• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Kubanerna visar vägen!


Paradoxalt blir det.

1. USA är kanske det land i världen som kommer att drabbas hårdast när Peak-Oil-krisen slår till på allvar, genom sitt höga bil- och oljeberoende.

2. USA har under ett halvt sekel upprätthållit ett embargo mot Kuba, vilket gjort livet svårare för det kubanska folket.

3. Kuba är det land i världen som redan genomgått en djup Peak-Oil-kris och därvid gjort erfarenheter som andra länder – även USA – kan dra lärdomar av.

Kuba visar att Peak Oil  kan övervinnas, förutsatt att en social sammanhållning kan mobiliseras och målmedvetna åtgärder genomförs.

Ska det visa sig att det kubanska exemplet kan medverka till att USA räddas ur en mycket svår knipa?


USA:s embargo kunde ju Kuba först klara ganska bra genom sin handel med Sovjetunionen. Därifrån kunde mycket olja importeras, till bra pris. År 1989 började dock Sovjetunionen kollapsa och oljeimporten därifrån var snart obetydlig.

Vad som sedan följde blev det som kubanerna kallar ”Den speciella perioden”.

Det kubanska samhället stannade i stort sett av. De fanns inte bränsle för att upprätthålla busstrafik. Fabriker tvingades stänga. Framförallt fick jordbruket problem, där man tillämpat det ”moderna” konceptet med hög mekanisering och mycket tillförsel av mineralgödsel till jorden.

Hyllor och montrar i livsmedelsbutikerna gapade snart tomma. Inom några år hade den genomsnittlige kubanen gått ned 9 kilo i vikt. Undernäring gav upphov till sjukdomar.

Hur klarade kubanerna av denna omställning?

Det finns återgivit i filmen ”Power of Community”. Delar av denna finns utlagda på  Youtube, filmen som helhet finns på en DVD-skiva, vilken på Bokus kostar 137 kr.


Transporterna klarades genom:

– inköp av 1,2 miljoner cyklar från Kina, egen tillverkning av ytterligare en halv miljon cyklar

– satsning på 18-hjuliga ”Kamelbussar” med plats för upp till 300 passagerare

– samåkning i de bilar som rullade, statliga påbud om att ta upp liftare.

Jordbruket krävde några års omställning till traditionella metoder, där jorden tillförs näring genom avfall.  Sådant som kallas ekologiskt lantbruk eller permakultur, följande kretsloppsprincipen.

Varje ledig jordyta kom också till användning, särskilt i städerna – vilket minskade behovet av resor och transporter.  Arbetskraft och konsumenter fanns då på samma plats.

Som svensk kan man förundras inför bilder på dessa stadsodlingar: vilken sammanhållning, solidaritet och disciplin vittnar de inte om! Inte bara ligger arbete bakom dem, de får uppenbarligen vara i fred från både vandalisering och stölder.

Åtgärderna för jordbruket kan sammanfattas i sju punkter:

1. kretslopp
2. lokal produktion
3. småskalig produktion
4. arbetsintensiv produktion
5. minskade transport- o resebehov
6. alla måste hjälpa till, ingen åker snålskjuts
7. effektiv brottsbekämpning, stark social kontroll

I slutet av 90-talet blev Hugo Chavez president i  Venezuela. Därmed slog även Venezuela in på en gentemot USA självständig kurs. Kuba kunde nu importera olja från Venezuela.

Hela filmen, i fyra delar:

http://www.ekodemokraterna.se/kubafilm.html

13 svar

 1. […] om Kuba är nästan obefintligt. Icke desto mindre, den alltid lika förträffliga Jan Milld skrev nyligen något om den kris som drabbade Kuba efter Sovjetunionens bortgång. Kuba var, och är, som bekant, […]

 2. Det är otroligt viktigt att man försöker förstå och tillskansa sig kunskaper och förståelse om andra länders kriser och se vad dom gör för och komma på fötter. Händer något liknande i sverige I och med att folket är splittrat i flera avseenden så kommer vissa grupper att ta för sig rejält i stället för den sammanhålningen och lojaliteten som är så viktig att ha då gentemot varandra sedan är vi inte vana att ha det svårt bara det gör att många skulle inte kunna hantera konstruktivt. Själv har jag fått äran att hjälpa människor och även djur som varit utsatta på ett primetivt vis. En kvinna minns jag ute på landet som man kan säga fick leva väldigt resurssnålt och även svårt att ta sig till affärer och dyligt. Så jag gjorde vissa insattser för kvinnan här ser man vad viktigt det är med ett realistiskt sammarbete och en sund ställa uppanda som blir nödvändig för våran hälsa och överlevnad.

 3. Detta är årets bottennapp i svensk politisk diskussion överhuvudtaget.

  Tillkommet av ett pinsamt skäl. Se Jan Millds blogginlägg helt nyligen, kallat ”Cuba”, och mina kritiska kommentarer till det. I stället för att gå i svaromål publicerar han ovanstående inlägg där han trotsigt upprepar påståenden som inte kan motiveras och försvaras.

  Kuba har aldrig upplevt ”Peak Oil” och USA har absolut inget att lära av Kuba därvidlag. Vad Kuba skulle kunna ”lära ut” är att man bör ha en kommunistisk enpartidiktatur och en socialistisk planekonomi. Allt vad Kuba gör har nämligen detta som grundförutsättning. Lyckligtvis är det bara Nordkorea som uppskattar detta. Vietnam, som tidigare liknade Kuba, jobbar för fullt med att införa marknadsekonomiska element i sin planekonomi, och man för f ö också en pro-amerikansk utrikespolitik.

  För Kuba, och Nordkorea, gäller att det enda sättet att ge dess medborgare frihet, demokrati och välstånd är att störta den kommunistiska diktaturen. Den uppenbara slutsatsen vägrar Jan Milld att dra. Som den kommunistiska diktaturens ”nyttiga idiot” sväljer han regimens propaganda och kritiserar bara USA. Enligt Jan Milld bör USA tvingas att lägga om sin handel så att det passar den kommunistiska diktaturen på Kuba.

  Jan Milld är den kubanska regimens vän och det kubanska folkets fiende.

  Vi vet alla vad Jan Milld är emot. Nu vet vi också vad han är för. Han är för en kommunistisk enpartidiktatur och en socialistiskt ekonomi, dvs det system som kollapsade i Sovjetunionen och Östeuropa under åren kring 1990, och som berövat det kubanska (och det nordkoreanska) folket frihet, demokrati och välfärd.

  Det är tyvärr bara att inse att Jan Milld – som den förhoppningsvis ende i den systemkritiska bloggvärlden – inte är demokrat av princip och av övertygelse.

  Dessutom har han fått ”Peak Oil” på hjärnan. För säkerhets skull upprepar jag att Kuba aldrig har upplevt ”Peak Oil”. Och när ”Peak Oil” så småningom kommer, hoppas jag för det kubanska folkets skull att de lever i en demokrati och marknadsekonomi, så att de kan hantera omställningen förnuftigt.

 4. Kan man hoppas på att Cuba cola då börjar säljas i Sverige igen .p
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 5. Ingen dum idé!

  Kanske som ”Den vuxna colan – den enda rätta i en Cuba libre”?

  (Cuba libre är en pre-Castro-drink. Namnet syftar på att USA hade befriat Kuba från det spanska koloniala förtrycket.)

 6. P.S till mina övriga inlägg:

  Jan Milld använder begreppen Peak Oil och Peak Oil-kris, och för att inte komplicera resonemangen för mycket gör jag det därför också. Men Peak Oil är ju den tidpunkt då oljeproduktionen är som störst. Där är vi ännu inte. När Peak Oil inträffar, när världens oljeproduktion är som allra störst, blir det naturligtvis ingen kris.

  Vad Jan Milld menar tycks vara ett plötsligt, mycket stort bortfall av olja. Det lär aldrig inträffa. (Det som drabbade Kuba vid Sovjetunionens kollaps bör beskrivas som ett bortfall av ”socialbidrag” av enorm omfattning. Sådant drabbar bara länder som inte kan eller vill försörja sig själva och i stället baserar sin ekonomi på ständiga ”socialbidrag” från andra.)

  När Peak Oil passerats har vi att se fram mot en lång nedgångsperiod, då oljan blir allt dyrare och världens marknadsekonomier genererar mängder med till den nya situationen anpassade produktförändringar, nya produkter, nya sätt att ekonomisera med oljan eller ersätta den, osv. Det är osäkert om det någonsin blir någon kris.

  • Med ”en lång nedgångsperiod” menar jag naturligtvis en period av långsamt sjunkande oljeproduktion. Inte nödvändigtvis någon nedgång i människors levnadsstandard.

  • Detta bevisar Patrik Bloms ensidiga bild av hans rätt sida förklaringar av allting! Han en så kallad PK-it!

  • Intressant!

   Jag följde Peak Oil-diskussionen för några år sedan, när jag var aktieägare i Lundin-bolaget Vostok Nafta (det tidigare bolaget med detta namn). Aleklett höll en föreläsning på en stämma och det diskuterades livligt. Det gjorde det också kontinuerligt i aktieägarforumen på nätet.

   Sedan dess har situationen tydligen blivit bättre. Glädjande!

 7. Insiktsfullt och framsynt av dig som gammal Sosse. Ur sosse-leden äter de mest pilsnerkorv och sjunger ”Oh store Gud” och verkar hoppas på att något slags flygande osynligt spaghettimonster kommer göra att vi klarar oss.

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/underhallning/schulmanshow/article13491611.ab
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_flygande_spaghettimonstret

  Kan det bero på att vem fan som helst släpps in och att det gör att blint troende jollrande religiösa får fotfäste?

 8. […] För kubansk del handlar det om den mycket kritiska försörjningssituation beträffande energi och mat som uppstod efter Sovjetunionens kollaps 1991 och upphörda oljeleveranser. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: