• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Sol-el


I princip råder väl  partipolitisk enighet om önskvärdheten av en satsning på förnybara energikällor, som kan bidraga till att minska vårt oljeberoende.

För att här begränsa mig till solenergi, så är fördelarna uppenbara:
– det minskar Sveriges importberoende
– det kan ge mer av lokal självförsörjning
– det tar inte slut, utgör en framtidsinvestering
– det är miljövänligt, inga utsläpp.

Från i varje fall den s-regering Sverige hade fram till valet 2006 fanns tydliga avsiktsdeklarationer om att Sverige skulle frigöra sig från oljeberoendet fram till år 2020.

Från webbsidan ”About.com”:

”SVERIGE SKA BLI VÄRLDENS FÖRSTA OLJEFRIA LAND

Sverige planerar att genom användande av förnybar energi oljeberoendet till år 2020.

Sverige har flyttat till täten av världens ‘gröna’ nationer genom att fastställa ett ambitiöst mål att uppnå en helt oljefri ekonomi 2020 – och utan att bygga fler kärnkraftverk.

Motiverad av global uppvärmning och stigande oljepriser, säger den svenska regeringen att den avser att ersätta alla fossila drivmedel med förnybara alternativ innan klimatförändringarna undergräver de nationella ekonomierna i världen och de minskande oljetillgångarna orsakat astronomiska prishöjningar.

‘Vårt beroende av olja ska brytas till år 2020’, sade Mona Sahlin, minister för hållbar utveckling, i en intervju med  The Guardian.”

”… den svenska regeringen menar allvar med målet. Enligt energiutskottet i Kungliga Svenska Vetenskapsakademien finns en växande oro bland folk i hela världen att de globala oljeförråden … snart börjar bli knappa, vilket gör att priset på olja går i höjden. Kommittéledamöter förutspår att en global ekonomisk recession kan följa, och Sverige vidtar åtgärder för att göra sin ekonomi mindre sårbar.

Enligt Sahlin är det internationella oljeberoendet ett av världens största problem, och hon anser att Sverige måste agera nu för att förbereda sig för det värsta.”

Motsvarande nyhet fanns hos BBC, daterad till den 8/2 2006.

Näringsminister Mona Sahlin deklarerade där att år 2020 ”inget hus ska behöva olja för uppvärmning”.


Sedan blev det som bekant borgerlig regering. Maud Olofsson, centerpartist, tog över som näringsminister.

Vad har hänt, när det gäller sol-energi?

Låt oss först konstatera att det här handlar om två saker:
• dels solfångare, för värme
• dels solceller/solpaneler för elektricitet

Här vill jag fokusera på det senare – el genom solceller.

Ett grundproblem ligger ju i att solen lyser på dagen, särskilt sommartid. Medan behovet av tillgång till elektricitet är som störst efter att solen gått ned.

Har man en fastighet som inte är ansluten till elnätet blir det nödvändigt att anläggningen inte bara fångar upp solenergin, utan också kan lagra den. Då krävs någon form ackumulatorer, batterier. Det kostar en hel del, men har man ett litet hus med små el-behov kan det uppenbarligen fungera.

Lena Holfve har på sin blogg skrivit om detta.

De flesta hus är ju nätanslutna, så mer intressant blir hur det därvid fungerar. Då kopplas den genom solcellerna genererade strömmen ihop med nätet, vilket gör att det man själv inte använder – dvs större delen av strömmen – går till det företag man har som leverantör. Men som kund får man inte detta tillgodo, får inget avdrag på sin elräkning.

Jag talar nu om elföretag i allmänhet. Enstaka elföretag medger sådant avdrag, men då blir det ju ingen konkurrens, och de kan ta igen detta genom högre prissättning från början.

Vad skulle en handlingskraftig näringsminister här kunna driva igenom? Det framstår väl som helt självklart:

lagstiftning om att alla elföretag måste medge avdrag för den elektricitet som ett hushåll har matat in i det gemensamma nätet. Nettodebitering, som det kallas.

Det skulle fungera som ett verksamt incitament för många, många fler hushåll att vilja satsa på solceller.

I Tyskland installeras nu lika mycket solel som i Sverige under ett helt år.

I Sverige har en utredning av professor Lennart Söder på KTH föreslagit införande av ett system med nettodebitering i Sverige. Det har inte skett. Istället har regeringen tillsatt en ny utredning i samma fråga.

Politik är att vilja, var det någon som sade…

Till bilden hör att staten subventionerar installation av solceller med upp till 60% av kostnaden. Problemet är att bara en viss pott är avsatt för detta, och att denna redan år slut för detta år. Huruvida det blir någon motsvarande subventionering därefter är oklart.


Mer om elpriserna och elmarknaden:

https://janmilld.wordpress.com/2011/04/03/el-for-sverige

https://janmilld.wordpress.com/2010/03/14/intressekonflikt-kring-elforsorjningen

http://www.bgf.nu/ak10/v5.html


PS: Bloggpaus

Det är roligt att lägga ut bloggtexter, men det tar ju en hel del tid.

Ska jag komma igång med mitt bokskrivande på allvar, då behöver jag fokusera mer helhjärtat på detta. Min avsikt är således att fortsättningsvis försöka ta en paus i bloggandet under en vecka eller tre.

Bilden här visar en del av de böcker jag skaffat, med ambition att därur extrahera det väsentligaste.

13 svar

 1. Det jag tycker om med solceller är känslan av självförsörjande. Lite som att odla sin egen potatis. Man får lite frihet utanför de stora teknostrukturerna vilket ger självkänsla.

  Om det i övrigt är ekonomiskt får stå osagt. Fortfarande så kostar de för mycket jämfört med elpriset mig veterligen. Även om priserna sjunker som en sten nu när kineserna har kommit in och krossar alla andra länders solcellstillverkning. (Förövrigt ett fint exempel på hur olika incitamentstrukturer slår. I europa så subventioneras installationen och konsumtionen av solpaneler. I Kina subventioneras tillverkning, forskning och produktionsstrukturer. Har inneburit att solpanelerna idag tillverkas i Kina för subventioner (t ex jättebilliga företagslån, skattefrihet och gratis land) samt säljs i europa för priser som också är subventionerade. För den intresserade så kan jag tipsa om denna artikel: http://www.nytimes.com/2011/09/02/business/global/us-solar-company-bankruptcies-a-boon-for-china.html?ref=solarenergy)

  Helt fantastiskt hur mycket industri kineserna har byggt upp pga det. På några år har de gått ifrån nästan ingenting till 60% av världsproduktionen.

  Iaf så är det nog bra om vi börjar installera även i Sverige. Solceller har ett hiskeligt långt liv och kan producera ström för lång tid framöver. Man brukar säga att de ska hålla i tjugo år men den egentliga sffran är högre. Det finns inte så mycket som kan gå sönder när de väl är installerade. Säg att de håller i femtio år i praktiken. Även om vi per år installerar en ganska låg volym så blir det mycket rent ackumulerat i slutändan. Bara näten öppnas upp så blir det nog en växande verksamhet i Sverige. Vi kanske till och med kanske börjar tillverka egna den dagen då Kina slutar subventionera alla sina tillverkare i sådan hög grad.

 2. Inhemsk solenergi ger jag inte mycket för i dagsläget, speciellt då behovet är som störst då tillgången är som minst.

  Bättre är då planerna på att bygga gigantiska ”stora sol till el kraftverk” i Nordafrika, och medelst Medelhavskabel förse Europa och sig själva med ström.

  • Då lär det inte gå länge förens man får höra om elskatter och tullar kanske. Även problemet att det måste bevaras fred i dessa länder där det vanligtvis verkar krigas – och de lär byggas så att ingen går där o förstör. Verkligen att sätta sig i någons knä det där.

 3. För att råda bot på både fetma och energibrist kan man väl installera trampcyklar kopplade till generatorer, skulle vara något för regeringen att testa. Varje dag måste de trampa en par timmar för att hålla huset varmt och ljust. Tänk, då skulle politiker verkligen göra någon nytta.

 4. Nettodebitering låter bra men går nog bara att införa om priset på elen följer tillgången och efterfrågan. Soliga varma dagar när alla vill sälja men ingen vill köpa blir priset noll eller lägre, kalla mörka dagar när ingen vill sälja men alla vill köpa blir priset mycket högt. Det går inte att kvitta elen kWh för kWh mellan årstiderna, det skulle bli orimligt dyrt för den som finansierade en sådan subvention. Det är väl liknande frågeställningar den nya utredningen ska dryfta.

 5. Tyskland har stora problem med sin solcellsindustri

  German solar industry is in trouble amid huge losses, job cuts and the threat of bankruptcies.
  http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,784653,00.html

 6. Slå två flugor i en smäll, skicka ut motionscyklar sen får folk trampa fram elen i stugorna :p
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  • En normaltränad person orkar på det viset driva en dammsugare i 3 minuter, om vederbörande trampar en arbetsdag, vill säga…

 7. Om inte spanjorerna har solfångare där solen skiner 320 dagar om året då kan man ju förstå att Sverige har lite solfångare där vi bara har sol i 7 månader. Jag kommer ihåg för 5 år sen här i Roslagen vi hade ingen sol allas på 34 dagar. Ibland på vintern har vi sol i en kvart

 8. Janne har du somnat i Solariet, inga nya inlägg på ett par dagar.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 9. Energi för framdrivning av fordon samt uppvärmning tror jag att vi kan krysta fram då paniken knackar på.
  Den stora tillbakagången ser jag istället i den stundande bristen på material, ponera en värld utan plast i dag!
  En STOR del av vår vardag har sin utkomst av oljan, förutom användning som eneregi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: