• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Kravspec, partiledare

Vilka krav ska ställas på en partiledare?

Rosanna Dinamarca, kandidat som ny ordförande för Vänsterpartiet, har i TV givit sin syn på saken. Partiets ledare ska inte vara:
a) av vit hudfärg
b) man
c) över 50 år
d) född i Sverige.

Med andra ord ska en partiledare vara:
a) av annan hudfärg än vit
b) kvinna (eller möjligen transa)
c) ung
d) utlandsfödd.

Dinamarca själv svarar bara delvis mot denna kravspecifikation. Hon är kvinna och född i Chile. Däremot är hon ju inte direkt ung, snart 40 år.  Och hennes hudfärg skiljer sig knappast från min, när jag fått litet sol.


Detta leder osökt över till Annie Lööf, nyvald ordförande för Centerpartiet. Är hon lämplig som partiledare? Hur klarar hon Dinamarcas kriterier?

Det visar sig att också hon klarar bara 2 av 4 uppställda kriterier. I hennes fall genom att hon faktiskt själv är både ung (under 30) och kvinna. Däremot är hon född i fel land och har helt fel hudfärg. Den röda hårfärgen gör knappast saken bättre.

Men på  Annie Lööfs pluskonto finns något annat, och mycket viktigt, något som kan ha spelat en stor roll i centerpartisternas val av henne till sin partiledare:
Annie Lööf  är trevlig!

Hon har närmast permanent ett stort leende på sina läppar, ser glad och positiv ut.

När hon öppnar munnen är hon också trevlig, genom sitt positiva budskap. Alla ska få arbete och alla ska få lyckas. Alla vill arbeta och har hög arbetsmoral. Sverige ska bli ett nybyggarland!

Annie Lööf har anammat Andreas Carlgrens budskap från dennes tid som GD för Integrationsverket: se inte till problemen, se till möjligheterna!

Själv tvingas jag här erkänna mina tillkortakommanden, är väl för gammal för det där visionerandet – ser just en del problem.

I min bekantskapskrets finns vänner som har hästar. De har berättat för mig att stallägare önskat få hjälp att sköta sina hästar och av  Arbetsförmedlingen tilldelats några somalier för detta. Dessa dök aldrig upp.

Men det finns också ett positivt exempel.
Till det ska jag komma i morgon.

5 svar

 1. Vänstern satsar på en invandrarkvinna, dom ska väl framstå som extra goda och ta extra poäng på det, har man dåligt innehåll får man försöka satsa på förpackningen :p
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 2. Centern vill också att det ska bli ett vargland. Just vargfrågan är nu ett haveri. Kanske det blir just detta som får centern att åka ur riksdagen? I ett vargland får hon hålla hästarna inne!

  • Kan du utveckla detta? Har Annie Lööf gjort uttalanden till förmån för mer av varg i Sverige?

   Det är i så fall litet anmärkningsvärt, med tanke på att Centern hittills varit det parti som i den frågan visat störst förståelse för glesbygdsbefolkningens synpunkter.

   Men bara LITET anmärkningsvärt i så fall, med tanke på hur Centern förvandlats till ett stureplansparti.

 3. Inte har Annie Lööf gjort det. Inte heller Carlgren. Men man protesterar inte heller mot EU. Alltså godkänner man en ökning av vargstammen till markant ökning som försvårar att bedriva fäbodbruk,jordbruk jakt med lösdrivande hund. Detta kan man oxå läsa om i jakt å jägare och jaktjournalen. Jag tror detta har en stor påverkan för Centerpartiet av det lilla som är kvar.

 4. Jag tror inte hennes egoism i detta fallet enbart handlar om hur hon själv ska få posten, men kanske på en blind tro om att kvinnor drar in kvinnor och invandrare drar in invandrare o.s.v.

  Man behöver dock inte titta långt akteröver för att inse att den blinda tron på att kvinnor röstar på kvinnor, eller att invandrare skulle rösta på invandrare ju inte riktigt visat sig vara sann i Sverige, vad jag vet.

  De flesta kvinnor jag känner, utom de som kanske har en mental störning, röstar på individer de litar på kan styra landet och vars intelligenta politik de vill ha.

  Tack-o-lov är alltså inte Svenskarna rasister i något-som-helst avseende, inte ens könsrasister, undantaget ett fåtal feminister, ett fåtal inavlade landsbygdsbor, och den utrotningshotade arten skinnskallar eller ett fåtal misslyckade förortsbarn med läs- och skrivsvårigheter.

  Det enda vi behöver göra är alltså att med positivitet beskriva vad som är intelligent och ignorera de som inte tillför det deliberativa samtalet någon djupare insikt och istället fortsätta med positiv saklig information om verkligheten och vad vi vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: