• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Bubblevarning


I botten på Annie Lööfs och Centerns kampanjande för Sverige som ”nybyggarland”, dvs ökad invandring, ligger en föreställning att vi är för få människor i Sverige. Detta kan iofs diskuteras, mot bakgrund av Peak Oil och en förestående omläggning av vår försörjningssituation beträffande mat och energi.

Låt oss här ändå förutsätta att vi är för få människor i Sverige.  Annie Lööf utgår ifrån att den nödvändiga befolkningsökningen bara kan ske genom mer invandring.

En alternativ linje vore att verka för ökad nativitet bland svenskar. Här spelar boendet in, som framgår av denna filmsnutt.

Bostadsbristen har en orsak inte minst i den omfattande invandring som skett till Sverige.

Vad som också framgår av nyhetsinslaget är ett annat samband, av intresse med tanke på Lööfs ”fokus på arbete”: just där arbetstillfällen kan finnas är bostadsbristen som störst.


Ytterligare en aspekt är den skuldsättning som följer med bostadsbristen. I samband med bankkrisen i början av 90-talet blev det ett hack i kurvan, men sedan att fastighetspriserna åter ökat snabbare än konsumentprisindex.

Så länge behovet är stort och möligheter finns att låna kan fastighetspriserna bara fortsätta att stiga, men vad händer om det börjar gå dåligt för svensk exportindustri? Om vi får hög arbetslöshet och lägre inkomster? Om människor måste byta till mindre och billligare boende?

Då sjunker priserna och det kan bli en snabbt nedåtgående spiral. Det kan ge en situation, där man inte ens genom att sälja huset/bostadsrätten blir i stånd att återbetala sitt lån.

Svenska hushåll lever alltså farligt.

Se även denna film.

Sedan regeringen Reinfeldts tillträde år 2006 har invandringen till Sverige varje år legat på närmare 100.000 människor. Någonstans ska alla dessa bo. Däri ligger en stor del av förklaringen till bostadsbristen.


Av Fredrik Reinfeldts uttalanden nyligen framgår att en viktig drivkraft för honom i att framhärda med sin extrema invandringspolitik är att hans farfars farfar – John Hood – var svart. Då kan konstateras att denne reinfeldtska anfader nu kan stå oss svenskar dyrt.


NOTERA för övrigt en kontrast till 1960-talet. När statsminister Tage Erlander 1966 blev TV-grillad av skjutjärnsjournalisterna ”de tre O:na” (Olivencrona, Ortmark, Orup) var det självklart att kunna göra den sittande regeringen ansvarig för om ett ungt par saknade bostad och måste stå i bostadskö.


Idag skulle statsminister Fredrik Reinfeldt inte kunna drabbas av något liknande. Det ses inte som regeringens ansvar att unga människor har tillgång till en bostad. Det är deras eget ansvar. De får låna.

Men lånandet har alltså ett pris. Det behöver nu bara blåsa till och hela den svenska ekonomin kan komma att kantra. Nog bör en regering i det sammanhanget ha ett ansvar?

Se även:

Finanskrisen 1990-94

Novemberrevolutionen

Fria Tider

Annonser

9 svar

 1. […] mer här. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

 2. Mycket bra inlägg , Du är en klippa Jan 🙂

 3. Ha! Tage Erlander. Vilken vidrig skurk. Ändå fortsatte folk att rösta på honom.

  ”The more things change, the more they stay the same.”

  • Jag intervjuade Tage Erlander för SSU-tidningen ”Motiv” 1964. Fick då inte känslan av att på andra sidan bordet satt en ”vidrig skurk”. En sagolikt mjuk framtoning för att vara en så högt uppsatt politiker!

   • Jaha, vad trevligt.

    frågade du honom något om Bilderbergmötet två år tidigare?

    frågade du honom om varför han anställde nazister?

    frågade du honom om tvångsinvesteringsbedrägeriet (ATP)?

    frågade du honom om koncentrationslägren som höll svenska dissidenter (inte bara kommunister) som han var direkt ansvarig för?

    frågade du honom om vanvården av barn?

    frågade du honom om tvångssteriliseringarna?

    Som sagt, han var säkert trevlig. Han kunde skämta om ”göbbar och kärringar”, hihihi. Han var säkert jättetrevlig. Calr Bildt kan också sina skämt om hur ”spriten kan slirka in sig”, jaja, sådanna är dom allihop.

   • OK, det finns mycket att vara kritisk mot Tage Erlander för. Om jag idag hade fått chans att intervjua honom skulle det naturligtvis ha kunnat bli mer av kritiska frågor. Tidigt noterade jag dock att han var helt enögt pro-israelisk, verkade helt sakna känsla för palestiniernas situation.

    Men Erlander hade också positiva sidor, gjorde bra saker. Efter TV-framträdandet1966 såg han till att bygga bort bostadsbristen i Sverige. 1965 fällde han ett uttalande som idag skulle ha klassats som ”rasistiskt” och piskat upp en megastorm i massmedia.

    Jag tycker att vi ska ransonera begrepp som ”vidrig skurk”, så det inte kommer att omfatta de flesta en gång valda politiker. Jag vill kunna se Fredrik Reinfeldt som unik i sitt slag, bland svenska statsministrar.

 4. Tack. Politiker från höger till vänster och norr till Söder i hela Europa har förälskat sig övermåttan i demografiargumentet och det förjänar en granskning.

  Frågan blir naturligtvis hur man ‘fixar’ migrationen som helhet så att den fungerar. Att regeringen önskar fokusera på arbetsskraftsinvandring har säkert en poäng men måste förklaras mer ingående. Att förespegla folk att deras mamma en gång skall stå utan vård på hemmet om man inte accepterar politikernas beröringsängslan och handlingsförlamning blir naturligtvis bara tramsigt.

 5. Tack Milld
  Som vanligt tar du upp saker och ting som lyser med sin frånvaro på SD vänliga bloggar.
  *******************************************************
  Våra unga akademiker är korkade dom fattar inte att massinvandringen är orsaken till bostadsbristen och bostadsbubblan

 6. Roten till allt det onda är reinfeldt och Moderaterna, men det förstår inte den vanliga Svensken, dom nöjer sig med lite, synd om deras barn.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: