• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Lööf, Centern och födan

Som envar med åtminstone elementära kunskaper om dagens jordbruk känner till, bygger denna på riklig tillgång av fossila bränslen.

Lika elementärt är att våra fossila bränslen – olja, naturgas och kol – är ändliga tillgångar.

Envar med minsta ambition att hålla sig orienterad om vår aktuella situation bör också känna till att Peak Oil är passerad och att vi här står inför en successiv prisökning, som inom bara något decennium kan bli påtaglig.

Logiken i detta blir att en omläggning framtvingas inom vårt jordbruk, så att det mindre förlitar sig på handelsgödsel och maskiner, mer på ekologiskt kretslopp och mänsklig arbetskraft.

Det blir då en utmaning för Sverige att – med 9 miljoner invånare – kunna vara självförsörjande på mat.

En nödvändighet både därför att långväga transporter blir dyrare och för att även andra länder ställs inför utmaningen att kunna försörja sin egen befolkning (där många kan komma att misslyckas).

Nu får vi ta del av den nyvalda centerledaren,  Annie Lööfs, vision:

Sverige ska kunna ha en så kraftigt ökad invandring att landets invånarantal närmar sig 40 miljoner.

Visserligen hamnar hon därvid i underkant  jämfört med en del tidigare visionärer, inte desto mindre anmäler sig frågan:

hur tänker hon?

Hur ser Annie Lööfs vision ut beträffande jordbrukspolitiken i Sverige?

9 svar

 1. Du har missat att Marit Paulsson ville ha hit 200 miljoner. Det slår nog det mesta.

 2. Tyvärr så tror jag att hon inte tänker. Karin Boye skrev en dikt en gång som började ”Här gick aldrig tanken på spaning”. Det gäller nog fru Lööf. Hon har som de säger inte alla hästar hemma i stallet. Förutsättning för att bli politiker, d.v.s. det fattas sunt förnuft.

 3. Ur små hjärnor växer stora katastrofer

  Varför ska politiker ha en massa stora grand plans hela tiden ?, stora visioner. Varför kan inte politiker gå empiriskt tillväga , jämföra göra utvärderingar på tidigare utförda beslut. Om dessa ha gett dåligt utslag fundera och inte ta samma beslut igen.

  Politiken nu tycker jag allt mer börjar handla om drömmar och fantasier, jag tror man kan ha gjort fel i skolan eller i samhället i övrigt att man ska följa sina drömmar oavsett vad

  Det är inte bra i synnerhet om man är politiker.

  • Mot bakgrund av Lööfs uttalanden handlar det inte längre om visioner, utan om hallucinationer. Ska vi verkligen behöva ha så verklighetsfrånvända politiker??

 4. ”Logiken i detta blir att en omläggning framtvingas inom vårt jordbruk, så att det mindre förlitar sig på handelsgödsel och maskiner, mer på ekologiskt kretslopp och mänsklig arbetskraft.
  Det blir då en utmaning för Sverige att – med 9 miljoner invånare – kunna vara självförsörjande på mat.”

  Lööf och övriga i 7klövern som råkar köpa detta med att höja bränslepriserna måste nog få göra det och själva se en väldigt arg väljarkår innan man ändrar sig. Tyvärr.

 5. Lööf är en ny Maud Olofsson, samma sjuka tankar, frågan är kommer Centern in i riksdagen något mer ?!?
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 6. Mycket av den Intelligenta och strategiska info som Janne puplicerar här borde väl något parti kunna fatta och våga framföra åtminstånde något snarlikt. Det är tydligen även i dessa frågor en beröringsångest och pk som gäller Det vore väl utmärkt om småskaliga jordbruk , månsskens bönder började få upbackning av politiker då skulle förmodligen Kommunerna intressera sig för de nya jordbruket. Och denna harmoni för kropp och skäl som det ger att bruka jord dessutom blir det mera miljövänligt.

 7. AL kan vara spiken i kistan för det Sverige vi en gång kände…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: