• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Åsiktsrätt


Julia Caesar skriver denna söndag om svenska journalister. Hon kommenterar uttalandet från Aftonbladets kulturredaktör om att dissidenter i Sverige bör byta åsikter, inordna sig i ledet av politiskt korrekta:

”Den som själv aldrig tar några risker genom att avvika från mainstreamparadigmet har givetvis inga problem med att exponera sig under eget namn. I Karin Magnussons värld verkar åsikter vara ett slags chica accessoarer som man byter lika geschwint som man byter handväska – inte något som växer fram ur en långvarig process av tankar och erfarenheter.

De som blankt avfärdar behovet av och rätten att uttrycka sig anonymt demonstrerar en aningslöshet på gränsen till medvetslöshet. Möjligheten att skriva anonymt kan faktiskt innebära skillnaden mellan att dö eller att få fortsätta leva. Har de upprepade dödshoten mot Kurt Westergaard, Lars Vilks, Salman Rushdie och alla dödsoffer för den iranska fatwan mot hans bok ‘Satansverserna’ redan fallit i glömska?

 Statsministern sanktionerar våld mot oliktänkande

Sverige är redan ett samhälle där mycket otäcka saker händer människor som inte bekänner sig till de ‘rätta’ åsikterna: misshandel, hot, att få fönstren krossade och väggen nedklottrad i sin bostad eller bli utsatt för försök till mordbrand, att bli motarbetad i eller få sparken från jobbet, få yrkesförbud, bli utesluten ur facket, bli utfrusen ur sitt sociala nätverk eller att ens barn blir utsatta för hot eller annan skada. Landet leds som bekant av en statsminister som offentligt sanktionerar våld och trakasserier mot oliktänkande.”

Mina egna reflexioner kring ”näthatet”.

Julia Caesar fortsätter:

”När innehållet i en kastrull kokar för fullt vet varenda husmor vad som händer. Om man lägger på locket kokar det över. Om man svetsar fast locket har man en explosion att se fram emot. Ett samhälle där kanaler för åsiktsyttringar och diskussioner täpps till och tystnaden breder ut sig är det farligaste av alla.

Signaturen Markus skriver i en kommentar i Svenska Dagbladet:

‘Är det inte alltför uppenbart att de som i “toleransens” namn vill tysta det legitima, civiliserade meningsutbytet som skett här saknar tilltro till demokratin som system? Om de betraktar engagerade medborgare som diskuterar och kritiserar samhällsutvecklingen som ett hot, vad säger det om dem? Deras eget språkbruk visar att de själva inte är alltför oroade av tonen i det offentliga samtalet. ‘

Se även:

https://janmilld.wordpress.com/2011/05/24/oster-om-ost

https://janmilld.wordpress.com/2011/02/19/obesvarad-oppenhet

https://janmilld.wordpress.com/2011/01/10/nya-extremisterna

3 svar

  1. Alla diktatorer hurrar och hyllar Karin Magnusson. Enligt dem har hon helt rätt. Ändra dina åsikter till de som diktatorn har eller träd fram med namn och adress, så diktatorn vet vem du är och var du finns.

  2. Om man har andra åsikter kanske man ska överväga att sluta att köpa Aftonbladet :p
    http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  3. […] svd julia caesar jan milld Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: