• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

En Sverige-historia


Som mer än en gång kunnat konstateras pågår ett konstant kampanjande för att få oss svenskar att inse, att vi inte existerar.  Då blir det konsekvent att det  inte ska finnas någon svensk kultur eller någon svensk historia.

Hur framgångsrik denna strävan varit vittnade igår TV4-programmet ”Vem vill bli miljonär?” om.

En fråga löd: ”Under vilket århundrade ägde det trettioåriga kriget rum?”.

De fyra svarsalternativen löd:
A. 1900-talet
B. 1600-talet
C. 1700-talet
D. 1800-talet.

Den kvinna som satt i svarandestolen visste inte.

Och heller inte publiken – bara en tredjedel gissade på 1600-talet.

Så jag kunde inte hålla mig – det fick blir denna nya kortfilm:

Till detta kan fogas några översiktliga faktauppgifter:

Det rike som Gustav Vasa regerade över omfattade ett till stor del annat område än dagens Sverige.

Där ingick hela Finland, däremot inte Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Jämtland och Härjedalen. Dessa landskap tillhörde Danmark(-Norge), som alltså behärskade Öresund. Till havet i väster hade Sverige bara en liten glugg vid Älvsborg.

Efter Gustav Vasas regenttid (1523-1560) inträffade två krig där Danmark var både angripare och segrare:  Nordiska sjuårskriget 1563-70 och Kalmarkriget 1611-13.

I båda fallen tvingades Sverige betala en Älvsborgs lösen. 1613 uppgick den till en ca 10 gånger så hög summa som 1571.

För att klara den enorma betalningen måste Sverige spänna alla muskler och utveckla sitt näringsliv – det blev början till stormaktstiden. Falu koppargruva spelade där en central roll. Falun var Sveriges i storlek andra stad – om man ser till Sveriges nuvarande gränser. Dåvarande Sverige omfattade ju mycket mer, så där kom Falun på bara 7:e plats.

Regalskeppet Wasa förliste 1628, men detta stoppade inte Sveriges väg mot att bli en stormakt. 1630 landsteg Gustav II Adolf i norra Tyskland. Deltagandet i 30-åriga kriget gjorde att Sverige vid Westfaliska freden 1648 fick Vorpommern i Nordtyskland, som skulle förbli svenskt i nära två sekel.

Några år dessförinnan hade Sverige besegrat Danmark och genom freden i Brömsebro 1645 tillföll Gotland, Jämtland och Härjedalen Sverige. Samt Halland på 30 år.

Halland var särskilt viktigt. Med förvärvet av detta landskap utvidgades Sveriges glugg mot västerhavet. 13 år senare skulle denna glugg permanentas och dessutom vidgas ytterligare, genom erövringen av Bohuslän.

Nästa krig mot Danmark – med Karl X Gustavs vintermarsch över Bälten – resulterade nämligen också i en svensk seger.  Vid freden i Roskilde 1658 tillföll Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän Sverige.

Det bittraste kriget mellan Sverige och Danmark inträffade 1675-79, innefattande två svåra svenska nederlag till sjöss och slaget vid Lund 1676, med sina unikt höga förlustsiffror på båda sidor. Freden i Lund 1679 gjorde att både Skåne och Blekinge förblev svenskt – inga territoriella förändringar.

Därefter kunde den stora örlogshamnen Karlskrona öppnas 1680, och den svenska flottan flyttades dit. Med isfrihet en större del av året – av särsild betydelse på segelfartygens tid! Flottans betydelse återspeglas av att Karlskrona redan ett halvsekel senare hade blivit landets efter Stockholm andra stad i storlek (räknat efter Sveriges nuvarande gränser).

Finland förlorade Sverige som bekant 1809, men vid två tidigare tillfällen hade ryssarna kunnat ockupera Finland: under Stora nordiska kriget i början av 1700-talet och under Hattarnas krig 1741-43.

Nederlagen mot Ryssland hade börjat på Peter den Stores tid – med Stora Nordiska kriget 1700 och två decennier framåt. Ett svenskt försvarskrig, som vi efter en serie glänsande militära segrar till sist förlorade. (Det var en tid så kungen själv gick i främsta ledet – idag är det svårt att föreställa vare sig kung Carl XVI Gustaf, statsminister Reinfeldt eller s-ledaren Juholt i en sådan roll).

Sedan freden i Stolbova 1617 och fram till 1703 var hela Finska viken svenskt territorium, dvs det område där S:t Petersburg senare anlades var under svensk kontroll. Ryssland hade således samma typ av problem som Sverige tidigare haft, med att sakna tillgång till hav i väster. År 1703 lyckades även ryssarna tillkämpa sig en glugg.  Snart hade Ryssland erövrat också Baltikum, vilket fastställdes genom freden i Nystad 1721.

11 svar

 1. Alltså jag blir riktigt upprörd av att se det där klippet!!!

  Det är bland det sjukaste! Vi ska ta mig f*n inte gnälla på jänkarna!

  Om EU och globalisterna lyckas så är pga den här sortens fördumning av svenskar!

  Och det värsta var inte tjejen som tävlade utan hur fullständigt ignoranta publiken var!

  • Och på rekordtid dessutom! ;Minns hur populära Herman Lindkvists program var så sent som på 90-talet. Då var massor av svenskar intresserade och t o m hans böcker var storsäljare. Men det är så klart, inte långt efter det så slaktade politikerna skolan och ämnet historia försvann från schemat helt och hållet. Förmodligen ett EU-dekret kan man tänka. Om nu Europa är tänkt att bli ett enda stort land så är inte längre dom enskilda regionernas historia särskilt relevant om man vill få medborgarna att köpa detta koncept. Verkligen skrämmande hur väl det har lyckats också. Jag vet inte ens om dessa knallkorkar förtjänar att räddas. Låt dom bli EU’slavar som framlever sin patetiska liv som bräkande får. Bäääää!!!!

 2. Tyckte filminslaget var horribelt. Mest för att jag blev så chockad över hur lite en till synes blond pursvensk kvinna kan om sitt eget lands historia. Men kanske har denna dam gått i en skola efter det att politkerna har slaktat ämnet historia? Så sent som på 90-talet var ju Herman Lindkvists böcker och program om Sveriges historia oerhört populära. Tydligen har medel-svenssons intresse för sitt eget lands historia gjort en riktig djupdykning sedan dess. Svensson har förmodligen klart för sig att det är ett ämne som inte är särskilt relevant för våra nybyggare. Men det är verkligen skrämmande utveckling om man inte utan hjälp ens klarar av att sätta in 30-åriga kriget ens i rätt århundrade, något som jag tycker borde vara en barnlek.

  Med tanke på att det var TV 4 så kanske jag kan inflika med den lilla anekdoten att jag någon gång på 90-talet faktiskt försökte komma med i frågesporten Jeopardy, på den tiden då Magnus Härenstam var programledare. Så jag passade på en gång när dom hade uttagningar nere i Malmö. Frågorna var verkligen riktigt svåra och jag lyckades inte komma med. Ändå är jag väldigt allmänbildad och gillar korsord och liknande. Vilket kan få en att undra hur uttagningarna till Vem vill bli miljonär går till. Om en knallkork som den blonda damen klarade uttagningarna kanske man själv skull göra ett försök? LOL

 3. Det mest konstiga Mild när man kollar videon

  När hon får upp alternativen för första gången säger hon direkt att det inte är 1900-talet. Hur kommer det sig att det svaret dök upp som slutalternativ där publiken fick svara?

  TV4 är vad jag förstår en sossekanal. Det finns flera kopplingar till bla Aftonbladet. Lena Sundström tex. Och TV4 loggan påminner ju starkt om LO?

 4. Ett nödvändigt inlägg, tack för det. Att frågesportsdamen inte klarade frågan var förstås signifikativt. Eller att publiken som helhet inte kunde det.

  Okunskap och ignorans råder. Men Sverige existerar som du säger, detta är kärnpunkten idag. Vi måste påminna folk om det. Vi måste få vanliga svenskar att erkänna detta, stå upp och säga det. Annars kan vi förlora vårt land genom rent slarv och tankspriddhet…

  http://lennart-svensson.blogspot.com/2012/01/sverige-del-1.html

  I den här länken gör jag mitt för att påminna folk om vad landet vi lever i heter. Jag skriver bland annat:

  ”Detta blev med tiden namn på provinsen de bebodde: Svithiod. Detta överfördes omsider till hela Mellansverige som blev Svealand. Detta sistnämnda blev tidigt ett sedvanebegrepp, ty i Kristoffers landslag från 1442 står det att ”riket är av hednavärld sammankommet av Svealand och Göta”. Svea rike blev hos en Olaus Petri på 1500-talet till ”Sverike”, och genom förenkling av uttalet har stavningen Sverige uppstått. På medeltidslatin kallades detta Sveavälde/Svealand/Svithiod för Svedia, Svecia, Sveconia.”

  Detta är del 1 i en serie. Idag publicerade jag del 6. Kanske blir det en veritabel svensk historik vad det lider. Det behövs. Jag menar, på 90-talet kom ju Herman Lindqvists historia som var förhållandevis nationell, positiv och affirmativ, men sedan dess har samhällsklimatet urartat till förnekelse och nihilism: begreppet ”Sverige” problematiseras ihjäl. Men det är ett problem enbart för idioter och akademiker, vi övriga vet ju att Sverige existerar på samma sätt som begrepp som ”England”, ”Finland” osv. Dunkla begynnelser åsido blir ländernas namn som antytt sedvanebegrepp, alla förstår vad som menas med England, Sverige osv i traditionell mening. Jag ser det som min uppgift att upplysa envar läraktig bloggläsare om det i vår, om vad det traditionella Sverige och dess historia innebar. Jag tänker berätta om folkungarna, Kalmarunionen, Gustav Vasa, stormaktstiden mm med en nationell, men modern och rimligt kritisk ådra.

  http://lennart-svensson.blogspot.com/2012/01/sverige-del-2.html

 5. Vilket år började Sverige förstöras av massinvandringen ?
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 6. Välkommen tillbaka , Shadowes !

 7. Hoho, mycket bra! Man skäms.

 8. Under vilket århundrade ägde det trettioåriga kriget rum?”.

  Frågan felställd när svaren skall lämnas i xx-talet.
  Rätt svar är sjuttonde århundradet=1600-talet

 9. Glöm inte bort att tjejen var mycket ung, högst 30. Inte heller jag var särskilt intresserad av historia när jag var i den åldern. Intresset för historia är något som kommit med tiden, vilket jag tror är vanligt. Men som ex på förflackning och ointresse för det svenska så var filmen talande.

 10. […] Svenskar finns alltså inte. Det väcker ju frågor: anser Stefan Löfven att det finns norrmän och finländare, tyskar  och ryssar, japaner och kineser? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: