• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Kris-perspektiv


Börserna runtom i världen är skakiga.
Arbetslösheten är hög i många länder
USA:s skuldbörda är ofattbart stor.

Är den nu pågående ekonomiska krisen i världen något övergående?
Är det bara en tidsfråga innan allting återgår till det som vi vant oss vid att betrakta som normalt?

President Obama har nyligen meddelat att han gör utgiftsnedskärningar i den federala budgeten på så mycket som 100 miljoner dollar. Det kan ju låta handlingskraftigt. Ska det tolkas som att nu vänder det snart?

Denna film tilltalar mig i sin pedagogik, den sätter de 100 Obamamiljonerna i perspektiv:

Jag tror, jag är övertygad om, jag tror mig veta, att dagens världsekonomiska kris inte är en parentes, inte är något övergående. Tvärtom, det är bara början. Det kommer att bli värre. Och än värre.

Det är naturligtvis inget jag önskar, men det är vad ett försök till nykter bedömning ger vid handen, utifrån den kunskap jag hittills inhämtat.

Det som varit normalt för oss under ungefär ett sekel var inte normalt före 1900-talet. Det kommer heller inte att vara normalt i framtiden – och här talar jag om mindre än en generation. Mindre än 20 år, kanske mindre än 10 eller 5 år.

Vår normalitet av globalisering och hög materiell levnadsstandard har burits upp av riklig tillgång på billig olja. Den tiden är nu förbi. Det kommer inget önsketänkande att kunna ändra på.

Jag har inte märkt någonstans i mediarapporteringen att någon enda politiker eller journalist, ekonom eller annan expert ens antytt att i botten på dagens ekonomiska kris och bristande tillförsikt om framtiden ligger Peak Oil.

Låt mig citera Richard Heinberg, ur hans bok ”The End of Growth”:

”… Tillväxten kommer tillbaka. Det är verkligen vad alla förutsätter. Det är en fråga om ‘när’ och inte ‘om’ tillväxten åter tar fart.

Men det finns sällan erkända yttre faktorer till finansiella och monetära system som effektivt stryper försök att åter få igång tillväxt. Dessa faktorer … gränser för olja och andra energiresurser, såväl som mat, vatten och mineraler. ”

”När diskussionen handlar om ekonomi fokuserar det mesta av talet  på pengar – priser, löner och räntor. Men hur viktigt pengar än är i ekonomi, är energi än mer grundläggande. Utan energi händer ingenting – helt bokstavligt. Energi är inte bara en handelsvara, det är förutsättningen för all verksamhet. Utan energi, ingen ekonomi.”

”Vi ser en perfekt storm av konvergerande kriser som tillsammans utgör ett vattendelande ögonblick i historien för vår art.”

”… tillväxten är slut pga en konvergens av tre faktorer – … uttömning av resurser, miljöpåverkan, och systematiska ekonomiska och monetära misslyckanden.  En enskild faktor kan emellertid spela en nyckelroll i att föra en ålder av expansion till ett slut.  Denna faktor är oljan.”

”Vi vande oss vid att se som självklar det som i själva verket var en extraordinär situation. Den blev det normala.”

”Vi kan överleva slutet på tillväxt, och kanske göra det bra, men bara om vi erkänner det för vad det är och agerar därefter.”

PS

Är det inte fantastiskt att Sverige har ett parti med namnet ”Miljöpartiet”, som så fullständigt missat dessa avgörande överlevnadsfrågor?!

Här verkar jag få medhåll från f.d. språkröret Birger Schlaug.

11 svar

 1. Jag tror det kommer bli tuffa tider i många år framöver, och Sverige kommer bli drabbat hårt. Tack vare en oansvarig invandringspolitik.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  • Även invandringen förutan skulle vi idag ha dessa ekonomiska problem.

   Dock tror jag att den har påskyndat processen.

   Risken är också påtaglig att den kommer att försvåra krisen. Den kan bli som en kvarnsten runt halsen på oss alla, när vi ska ta oss igenom krisen och ut på andra sidan.

 2. Ett av problemen med dagens situation är att många svenskar går omkring och känner sig rika och smarta då deras fastighet och annat rusat så i värde de senaste 10 åren, jag tror och faktiskt hoppas att en redig finansiell härdsmälta ska bli en nyttig läxa för många och efter denna läxa känner man sig mindre stöddig och mindre övertygad i det lämpliga att vräka in nybyggare i landet.
  http://www.radda-sverige.nu/hur-forbereder-man-sig-for-en-depression/

 3. Det ser mörkt ut på den politiska avbytarbänken också inom 7-klöverlaget. Här står man handfallna och försöker försvara deras misslyckade politik med näbbar och klor. Man skottar in mer och mer pengar på misslyckade projekt. Allt för att inte visa sina tillkortakommanden!

 4. Birger Schalug är vaken över hur det förhåller sig med finanssystemet som är ett pyramidspel av guds nåd. Nu kan han tala när han är off the hook. De andra fortsätter att sticka huvudet i sanden. Vi går emot en avgrund. Det enda som kan frälsa oss är Solen och Sanningen.

 5. Janne, idag satt Peter Stormare och sa i TV 4 http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon att hans inbokning på Marriott hotell på WCT i New York, blev avbokad av hans produktionsbolag, en vecka innan katastrofen!
  Stormare sa att detta hotell ansågs vara ”nedslitet” . . .
  Men han verkade inte ana varför, utan bara tacksam.
  Troligtvis var det filmen Minority Report som spelades in http://sv.wikipedia.org/wiki/Minority_Report där Steven Spielberg och andra judar var producenter.
  Detta visar på att flera uppsatta judar kände till att attacken på WCT skulle ske, t o m en vecka innan.

 6. Som jag också skriver i mitt senaste inlägg om Kuba så tror jag att du har fått ”Peak Oil” på hjärnan. Se vidare vad jag skriver där om marknadsekonomiernas anpassningsförmåga.

  • Sanningen är ju att ingen kan veta konsekvenserna eftersom det inte finns motsvarande erfarenheter från historien.

   Möjligtvis världskrigen med motsvarande brist på olika produkter och det var ju ingen gyllene period. Dessutom bodde fler människor ute på landsbyggden på 40 talet än i dag och var då av naturliga skäl mer självförsörjande.

 7. ”If one understands that socialism is not a share-the-wealth program, but it is in reality a method to consolidate and control the wealth, then the seeming paradox of super-rich men promoting socialism becomes no paradox at all. Instead it becomes logical, even the perfect tool of power seeking megalomaniacs. Communism, or more accurately socialism, is not a movement of the downtrodden masses, but of the economic elite.”
  http://iamthewitness.com/books/Andrew.Carrington.Hitchcock/The.History.of.the.Money.Changers.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: