.blogspot.com/2012/01/jag-slar-vad-om-att-mp-kommer-att-rosta.html

 7. […] Allt jag hittills skrivit här på boggen kring feminism och alla de fyra filmerna finns nu samlade på ett ställe: http://www.janmilld.se/genus Avsikten var att stanna med del 4, men jag märker att mycket viktigt inte kunde rymmas där – nämligen en blick framåt, resonemang kring sunda könsroller, skiss på alternativ.  Så småningom får nog komma även en femte film i serien.  Arbetsnamnet på den blir “Nyfeminism”. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: