• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Dumhet

Ämnet för denna text får bli intelligens kontra dumhet.

Det är ju inte roligt att känna sig dum, att inte hänga med i ett resonemang, att hamna utanför. Sådant vill man inte gärna skylta med, att man inte räckte till för att förstå vad man förväntades förstå eller vad alla andra verkade förstå.

Således är det inte fint att anklaga någon för att vara dum eller få någon att känna sig dum. Med viss rätt – vederbörande kan då bli ledsen.

I denna pk-tid av ”alla människors lika värde” finns också ett tryck på oss att betrakta alla människor som likadana, som lika kapabla. Skulle något därvid ändå visa sig brista, så är det ”samhällets fel”.

Jag vill ändå drista mig till att här driva två teser:

1. Alla människor är inte lika intelligenta.

2. Intelligens/dumhet har betydelse.

Först har vi naturligtvis invändningen att intelligens kan mäta olika saker, att IQ-tester inte mäter varje förmåga av intresse.

Jag föreställer mig att detta stämmer. Själva begreppen ”intelligens” kontra ”dumhet” ska väl ställas i relation till att kunna lösa en given uppgift. En och samma person kan vara väldigt kapabel att lösa en viss uppgift, men helt gå bet på en annan. (gränsen mellan geni och idiot lär f.ö. kunna vara hårfin).

För att här inte flyta ut helt och fastna från början utgår jag ändå från att IQ-tester i det stora hela mäter något relevant, säger något viktigt.

Och vad finner vi då?

Jo, för det första finns det skillnader mellan olika etniska grupper. I topp ligger judar och ostasiater. Vita ligger också bra till, runt 100, om jag minns rätt. Svarta ligger däremot markant lägre.

Jag talar här – givetvis! – om genomsnittsvärden. På individnivåer kan det överlappa, och gör det ofta. Beroende på både arvsanlag och uppväxtmiljö.

För det andra kan intelligens påverkas negativt genom inavel.  Vi känner alla till vilket problem detta utgör beträffande vargar. Effekten kan bli negativ även beträffande människor om kusingiften förekommer frekvent.  Vilket ju är fallet beträffande en del grupper från muslimska länder.

Därutöver kan en fördumning ske genom miljöpåverkan. Jag tänker då på:

• Ett mediautbud av passivt TV-tittande eller långvarigt spelande framför skärmar.

• En skola som inte ställer några krav och där det saknas en undervisningssituation.

• Ett politiskt klimat som motverkar kritiskt tänkande. En kultur där sakligt argumenterande ersatts av tillmälen och mobbing.

Allt detta är ägnat att motverka mental rörlighet och sänka den intellektuella prestationsförmågan.

Den sista punkten gränsar till vad som kan sättas upp som en fristående punkt. När PK-klimatet blivit tillräckligt kvävande gör sig människor dummare än vad de behöver vara. Som sina egna åsiktspoliser ser de till att inte ta till sig fakta och argument som iofs finns att tillgå, men som kan uppfordra till nytänkande.

Lyssna bara på denna kristdemokrat. Som riksdagsledamot behöver hon inte känna sig ensam –  är bara en av många som aktivt kämpar för att göra sig dummare än vad hon är (bara en hypotes från min sida, jag saknar belägg för att hon egentligen sitter inne med en intelligens som hon döljer för omvärlden).

Över till punkt 2, om betydelsen av intelligens.

Jag kan se tre områden, som dock går in i varandra.

a) Politik och problemlösning. Med intelligentare politiker och mediafolk skulle vi få en intelligentare debatt och mer effektivitet. I slutänden bättre beslut.

b) Ekonomi och arbetsmarknad. Med intelligentare människor skulle vi få mer av kompetens på olika positioner, yrkesmän och yrkeskvinnor som bättre klarade sina arbetsuppgifter.

c) Överlevnad. Dumma människor är lättare att manipulera för makthavare. De låter sig lättare hetsas mot varandra. Begriper mindre om den värld de lever i och kan inte samlas i ett motstånd mot galenskaperna.


Vart ville jag komma med detta?

Jo,naturligtvis att vi bör arbeta för ett samhälle som inte utgörs av dummare människor än nödvändigt.

6 svar

 1. Kan Moderaterna komma undan med att påstå att Reinfeldt och Borg inte är så intlligenta ?
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 2. Intressant detta med fördumning pga inavel.
  Vid sidan av islam hittar jag två ytterligare orsaker till varför det ser ut som det gör i Mellanöstern
  Värme och inavel.
  Att hålla på med kusingifte i hundratals generationer kan bara inte bli bra.
  Vem har inte upplevt hur tankeförmågan försämras av för hög temperatur, är känt att hjärnan jobbar bättre i sval miljö.

  Mvh.

 3. Vet du att Arbetsförmedlingen fuskar, läs mer här http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/2011/11/04/arbetsformedlingen-fuskar/

 4. Emma Henriksson är i en klass för sig. Frågan är dock om hon i alla fall delvis spelar korkad. Jag hoppas nästan det – det kan ju också vara ett ”smart” sätt att slippa ta itu med det som vi kallar verkligheten. Frågan om inavel är lite komplex – det finns ingen poäng med att få barn med någon som är så avlägset besläktad som möjligt, men om det blir alltför nära (säg fr.om. syssling) så kan det uppstå problem.

  Kan för övrigt rekommendera följande inlägg inom ämnena intelligens utifrån humangenetiska, evolutionspsykologiska och utbildningspsykologiska perspektiv:
  http://swedishdissident.blogspot.com/2011/10/richard-lynn-dysgenics.html
  http://swedishdissident.blogspot.com/2011/10/richard-lynn-eugenics.html
  http://swedishdissident.blogspot.com/2011/06/ras-och-iq-ett-forsok-till.html
  http://swedishdissident.blogspot.com/2011/08/mitt-inlagg-i-skoldebatten.html

  Jag ska därtill recensera Vilfredo Paretos Eliters uppgång och fall inom snar framtid och då ta upp exakt de saker ditt inlägg berör.

 5. Hej Jan!
  Du skriver: ”Som riksdagsledamot behöver hon inte känna sig ensam – är bara en av många som aktivt kämpar för att göra sig dummare än vad hon är”.
  Jag tror att du har helt rätt och här har du en beskrivning av detta.
  ”Hacerse el sueco. Att göra sig svensk. Det välkända spanska ordspråket betyder att man låtsas att man inte förstår eller slår dövörat till. ”

  Källa: http://www.sydkusten.es/showArchiveArticle.php?articleId=15125

  Att ”låtsas att inte förstå” är en härskarteknik som bara fungerar i ett censurerat debattklimat där den som låtsas att inte förstå förutsätter att motparten inte levererar några invändningar eller fakta som utmanar vissa tabun. Ett roligt exempel som kan beskrivas som Hacerse el sueco´s motsvarighet till dubbel och/eller trippelironi är följande filmklipp när Lars Ohly låtsas att inte veta om kostnadsökningen av socialbidrag kopplat till invandringen. Reinfeldt utmanar tabut och påpekar att invandrare kostar mycket pengar i socialbidrag . Genom detta dödar Reinfeldt Lars Ohlys påstående eftersom han vet att Lars Ohly inte vill ha ett fortsatt replikskifte om det skulle riskera att handla om invandring. Märkväl att Reinfeldt inte heller spinner vidare på sitt uttalande allt i den spelade dumhetens överrenskommelse mellan dessa två politiker – att inte gynna Sverigedemokraterna.

 6. […] intelligens mm har jag tidigare skrivit här, här, här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: