• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Prostitution – slaveri


Jag fortsätter att läsa i  Annica Dahlströms högintressanta bok ”Könet sitter i hjärnan”. Hon kommer där in även på ämnet sexköp, prostitution och trafficking – denna moderna form av slaveri.

Får jag vitsa till saken, så kan jag se både Claes Borgström och många andra pk-iter som prostituerade. De har kunna göra karriär och få goda inkomster på att sälja sina hjärnor och intellekt.

Två moment finns här,  tycker jag,  att hålla isär:

1. Skadar man andra människor (eller sig själv) genom det arbete som man utför mot ekonomisk ersättning?

2. Gör man det frivilligt, eller har man tvingats till det?


Den svenska hållningen till sexualitet och sexköp är fascinerande – en märklig blandning av å ena sidan hållningslöshet och gränslöshet, å andra sidan prydhet och victorianism.

Se här, här och här.

Ur Dahlströms bok:

”Ron Kulick, .. förundrar sig över svenskarnas inställning till sexualiteten. Här fördöms inte sex mellan ogifta, och tonårssex anses vara bra. Myndigheter och politiker säger att sex är bra. Men, och här kommer den typiska medelsvenssonska pekpinnen (enligt Kulick), det måste handla om den godkända, goda sexualiteten, alltså om socialt godkända och ömsesidigt tillfredsställande förhållanden. Att ha sex utan att ha ett förhållande anses inte bra.”

”Dogmen lyder: Män i Sverige skall ha samma sexuella behov som svenska kvinnor, för det FÅR INTE FINNAS skillnader mellan kvinnor och män! Och kvinnorna skall ha samma rättigheter till sex som männen.

Ja, det låter bra, men det finns en klar anatomisk/fysiologisk skillnad här: Kvinnan kan ha sex i princip när som helst, men för mannan krävs det en eggande stimulans för att han skall få erektion.”

”Det verkar faktiskt fortfarande, trots feministiska och politiska ansträngningar, finnas många män som har behov av kvinnor som ställer upp med sex utan genkrav, kvinnor som kanske kräver betalning i pengar i stället.”


Finns det en särskild sexköpslag annat än i Sverige, en lag som gör sexköp olagligt?

I höstas var jag ju på norra Cypern, TRNC, på besök hos författarinnan och debattören Lena Holfve.

På sin blogg skriver hon om hur det är inrättat i TRNC. Där finns bordeller lika självklart som andra inrättningar:

”Om du reser hit ska du tänka på att nattklubb = bordell och diskotek = dansställe. Här ger man sig inte på att lagstifta i folks trosor och kalsonger, utan det står dig fritt att arbeta som sexarbetare. Gör du det här sker det förmodligen på en av nattklubbarna. Det är inte ens skamligt och ett resultat är kanske att de helt saknar våldtäkter?

Hos oss räcker det med att en heltossig tidning släpper ett rykte – mitt i valrörelsen – om att Littorin ska ha köpt sex så är det godnatt med honom.

Det är en av de saker jag inte kan berätta här. De skulle inte ens förstå att vi lagstiftar om privatsaker, och än mindre fatta att en minister kände sig tvingad att avgå för att han kände, vad jag förstår, att han inte skulle klara av drevet. Hyenaklubben.”

Dahlström:

”Sex mot betalning – varför omoral om båda vill? Vem har rätt att döma?

”Har talar vi istället om myndiga vuxna människor, som kommer överens om att kunden betalar för en definierad tjänst, som säljaren är villig att ge mot den begärda betalningen. Det finns kvinnor som anser att detta också är ett hedervärt människovårdande yrke, som kräver både människokännedom, empati och förmåga att lyssna. Säkerhetsaspekten för kvinnorna måste givetvis tillgodoses, så att de inte skall utsättas för våldshandlingar eller något de inte vill gå med på att göra.”

”Vi är ganska ensamma i Europa om vår ‘neoviktorianska’ syn på sexualitet.

För att vi skall få ett jämställt samhälle krävs att man ser verkligheten som den är, nämligen att män och kvinnor har lika värde, men att de är principiellt olika till sin natur.

Viktigt är att vi vet att det inom gruppen kvinnor eller gruppen män finns stora individuella skillnader. Det krig som nu pågår mot männen, för att de oftast inte beter sig och tänker som kvinnor, är sorgligt. Framför allt låter det sig svårligen förenas med ett jämställt, demokratiskt och fritt samhälle.”


Här känner jag att mina grundvärderingar stämmer med Annica Dahlströms och Lena Holfves: överenskommelser mellan vuxna människor, som inte kan skada andra människor, är av privat natur. Där ska staten inte lägga sig i.

Holfve:

”Har vår syn hjälpt? Vi ligger tvåa i världen avseende antalet våldtäkter, och vi är enda landet som har sexköpslagen. Den är konstig för det är förbjudet att köpa men inte sälja, och det får jag inte ens ihop i huvudet.””Jag hade resonerat annorlunda om det hade varit bordeller här och våldtäkter, och inga bordeller i Sverige och heller inga våldtäkter. Nu är det precis tvärtom. Vi släppte dessutom porren fri på 70-talet för att få ner antalet sexbrott vilket lyckades med bravur.”

Skulle antalet våldtäkter ses som ett mått på den förda politikens framgång, kan konstateras av den svenska politiken har misslyckats kapitalt. Vårt land är världsledande beträffande våldtäkter!

Mer Holfve här.


DETTA GÄLLER INTE ”TRAFFICKING”, denna moderna och bottenlöst vidriga form av slaveri. Denna handels- och affärsverksamhet med andra människor – mot deras egen vilja. Till deras gränslösa både lidande och skada.

Dahlström:

”Slaveriet ser vi ju på med avsky, men ändå tenderar vi att blunda för detta traffickingproblem, som är just slaveri…

Förbud och kriminalisering hjälper föga, det borde vi ha lärt oss av historien. Starka behov och drifter råder ju inga lagar i världen på. Behovet och driften kommer från hjärnan. Vi kan inte ändra på folks hjärnor mer än marginellt….

Man kan undra om det bara är ett olyckligt sammanträffande att denna handel med hitlurade unga flickor blev mer vanlig ungefär samtidigt som sexhandeln började kriminaliseras i Sverige?”

”Nu ligger hela denna oerhört lukrativa marknad under kriminella ligor, som i stället hämtar oskyldiga unga flickor från områden, såsom Baltikum och Ryssland, och tvingar dem till sexslaveri. Är det så illa, att den lag som förbjuder köp av sex och som samhället menat som en positiv åtgärd för att skydda kvinnor från att bli utnyttjade, i stället har resulterat i just detta förfärliga trafficking-problem?”

Den reflexionen blir ju näraliggande: finns här en parallell med förbudstidens USA? Kan det vara så att på samma sätt som spritförbud där gav näring åt framväxten av ett gangstervälde, så kan något motsvarande nu konstateras i Sverige?

Politik må bedömas inte bara utifrån sina goda – eller föregivet goda – intentioner. Den måste också bedömas efter sina praktiska resultat.

Har vi här åstadkommit en ”häxbrygd”, av

•  å ena sidan extra ekonomiska incitament för människohandel, en lukrativ marknad för kriminalitet

• å andra sidan en polismakt som är ineffektiv och överlastad med allehanda annan brottslighet att försöka ta sig an?

Skrota sexköpslagen och koncentrera resurser på bekämpning av verkligt allvarlig brottslighet, som trafficking!

Läs mer här:

http://www.noticeme.se/trafficking.php

http://www.humantraffickingstatistics.ne

http://www.attila.tecknare.se/vad-ar-prostitution

http://www.rosealliance.se/?page_id=2

8 svar

 1. Om det funnes tvångsprostituerade skulle det passa feministerna som hand i handske. Vi skulle överösas med detaljer om hur det onda patriarkatet begick det ultimata brottet mot de försvarslösa sexslavarna. Deras sorgliga öden skulle motivera ytterligare satsningar på genusindustrin. Bingo för feministerna alltså.
  Dick Wase:

  http://www.sourze.se/Sextrafficking_en_myt_10727560.asp

 2. Hur många snutar behövs det för att spränga en bordell i Sverige ?? Det behövs 25 stycken !!!
  Hur länge tar det – jo 4 5 6 veckor.
  Snutarna spanar 24 timmar om dygnet !!!
  Detta har jag läst i en tidning
  Alltså det kan ta 6 veckor att spränga en bordell och man behöver 25 snutar ????
  Tänk om dessa 25 snutar kunde använda sin tid åt att spränga illegala spelklubbar där all möjlig gangster verksamhet håller på ??
  För tre år sedan sprängde polisen en Rumänsk Zigensk hallick och
  hor liga …… det tog tre månader,
  Men hade dom inte släppt in fanskapet från början så hade polisen kunnat syssla med något annat

 3. Jag tycker att Bemanningsfirmor kan liknas vid horeri, för ingen vill egentligen inte jobba i någon bemanningsfirma, man typ tvingas till det, och man får en låg lön för arbetet.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 4. Jag har inte följt ditt skrivande i så många är men du är verkligen en av Sveriges bästa, mest intressanta och viktigaste röster. Kärnfullt, hånfullt (på ett bra och roligt sätt) och ofta mitt i prick. Just det där om sinnelagsetik (att vilja, ha goda intentioner) är något som jag länge har funderat över och försökt sätta ord på. Realpolitik måste vara pragmatisk som du säger – det är de faktiska konsekvenserna av saker som är det väsentliga, inte huruvida man vill att det ska vara eller bli på ett visst sätt. Många inom etablissemanget sysslar med magiskt tänkande, där de inbillar sig att deras tankar och föreställningar om världen påverkar denna i sig.

  Sedan kan vissa grundprinciper vara värda att problematisera och så att säga uppdatera – exempelvis uppdelningen mellan privat och offentlig sfär (oikos och polis, för att prata akademiskt fikonspråk) är i viss mening diffus. Kanske är det i fråga om t.ex. nattklubbar relevant att tala om en semiprivat sfär? Ingen jätteviktig fråga i tider av kris, krig och annat eländer men det tål att tänkas på.

 5. de mest korrekta har vanligtvis mest att dölja. Borgström är skrämmande

 6. Förbudet att köpa sex handlar inte om någon omsorg om kvinnor – det handlar om makt. I Sverige har kvinnor makt över sex – i Mellanöstern har familjen/männen makten.

  Vad kan vara mer hotande för en svensk kvinna än att män inte helt är utlämnade åt kvinnors (eventuella) bejakande av deras sexuella behov och istället kan köpa tjänsten? En kvinna har ju rätt att ”säga nej” och ”bestämmer över sin egen kropp” i ett fast förhållande. Mannen får antingen acceptera detta eller bryta upp från förhållandet. Att bryta upp är ju inte så lätt om man har barn tillsammans. Att mannen kan köpa det sex han inte får hemma ändrar ju maktstrukturen helt och hotar kvinnans monopol. Självklart vill hon förbjuda prostitution. Självklart har mannen svårt att argumentera emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: