• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Argentina (3)


Kontentan av den IMF-ordinerade ”medicinen” för Argentina hade alltså blivit:

A. ”Besparingar” som medförde arbetslöshet och dåligt utnyttjande av samhällets resurser.

B. Enorma förmögenhetsöverföringar, med ökade klyftor mellan en rik elit och folket.

På den venezuelska TV-kanalen Telesur kunde jag förra året följa reaktionerna på Nestor Kirchners död – Kirchner som var Argentinas president 2003-2007.

Det gjorde intryck, det var ingen vanlig begravning. Helt uppenbart var det en politiker, djupt avhållen av de flesta argentinare. Inte utan anledning – han hade verkligen fått landet tillbaka på rätt spår efter en oerhört svår tid!


Efter störtandet av Fransisco de la Rua 2001 följde fyra tillfälliga presidenter, som i snabb takt avlöste varandra – vänsterperonisten Nestor Kirchner valdes år 2003.

Under hans tid halverades arbetslösheten och Argentina befriades från det tunga skuldberoendet till utländska banker (jfr Sverige). Devalvering av den argentinska valutan och ökad export medverkade till att möjliggöra detta.

Till Kirschners åtgärder hörde även ett upphävande av amnestin för de brottsliga generalerna från juntatiden.

I förhållande till USA styrdes Argentina in på en mer neutral och oberoende kurs. En process som nu sker i hela Sydamerika: Uruguay, Brasilien, Paraguay, Chile, Bolivia, Peru, Ecuador och Venezuela.

Vid sin död 2010 var Nestor Kirchner ordförande i den sydamerikanska samarbetsorganisationen UNASUL.

När i Ecuador 2010 president Rafael Correa utsattes för en form av kuppförsök blev reaktionen skarp i Argentina – i Buenos Aires hölls omedelbart demonstrationer.

Över hela kontinenten vill man nu lämna den tiden bakom sig, då militären kunde ingripa i politiken och få länderna styrda från Washington.

Nestor Kirschner avstod från att kandidera till omval, förmodligen av hälsoskäl. Istället kandiderade hans fru Cristina Kirschner. Hon är nu Argentinas president.

Oliver Stone har gjort en film om den nya politiska situationen i Latinamerika,  ”South of the Border”. 4.00 in på denna trailer finns en sekvens med Nestor Kirchner:

8 svar

 1. Bra skrivet Jan, nu kan jag en massa om Argentina som jag inte visste förrut, Tack 🙂
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 2. Jag har arbetat och bott i Buenos Aires, Argentina från 1981 till 1984 och varit med om ”inbördeskriget”, Malvinas (Falklandskriget) och demokratin via det fria valet!
  Ett fantastiskt land med en vansinnig korruption och politik!

 3. Confessions of an Economic Hit Man av John Perkins är en otroligt bra bok i detta sammanhang. Dvs USA’s agenda efter andra världskriget. Där de gigantiska koncernerna använder sig av politikerna, världsbanken och underrättelsetjänsterna för att bana väg för amerikansk expansion.
  Det han beskriver i boken är i dag vardagsmat men, när han värvades av NSA i brytpunkten av 60/70 talet var den ekonomiska politiken som bla användes i Latinamerika en del av underrättelsetjänst arbete. Säkerligen har dessa metoder använt på ett eller annat sätt av alla former av expansion i världshistorien. Men konsekvenserna blir värre idag eftersom de även slår på ekologin.

 4. Förklaringen till varför Chile och inte Argentina klarade av att utvecklas ekonomiskt under den nyliberala politiken:

  ”Vad gäller den socioekonomiska rörligheten spelade det socialistiska experiment en avgörande roll. Det kan låta som en paradox, men det var socialisternas bestämda angrepp på och uppluckring av de befintliga socioekonomiska maktstrukturerna som gav de nyliberala reformatörerna ett gyllene tillfälle att göra om landet. Genom jordreformen, bankernas förstatligade och industriernas socialisering hade socialisterna skapat en öppen situation, som militärjuntan kunde utnyttja för att omforma Chiles ekonomiska elit under helt nya villkor.
  Nerbrytandet av de traditionella institutionerna var alltså nödvändigt och banade väg för den ekonomiska omdaningen.
  Det råder knappast någon tvekan att Chile i mars 1990 – när Augusto Pinochet överlämnade makten till den demokratiskt valde Presidenten Patricio Aylwin – var ett mycket mer ojämlikt samhälle än före militärernas maktövertagande. ”
  Mauricio Rojas -Tillväxt Stagnation Kaos – 2004

 5. […] på tur.  Tidigare har både Island och Argentina varit illa ute, men klarat sig undan – i Argentinas fall först efter svåra mänskliga […]

 6. […] artiklar om Argentina här på bloggen finns här, här och här. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: