• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Oljan tar inte slut!


Kommer oljan snart att ta slut?

I en webbradiointervju häromdagen uttryckte jag mig inledningsvis litet slarvigt i den frågan.

Oljan tar inte slut! Även om vi människor finns kvar på jorden om 10 år, 1000 år eller 1 miljon år så kommer det att finnas olja kvar i marken på många ställen.

Vad som tar slut är den utvinningsbara oljan. Det kostar nämligen att utvinna olja – i form av energi, utrustning och arbetskraft.

I dagens läge har ungefär hälften av jordens oljeresurser redan utvunnits. Det är de tillgångar som varit lättast att komma åt.


Som vi vet inträffade en katastrof i Mexikanska bukten för inte länge sedan. Det var BP som djuphavsborrade efter olja. Sådant är dyrt, redan när det inte leder till miljökatastrofer. Det finns heller inga garantier att man träffar rätt så att varje borrat hål ger olja i sådana mängder att det täcker kostnaderna.

Intressant är alltså inte hur mycket olja som utvinns utan hur mycket som utvinns i förhållande till vad som har satsats. Nettoenergin.

Det finns en fackterm för detta: EROEI – Energy Returned On Energy Invested. Utvunnen energi i relation till investerad energi.

Vad blir nettovinsten?

Det är frågan!

Vad som nu sker är att efterfrågan på olja fortsätter att öka, inte minst från Kina och Indien. Samtidigt har oljeutvinningen nått en platå. Även med mer av ekonomiska satsningar och modernare teknik kan man inte öka utvinningen per år.

Det ofrånkomliga resultatet blir en klyfta mellan utbud och efterfrågan, vilket ger successivt högre priser.

Högre priser medger större satsningar från oljebolagen att utvinna olja även där det blir mer kostsamt. Dvs där den är svårare att komma åt eller är mindre koncentrerad, som tjärsanden i Kanada.

I Alberta finns enorma fyndigheter, som dock är dyra att komma åt. Utvinningen sker även till priset  av en omfattande miljöförstörelse.

Richard Heinberg i ”The End of Growth”:

”Ekonomer generaliserar bara utifrån sina erfarenheter,. De kan peka på årtionden av stadig tillväxt under den senaste dåtiden, och de projicerar bara den erfarenheten in i framtiden Dessutom har de teorier för att förklara varför moderna marknadsekonomier är immuna mot de typer av begränsningar som håller tillbaka naturliga system: de två viktigaste har att göra med ersättningar och effektiviseringar.”

”Att finna ersättningsresurser och öka effektiviteten är onekligen verksamma anpassningsstrategier i marknadsekonomier. Inte desto mindre är frågan alltjämt hur länge dessa strategier kan fortsätta att fungera i den verkliga världen – som styrs mindre av ekonomiska teorier än av fysikens lagar.

I den verkliga världen har vissa saker inga ersättningar, eller så är ersättningar för dyra, eller fungerar inte bra, eller kan inte produceras tillräckligt snabbt.

Och effektivisering följer en lag om avtagande avkastning, de första vinsterna i är vanligtvis billiga, men varje ytterligare tillkommen vinst tenderar att kosta mer, tills ytterligare vinster blir oöverkomligt dyra.”

Hängivna marknadsfundamentalister,  ekonomer av den gamla nyliberala skolan, förlitar sig på att marknaden med automatik kommer att ställa allt tillrätta.

Låt mig där göra en liknelse. Jag irriterar mig ofta på att min förpackning av filmjölk inte helt låter sig tömmas mot slutet.  Varje gång som jag slänger en förpackning vet jag att däri fortfarande finns en del filmjölk kvar.

• Om jag med en sax klippte upp förpackningen skulle jag kunna komma åt det mesta av denna filmjölk.

• Tog jag mig dessutom för att slicka väggarna med tungan kunde jag förmodligen komma åt ytterligare litet fil.

• Hade jag tillgång till tekniskt avancerad utrustning och specialutbildad expertis för att sköta denna, då kanske pappret kunde malas ned, läggas i någon lösning som separerar, låta resterna av fil torka, för att sedan lösa upp det i en lämplig mängd vatten. Se där ytterligare fil! Inte mycket, men ändå något.

Vad jag med detta vill ha sagt är naturligtvis att inga ekonomiska teorier i världen kan trolla fram mer olja ur marken än vad som där finns. Är det slut så är det slut.

Dvs vad gäller ekonomiskt utvinningsbar olja.
Den övriga oljan blir ju ointressant.


Det sägs ofta om olika religioner, att de historien igenom ställt till en massa skada.

Frågan är om inte den farligaste av alla religioner idag är Marknadsfundamentalismen.

15 svar

 1. Liknelsen marknad/religion är om möjligt bättre än den om filmjölken!

 2. Den dagen oljan tar slut kommer nog våra duktiga uppfinnare – varav väldigt många har varit svenskar som du själv skrivit om – att hitta nya energilösningar.

  • Om det ens finns några svenskar kvar då. Antingen har vi blivit fördrivna eller utrotade och de få som tvingas leva kvar i kalifatet har nog annat att bekymra sig över än att uppfinna saker. Att bara överleva för dagen kommer förmodligen ta all kraft.

 3. @Elisabeth – Du har nog rätt, själv tror jag på elmotorn, åtminstonde till personbilar, tyngre fordon blir nog svårare. Men problemet kvarstår, oljan används till så mycke mer i vårat konsumtionsamhälle – som hela våran ekonomi bygger på, slit o släng, så skapas jobb idag. Dessutom är det inte den enda naturresurs som ”peakar”, fosfor, dricksvatten bl.a. Man kan köpa en tv nuförtiden nästan gratis, ändå lånar vi för att ha råd. Jag ser också en ordentligt krasch, det måste ta stopp nånstans, nångång! Som grädde på moset, som Jan antyder, så kommer Sverige stå inför stora problem, där man byggt in motsättningar bland folket när det behövs gemenskap. Stora krafter kommer frigöras – inbördeskrig

 4. Vet inte om det som framkommer i denna bild, http://www.damnlol.com/pics/906/e8ca63b6cbd10605e9926e6d31a5f1fe.jpg , är sann – men det är ändå ett exempel på vanvettigt nyttjande av resurser. Just köpevatten på flaska i den del av världen med renast kranvatten har jag aldrig accepterat.

 5. Tack för ett bra inlägg. Det bästa vore kanske att slopa tetrapacken helt, och införa, (återinföra), mjölk på glasflaskor, eller kannor, (som man fyller själv i butiken?). Systemet med flaskor som finns i England, med ”milkman”, är ganska så trevligt. (Men tetrapacksindustrin går naturligtvis inte med på detta. Oljeindustrin har väl också varit starkt emot el-motorer, för de ville väl fortsätta att göra vinster på bensinen.)

  Alla hoppas väl på nya tekniska uppfinningar där energi kan utvinnas på sätt som inte nedbrytande för miljön. De kommer nog.

 6. Om vi för omväxlings skull gör en avstickare till den empiriska verkligheten kan vi konstatera att marknadsekonomi är det enda sätt att organisera ekonomin som är förenligt med politisk demokrati. Alla demokratier i modern tid har varit resp är marknadsekonomier. Jag inser att detta inte intresserar Jan Milld nämnvärt, eftersom – som jag tidigare konstaterat – han inte är demokrat av princip och av övertygelse. Om han hade varit det hade nämligen inte stött och hyllat den kommunistiska diktaturen på Kuba så som han gör.

  Men jag är demokrat och jag föredrar definitivt marknadsekonomi framför varje känt alternativ. Dessutom har jag en ekonomisk akademisk examen och tror mig veta en del om hur ekonomier fungerar. Detta har absolut ingenting med religion att göra. Snarare tror jag att Millds funderingar – byggda på vadå? – har ovetenskapliga och antivetenskapliga, ”religiösa” inslag.

  Eller, för att använda en mindre anspråksfull term än Millds, att de är ”flum”.

  • Nu tror jag inte att Millds jämförelse mellan religion och, vad han kallar marknadfundamentalism, handlar om att Milld anser att marknadsfundamentalismen är en ”riktig” religion utan att det mera handlar om att det i dagens samhälle finns många människor som är helt okritiska mot marknadens makt och ”tillber” marknaden och tror att marknaden är lösningen på allt. Det vill säga att marknaden idag för vissa människor fungerar som en slags ersättning för den roll som kanske religionen har, eller hade, i andra samhällen.

   Du kallar dig även demokrat och jag blir lite nyfiken på vad du menar med det. Anser du t ex att USA eller dagens Sverige är demokratier?

 7. Ambulans brist i Sverige tycks det vara, kommer inga ambulanser när man ringer SOS.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  • För undvikande av missförstånd kanske bör tilläggas att jag är en varm vän av den ”gamla” offentliga sektorn som var helt fri från profitintresse och kommersialism. Det tragiska är dock att utvecklingen har gått dithän att verksamheter som styrs av politiker och facket, och till vilka det inte finns alternativ, har fungerat allt sämre över tid. Det har t o m sossarna insett, varför de också hör till konkurrensens och kommersialiseringens tillskyndare. Detta har i stället gett oss nya brister och avarter, som det utmärkta exempel du nämner.

   • Patrik Blom är ett troll som spricker när solen lyser! Han är en person som föraktar arbetaren. En som föraktar den som byggde upp Sverige! Tack vare oss! Din klentrogne godtyckliga allvetare! Kan du göra analyser. Dina marknadsanalyser verkar nu falla platt! Kom igen! Jag krossar dina argument!

 8. Bra inlägg. Marknadsfundamentalismen fungerar tämligen väl och kan skapa mycken välstånd så länge deras teorier korresponderar med verkligheten. När den inte längre gör det så får man lov att tänka om. Det viktigaste är att verklighetsbeskrivningarna är så korrekta som möjligt och att lämpliga substitut kan få lov att – förhoppningsvis – träda fram som reellt gångbara alternativ.

 9. Bra skrivet. En illusion bekämpas inte bäst genom ersättandet av den med en annan. Sanningen ersätter givetvis illusionen bäst.

  Vetenskapen är på detta vis ganska bra på att leta sanningar och förkasta lögner….utom när marknadskrafterna, eller andra slags religioner, sätter den ur spel.

  Där bör SD se upp anser jag för om ni låter jollrande pilsnerkorvsätande individer som sjunger ”Oh store Gud” styra kan det gå riktigt illa för både SD och Sverige på lång sikt. Rensa kvickt!

  Du är fortfarande varmt välkommen till Intelligent Union. 😉

 10. Facit.Marknadsfundamentlismen=Grekland,portugal,spanien,italien och Euro projektet…Framtid?. Arbetarfundamentalism=Skola,vård,omsorg,arbete,kriminalpolitik och marknadshänsyn.

 11. […] Marknadsfundamentalism […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: