• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Aldrig mer krig?

Första världskriget, som utbröt 1914, framstår ju som ett av alla tiders största dårskap. Folkmassor hurrade och soldater marscherade entusiastiskt mot fronten.

Laddat var det:

• dels allianserna – trippelalliansens Tyskland, Österrike-Ungern och Italien med trippelententens Frankrike, Storbritannien och Ryssland.

• dels vapenutvecklingen och organiserandet av massarméer. Det fanns t ex kulsprutor.

På västfronten blev det snart ställningskrig. År efter år låg soldaterna nedgrävda i skyttegravar där de hade att uthärda inte bara fiendens beskjutning utan också fukt och kyla, ohyra och sjukdomar. Sedan även gaskrig.

Emellanåt beordrades soldaterna upp ur sina skyttegravar, för att angripa motståndarens ställningar och kulsprutorna där. Även de gånger man lyckades flytta fronten några kilometrar så skedde det till mycket höga pris i dödade och skadade.

Särskilt känt blev slaget vid Somme, som inleddes den 1 juli 1916, där de brittisk-franska styrkorna försökte sig på en offensiv. Under slagets första dag slogs 60.000 brittiska soldater ut, varav 20.000 dödade. När det slaget var över i november hade totalt 1,5 miljoner soldater i dödats.

Adolf Hitler, som var med vid den tyska fronten i väster, blev lyrisk över det tillfälle som situationen gav att manifestera manna- och hjältemod. De flesta reagerade dock på ett sundare sätt, såg massdödandet för vad det var: en måttlös galenskap.

Efter vapenstilleståndet 1918 och  den påföljande freden var det en utbredd och djupt känd övertygelse på båda sidor, att detta krig skulle vara kriget som gjorde slut på alla krig. Europa var överens:

ALDRIG MERA KRIG!

Men hur är läget idag, snart ett sekel senare?
Har vi människor gjort oss av med dessa primitiva hållningar, som möjliggjorde kapprustningen och sedan krigsutbrottet 1914?

Iofs lär inte Frankrike och Tyskland än en gång ramla in i ett krig med varandra, däremot har vi just fått USA med NATO, på ständig krigsfot och med växande aptit.

Vad som stör mig är denna utbredda mentala efterblivenhet – många människor lever kvar i det kalla kriget och har i ryggmärgen att fortsätta ”heja på” den sida de vant sig vid att ”heja på”.

Men vad USA och NATO i dag representerar är förtryck och våld, död och förintelse.

15 svar

 1. Titeln på denna låten är väldigt talande för första världskriget.

 2. ”ALDRIG MERA KRIG!”
  —————————-
  Denna inställning ledde till andra världskriget enligt Churchill. En enkel polisaktion från Frankrike hade stoppat Hitler när han besatte Rehnlandet. Ett bestämt uppträdande senare i Munchen hade stoppat Hitler att besätta Sudetlandet, det hade utlöst en militärkupp mot Hitler i Tyskland, enligt Churchill. Förövrigt var Tjeckoslovakien välförsvarat med moderna vapen. Med ordentligt stöd från Frankrike och Storbrittannien så hade Hitler stoppats där. I stället skrev Chamberlain på ”fredsavtalet” i Munchen. Som i sin förlängning ledde vidare till krig.

  Jag kan rekommendera läsning av Churchills memoarer från Andra Världskriget som ger en mycket bra bild av förloppet från första parkett.
  Sex band om ca 800 sidor. Kan säkerligen lånas på alla bibliotek.

 3. Av artikeln får man intryck av att Italien deltog på tysk/österrikiska sidan i första världskriget, men trippelalliansen hade upplösts och Italien led oerhörda förluster i striderna mot centralmakterna på den s.k. alpfronten.

 4. Lägg Benjamin Freedman på minnet!
  Lyssna på hans tal om sionisterna, hur de spelade ut Tyskland för Palestina under flrsta världskriget:

 5. Får Islam som dom vill så blir det mer krig.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 6. […] kan läsas här! Like this:GillaBli först att gilla denna […]

 7. Den här låten funkar också John Lennon freeda people

 8. Jan. Vad anser du om Albert Pikes profetia om tre världskrig ? Han förutspådde att tre världsomfattande världskrig kommer att frambringa den Nya Världsordningen. Efter det tredje kriget skall världen styras av en global regim stationerad i Jerusalem. Det tredje världskriget kommer enligt Pike´s profetia att ha sin början i mellanöstern. Israel förefaller för närvarnde att arbeta öppet och energiskt för grönt ljus för ett missilangrepp på Iran. USA stödjer naturligtvis sin allierade i Israel.

  • Israel kan inte starta krig mot 1.3 miljarder muslimer.
   Just nu så håller Israel på att ruttna inifrån
   Hela Israel är ett psykiskt problem

 9. Efter första världkriget sa man ”Aldrig mera krig” och efter Andra världskriget sa man ”aldrig mera nationalism” och så säger man fortfarande men med andra formuleringar som t.ex. blandkultur, multikulti, tolerans (även mot intoleranta religoner/ideologier) under det att Europas nationalstater förlorar sin självständighet och islamiseras, invaderas och vittrar sönder inifrån. Det dåliga samvetet för urgamla försyndelser som kolonaliseringen och fascism och nazism har lett till en sjuk självförnekelse, okofobi och självförakt bland Europas länder och folk.
  Hur ska miljontals invandrare kunna integreras när det inte finns något att integreras till?

 10. Stig. Miljontals invandrare får väl stämma upp i allsång. Sveriges fina politiker förespråkar allsång av typen : ” We shall overcome ” , när inga andra lösningar står till buds. Fråga Reinfeldt. Detta är säkert svaret han skulle ge dig.

 11. […] och  den påföljande freden var det en utbredd och djupt känd övertygelse på båda sidor, att detta krig skulle vara kriget som gjorde slut på alla krig. Europa var överens: ALDRIG MERA KRIG!” Det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: