• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Partiet som missade tåget


Det står nu klart att efterträdare till Maud Olofsson som centerledare blir Annie Lööf (tidigare Annie Johansson).

Kommer hon att kunna bryta Centerpartiets 40-åriga trend av nedgång?

Det sammanhänger rimligen med två moment:
1.  Vad är orsakerna till partiets utförsbacke?
2. Hur kommer partiet att ta intryck av dessa orsaker och ändra sin politik?

Min analys är enkel.

Centerpartiet missade ett viktigt tåg 1988, när man uteslöt Sven-Olle Olsson ur partiet. Hade man istället lyssnat till honom beträffande invandringspolitiken, hade man tagit till sig hans politiska klarsyn och lojalitet med svenska bönder och arbetare – då skulle Centerpartiet idag förmodligen vara riksdagens största parti.

Då skulle framförallt Sverige år 2011 ha haft mindre av problem med ”utanförskap” och en misslyckad integration!


Själv anför Annie Lööf att hon kommer från Småland och tar med sig värderingar därifrån. Hon talar också om att en ny partiledare måste kunna ”inspirera” sina partimedlemmar.

I en riksdagsdebatt mot SD  för några månader sedan talade Annie Lööf om sin vision: ”nybyggarlandet Sverige” där ”alla ska kunna bli sin egen lyckas smed” och ”alla ska kunna komma in i arbete direkt”.

Se 6.30 in i denna film:

Som finansminister Anders Borg har noterat lever mer än hälften av invandrarna i Sverige nu på olika former av bidrag.  Tar vi den aktuella invandringen från Afrika och Asien blir andelen som försörjer sig själva än lägre.

Hur kommer det sig?

Det borde Centerpartiet reflektera över!

Den officiella förklaringen är att detta beror bara på diskriminering och tillkortakommanden från det svenska samhällets sida, men:

•  vad säger att människor från andra kulturer och med låg utbildning har något att tillföra svensk arbetsmarknad?

•  vad säger att de ens vill arbeta, om de kan kan få högre inkomster genom bidrag?

Arbetslösheten bland svenska ungdomar är hög. Om inte ens svenskar kan få arbeten – hur ska personer med dåliga kunskaper i svenska kunna få det?

Med Annie Lööf som partiledare kommer Centerpartiet att leva kvar i en dröm- och floskelvärld. Det är synd.

Det vore inte fel om i Sverige funnes ett lantbrukar- och landsbygdsparti. Ett parti med fötterna på jorden.

Ett sådant parti skulle ha framtiden för sig.

12 svar

 1. Bara det, att hon är med i Centerpartiet visar att det är nåt fel på henne redan där. Man har sålt ut Bondeförbundet.

 2. På tre år har antalet heltidsarbetande bönder minskat med ca 5300 personer i Sverige enligt Jordbruksverket. Totalt jobbade 22000 på heltid med lantbruk 2010. Centern följer den trenden också och är förhoppningsvis ute ur Riksdagen efter nästa val. Inte ens med hjälp av stödröstade moderater kan de bryta sin nedåtgående trend.

 3. Lööf säger att C måste bli tydligare.
  Milld säger att C måste få fötterna på jorden och komma in i verkligheten. Tydligare än så kan man inte bli. Bra sagt Jan.

 4. Centern är ett parti som har släppt markkontakten. Hade man satsat på att vara ett landsbygdsparti så hade framgången varit given.
  Om man räknar ren landsbygd, småsamhällen och småstäder som t.ex. Askersund, Gränna, Sävsjö mm som sitt underlag för ett sådant parti så skulle det bli ett stort parti. Det krävs ju kanske också att man släpper den starka kopplingen till bönderna eftersom bönder numera är en liten minoritet även på ren landsbygd.
  Sedan är det ju också en självklarhet att ett sådant parti måste ha ordning på invandringspolitiken.
  Så länge erbjudandet ligger kvar ute i världen (”Kom till Sverige så får ni pengar och modern bostad. Arbete ej nödvändigt”) så kommer det att vara stor invandring från fattiga länder.

 5. Så Annie Lööf har småländska värderingar? Då kan hon väl i sin nya roll rekommendera att bönder & skogsägare på landsbygden tar emot massor av lata & okunniga (oavsett ”kultur”) och sätter spadar och yxor i händerna på dem för att de skall få chansen bli integrerade och accepterade.

 6. Centerns grundläggande problem är att de inte behövs. I och med att den nyliberala falangen tog över (en infiltration som pågått inom alla borgliga partier sedan 90-talet) så släppte man landsbyggd och miljö till förmån för fler skyskrapor i Stockholm.

  Folkpartiet och moderaterna saluför redan marknadsliberalism och socialliberalism som sina adelsmärken. När (c) och (kd) försöker haka på så signalerar de bara sin överflödighet.

 7. Centern prat om nybyggare har skadat dom, att påstå att Sverige är uppbyggt av invandrarna var lite väl magstarkt för den vanliga Svensken.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 8. Exit Olofsson, enter Lööf. Jag kan inte se någon avgörande skillnad i policy, attityd och sentiment. Men den där Lööf kanske bär på avancerade idéer om svenskhet och traditionalism, lite så där under ytan… fan trot.

  http://lennart-svensson.blogspot.com/2011/07/exit-olofsson.html

  Det räcker inte med att kunna le på bild och vara en politisk broiler. Man måste ha idéer också.

 9. SD borde satsat på att bli det C som kunde ha blivit, ett bondeparti med värnandet om Sverige i full fokus.

 10. Exit Olofsson, exit Lööf. Så länge Lööf inte är med i SD, så inger hon inget förtroende.

  Centerns vinglande har kört lasset ner i dynghögen. Centern begriper heller inte att EURON varit en katastrof från dess begynnelse.

  ”Invandrarna byggde Sverige”, vilken oförskämdhet!

  Lyssna på vilka som river ner Sveriges rykte. [svensk text.]
  http://dotsub.com/view/27ed1cee-1584-42f1-a970-8c9697c2f711

 11. Hej Janne,
  jag tycker att vi måste avslöja mer hur media jobbar och fungerar. Det är de som stoppar sanningar från att komma fram, mörkar och snedtolkar. Se bara på vad de vill göra med kommenteringar. Det är enkelt att inse att de är skiträdda.
  Du är bra att ta till dig ämnen och recensera dessa. Jag läste denna artikel med Dan Josefsson, skulle gärna se din recension så vi kan sprida till fler.

  Mediernas roll i samhället bygger på en gigantisk bluff. Det hävdar forskaren och författaren Bengt Nerman, som i 30 år bedrivit massmediekritisk forskning. Bengt Nermans senaste bok heter Den offentliga lögnen och är en lågmäld, men ändå våldsam, uppgörelse med medieindustrins självbedrägerier: ”Objektivitet” finns inte i medierna. Massmedier förmedlar inte sanningar, utan är dramafabriker. ”Nyheter” är i verkligheten ett slags teaterföreställningar. Och massmediernas ideologi är livsfarlig.

  Reportaget publicerades ursprungligen i ETC nr 1-2/1998.
  ”För att hjälpa sina elever på journalisthögskolan att förstå mediaindustrins verkliga roll gav Bengt Nerman den ett namn: ”dramafabrik”.
  ”Massmedieideologin talar om ‘fakta’, ett slags punkter i verkligheten, att återge, mer eller mindre trovärdigt. Med bilden av teatern ser vi att det snarare är fråga om pjäser; på engelska säger man ‘stories’. En pjäs och en story har till skillnad från fakta en tidsdimension; den utspelas i en tid, har en handling, personer, bakgrund, en början och ett slut. Och det innebär en tolkning och ett ställningstagande. Pjäsen har, som man brukar säga, en ‘moral’.”

  ”I boken skriver jag att det var så här Joseph Goebbels gjorde i Tyskland på 30-talet i Tyskland. Precis likadant! Till slut hade Hitler alla med sig. Det gällde bara att se till så att det fanns några att skylla på hela tiden. I Tyskland hade man judarna. Här i Sverige har man utlänningarna. Och vad gör det liberala etablissemanget, inklusive socialdemokraterna? Jo, man ser till att man för ett jävla liv om det kommer ut några kortklippta killar på gatan och skriker. Men man ställer sig aldrig frågan hur det kommer sig att dom uppträder överhuvudtaget.”

  ”Samtidigt som media med hjälp av övertäckande debatter håller oss sysselsatta med oväsentligheter pågår utan diskussion det verkliga förändringsarbetet i samhället.
  BN: Om man förskjuter verkligheten genom små, små beslut som man aldrig redovisar och aldrig diskuterar – och detta att besluten aldrig behöver diskuteras är det som kännetecknar Sverige idag – då kommer folk så småningom till ett läge där de säger ”jamen herregud, vi måste väl vara med i EMU i alla fall!”. Jag menar, om man har förändrat människors verklighet till ett läge där det inte finns något val, då kan man sätta in en folkomröstning!

  Att förskjuta verkligheten i små, små steg för att få med svenskarna på idén att gå med i EMU… var har jag hört det förut? Naturligtvis på Dagens Nyheters ledarsida.”
  http://josefsson.net/artikelarkiv/170-den-stora-myten-om-journalisten.html

  Media är enligt mig idag psykologisk manipulering. Det finns alltid ett syfte varför man skriver om ett ämne och vad man vill uppnå.

 12. […] Innan jag nu åker inför en ny sjukhusvända, för en femte skalloperation, hann jag bli klar med ytterligare en film om Centerpartiet.  Titeln blev ”Partiet som missade tåget”, vilket knyter an till en tidigare bloggtext. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: