• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Energidilemma

”Milld har fått Peak Oil på hjärnan”. Så tycker en kommentator här på bloggen.

I en bemärkelse kan jag inte annat än ge honom rätt. På samma sätt som jag sedan början av 90-talet fick invandringsfrågan ”på hjärnan” har jag nu fått energifrågan där.

I båda fallen därför att jag bedömer dessa frågor som viktiga för vår gemensamma framtid – i båda fallen finns viktiga svenska intressen att värna, direkta överlevnadsintressen som talar för ett engagemang.

Det rör sig inte om frågor bland andra, i stil med vem som lyckats hoppa högst i en idrottstävling, vilket parti som senast ökade i en opinionsmätning eller om vår statsminister åter sagt något dumt.

Men här finns dilemman.

Richard Heinberg i sin bok ”The End of Growth”:

”Jag kan tyckas ha gått långt i mitt sätt att fokusera obarmhärtigt på negativa utsikter, bortsett från möjligheter samtidigt som jag betonat begränsningar och gräsliga resultat.

Det har varit nödvändigt att framställa frågorna på detta sätt eftersom slutet av tillväxten är en i sig obehaglig föreställning så de flesta människor är obenägna att tänka på det, förnekar bevis för att det sker och undviker att begrunda dess konsekvenser, såvida det inte presenteras som ett vattentätt fall.”

Behovet av en omställning av vår energiförsörjning och vårt samhälle var egentligen uppenbart redan på 1970-talet, för den som ville se. USA hade då passerat sin Peak Oil och Jimmy Carter gjorde som nyvald president vällovliga ansatser i rätt riktning.

Men Carter slogs i nästa val ut av Ronald Reagan, som hade ett mer sorglöst och trevligt budskap, lättare för den amerikanska väljarkåren att tilltalas av. Sedan kom Bush & Bush. Och det som hände i USA påverkade resten av världen – ytterligare viktig tid förspilldes.


Hade den nödvändiga omställningen påbörjats för 30-40 år sedan, då vore vi idag i ett väsentlig bättre läge. Nu har vi väldigt, väldigt ont om tid! Mycket behöver ske utan ytterligare dröjsmål!

Problemet är politiker som just ingenting gör, media som inte klargör lägets allvar och oviljan hos de flesta människor att ta till sig jobbiga fakta.

När jag ändå förmedlar ett bistert budskap, då kan en reaktion bli som den från bloggkommentatorn – att jag blivit tjatig. Innan jag ens hunnit gå in i problematiken mer på djupet.

Andra kan bli nedslagna. Man ifrågasätter iofs inte riktigheten i vad jag skriver, men känner sig vanmäktiga. Vad kan man själv göra, hur hysa hopp om att katastrofen ska kunna avvärjas?

Här menar jag att det kubanska exemplet inger just detta. Hopp. Kubanerna lyckades – då kan chansen finnas också för oss att göra det, om rätt åtgärder vidtas. Där kan finnas en del att lära – inte för kubanernas skull, utan för vår egen skull.

Det finns fler intressanta exempel på länder som genomlevt svåra kriser, t ex Argentina 2001, men i fallet Kuba stod just energiförsörjningen i fokus.

Åtgärder? Jag ser i huvudsak två spår:

1. Sådana som envar kan vidtaga, i sin egen tillvaro och sitt eget närområde, här och nu.

2. Politiska krav, att rikta till våra partier och politiskt förtroendevalda.

Till det senare ska jag snart återkomma.

15 svar

 1. Jan, du är en lykta i mörkret.
  Har du läst denna http://iamthewitness.com/DarylBradfordSmith_Bankers.htm

 2. Lindsey Williams som skrivit boken ”The Energy Non-Crisis” påstår att det i Alaska finns en hemlighållen oljekälla med mer olja än i Saudiarabien, som skulle kunna förse USA med olja i 200 år, men det finns en plan inom ”eliten” att krascha den amerikanska dollarn och ekonomin. Han säger sig ha en läcka inom ”eliten” och har minst sagt intressanta saker att säga.

  Här är ett par texter som en introduktion. Leta gärna upp mer info av mr Williams, det finns intressanta YouTube-filmer.

  Klicka för att komma åt Lindsey%20Williams%20orginal.pdf


  http://www.realtid.se/articlepages/200806/09/20080609102902_realtid373/20080609102902_realtid373.dbp.asp

  PS. Köp fysiskt guld (hos Tavex) och silver (hos Liberty Silver) innan det är för sent. Jag rekommenderar starkt att lyssna på Mike Maloney (Michael Maloney). Se Maloney på YouTube, extremt intressant. Han har också skrivit boken ”Investeringsguiden för Guld & Silver”. Intressant fakta: det finns faktiskt mindre silver än guld ovan jord pga industriell förbrukning.

  Det är allvar nu. Alla fiat-valutor kommer att krascha, som de alltid gjort genom historien. Historiens största förmögenhetsöverföring är på väg, och kommer att ske till innehavare av ädelmetaller och bort från innehavare av ”papper”.

  • Jag känner till Lindsey Williams, men känner större förtroende för Richard Heinberg och många av de andra författare som jag nu håller på att läsa.

   Samtidigt skulle jag gärna ta del av ett meningsutbyte mellan t ex Heinberg och Lindsey.

   Spontant känner jag en skepsis mot förnekanden i detta sammanhang. Även om vi skulle få ytterligare en respit på 100 eller 200 år så förändrar det inte den etiska grundfrågan: har vi gentemot framtida generationer någon rätt att i ohämmad takt göra slut på ändliga resurser av energi och mineraler?

   Antag att Heinberg har fel: det vore ändå aldrig fel med en energiomställning!

   Antag att Lindsey har fel: då hamnar vi totalt i klistret!

   Men just det ser nu ut att obevekligen vara på väg, oavsett det har samband med oljebrist. En total ekonomisk härdsmälta. Under alla omständigheter måste vi tänka i sårbarhets-, självförsörjnings- och överlevnadsbanor.

   Problemet med guld och silver är att det inte kan ätas. I en akut krissituationen behöver vi tillgång till mat och vatten, elektricitet och uppvärmning av våra hus. Överlever vi inte krisen är metallerna sedan till föga glädje för oss.

   • Om Lindsey har rätt eller fel vet jag förstås inte säkert… men tänkte bara kort kommentera det klassiska felargumentet att guld/silver inte går att äta:

    Först: det går inte att äta tusenlappar eller digitala siffror heller, inte ens om man försöker röra ut det i lite dillsås. Ingen köper ädelmetaller för att äta upp det… (då hade man verkligen kunnat klaga på dyr mat). Men de har värdebevarande monetära egenskaper och har så haft i tusentals år. När/om hyperinflationen slår till så bevarar de sin köpkraft, medan alla andra monetära resurser utplånas.

    Med lite ädla mynt kan man köpa exempelvis mat och bränsle (för det kommer att finnas men vara extremt dyrt mätt i kronor). Hur ska du annars byta till dig det? Med ett par gamla tubsockar? Bli slav? Självhushållning är ett sätt, men man kan inte odla allt man behöver, och de flesta har inte heller möjlighet till det. Ädelmetaller ger ett ekonomiskt skydd.

  • Jag skulle hellre satsa på att köpa skog om jag hade pengar. Har ganska bra med åkermark och skog , men mer skog skulle inte vara fel. Mitt drömprojekt är att konvertera ena traktorn till en gengastraktor. Läser på andra året till eneriingenjör

  • Jag läste boken NONE DARE CALL IT CONSPIRACY redan på 70 talet
   Minst 15 miljoner människor har läst boken
   Denna bok skrevs på grund av en läcka så det är ingen nyhet med läckor. Jag tror att Pastorn har rätt till 99 %

 3. En pessimistisk syn. Tillåts man här att uttrycka det självklara, som inte officiellt får nämnas? Människosläktet uppgår nu till ca. 7 miljarder och ökar i antal. Villkoren för vår och alla andra levande varelsers överlevnad på jorden är så beskaffad att de går ut på att döda / äta varandra.

  En sammanfattning: Förbered er på KRIG.

 4. Några människor ska bli rika på att vi Svenskar använder el, varför ? Så mycket kunskap har vi, att vi ska kunna framställa el, med normala priser.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 5. Jag tror att detta ämne innehåller för mycket praktiskt arbete för de flesta. Men för de som inte tycker så anser jag det skulle vara en intressant tanke att starta en sådan ”förening” … vad jag tänker på är något i stil med ”micro farming” fast för svenska förhållanden typ 1000 till 10000 kvadratmeter. Det skulle i dagsläget mera vara en livsstil med vanligt arbete + hobbyodling av mat.

 6. Kanske miljöpartiet vore ett alternativ?

 7. Stefan, visst har du en poäng vad gäller papperspengar kontra ädelmetaller.

  När den ekonomiska härdsmältan är här räcker det inte med bara självhushållning och direkt byteshandel.

  Vi kommer också att behöva en fungerande valuta, åtminstone lokalt, som bytesmedel och lagring av värde.

 8. Herregud, världen kommera att gå under! Domedagsprofetior är en del av vår mänskliga natur, men världen är inte statisk, den är i ständig förändring. Jag är övertygad om att när oljan tar slut kommer vi på nya sätt att förflytta oss. Vi måste inse att inget är statiskt och vi lever i en värld som ständigt förändras: imperier går under, länder faller samman, anrika företag går i konkurs. Men så längre det föds nya människor kommer vi att bevittna nya imperier, länder, företag och iddeer. Även oljan kan ersättas med något annat

  • Jag kan hålla med dig till viss del. Men vissa tidsperioder har varit eländigare än andra pga av olika orsaker. Tex vikingakolonierna gick under på grönland pga deras oförmåga att anpassa sig till det försämrade klimatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: