• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Extremism? Höger?

Förövaren av vansinnesdådet i Norge var alltså norrman. Hans namn: Anders Behring Breivik.

Aftonbladet informerar sina läsare om att han förutom att vara utklädd till polis hyste ”högerextrema åsikter”. Samma budskap trummas nu ut unisont i stora massmedia: förövaren var en ”högerextremist”.

Det hela låter bara så tröttsamt bekant:

”Abdikerad vänster”

Vem är extremist?”

”Sanningsoffret”

Visst är det extremt att ta livet av ett hundratal människor.
Det är inte bara extremt, det är vidrigt. Självklart.
Det finns bara inte ord för att beskriva ett sådant agerande!

Men höger? Nej!

Nu är det inte våldsdåden i sig som ger honom denna etikett i media, utan de åsikter som han kopplas samman med – nämligen kritik av massinvandring och mångkultur.

Kan dessa åsikter alls placeras in på en höger-vänster-skala?

Det är jag tveksam till, men ska det ändå göras, då ligger det närmast en vänsterståndpunkt:
demokrati – vanliga människors åsikter ska respekteras
jämlikhet och trygghet – utsatta landsmäns intressen ska värnas.

Nej, en högerposition inom politiken står för något annat, nämligen:

• ställningstagande för de redan mäktiga, mer rikedom till dem som redan har mycket, koncentration av makten till ett fåtal, bortom folklig kontroll.

• en fascistoid människosyn, där man rör sig med begrepp som ”losers”, dvs föraktar dem som inte är ”vinnare” och ytligt framgångsrika.

En vanlig kommentar på ledarsidor är nu att förövaren inte får ges någon politisk framgång, vi ska slå vakt om ett samhälle av demokrati och tolerans.

Jag hävdar att det finns sådant som absolut inte får tolereras. Dit hör:

•  våldsorgier som de i Norge

•  det systematiska våld som NATO:s flygbombningar i Libyen innebär

  det ständigt pågående våld som följer med fjärrinvandringen.

19 svar

 1. Du sätter som vanligt ord på några av mina tankar Jan. Det gör mig alltid mer eller mindre tillfredställd att gå in och läsa på din blogg.

 2. En blond AL Quaida, 193 cm lång, nu ser man en terrorist i varje buske.. Helt klart en för planerad terror operation , utförd av den rådande maktstrukturen.

 3. ”En fascistoid människosyn” är inte ett begrepp jag personligen skulle välja att använda. Det är ett väl att betrakta som ett ”pk-begrepp” som ger en felaktig, förenklad och/eller fördomsfull bild av fascismen och som dessutom ofta används för att stämpla människor?

  • Begreppet ”fascistoid” har mig en bestämd innebörd:
   – förakt för svaghet
   – dyrkande av den starke ledaren
   – sparkande nedåt, svassande uppåt.

   Just det slentrianmässiga användandet av begreppet ”losers” finner jag där passa som hand-i-handske.

   Jag har alltid betraktat mig som antifascist. Det gör jag fortfarande.

   För i synnerhet fascisterna inom AFA är mitt förakt bottenlöst.
   Och hela den ”vänster” som så totalt har abdikerat.

 4. Jag vet hur begreppet fascistoid används men jag menar på att det är ett begrepp som jag tror är ”uppfunnet” av marxister eller liberaler, troligtvis de förra, för att på en och samma gång misskreditera en ideologi och en eller flera individer.

  Är man våldtäktsman, bankrånare eller någon form av sadist eller liknade, så har man en ”fascistoid människosyn”. Genom att stämpla handlanden eller beteenden, som de flesta tycker illa om, som besläktade med en ideologi så misskrediterar man ideologin. Ett nästa steg kan vara att kalla alla vars åsikter man inte gillar för fascister och så har man på detta sätt lyckats få personer att framstå som annorlunda människor, med andra värderingar och beteenden än vad de egentligen har.

  Jan Milld=invandringskritiker=fascist=våldsanhängare/potentiell våldtäktsman

  Fascisterna i Italien såg visserligen våld som ett medel, men det gör/gjorde även kommunisterna/marxisterna. (Socialdemokrater lär förövrigt även de ha använt en del våld mot de svenska nationella socialisterna under 30-talet, även om det väl förmodligen handlade om enskilda individer som inte handlade efter några socialdemokratiska riktlinjer utan mera efter eget huvud.)

  Varför inte då säga att våldsmän har en marxistiod människosyn?

  Jag skulle inte själv vilja kalla mig för en antifascist.

  Det finns delar i fascismen som känns sunda, som den organiska samhällssynen där statens/lagets/gemenskapens/kollektivets bästa går före individens bästa, och där individer, sociala och ekonomiska grupper skall samverka för samhällets bästa, och alla skall ses som delar av en större helhet och organism.

  Sedan finns det delar jag inte alls uppskattar och det gäller då främst imperialismen.

  • Vi behöver kunna använda begrepp. Just det jag beskriver, dvs att svassa uppåt och sparka nedåt, att förakta svaghet och att ha nära till att acceptera våld, att vara en flock-varelse – det behöver kunna beskrivas med ett ord eller begrepp som är allmänt begripligt.

   Kunde jag ha använt något bättre begrepp än ”fascistoid”? Det skulle möjligen vara ”pk-itisk”. Kanske väljer jag det i fortsättningen.

   Det du skriver om att verka för samhällets bästa kan jag helt skriva under på, men tycker inte att man för den skull behöver se sig som ”fascist”.

 5. Den här Norske Terroristen tappade tålamodet och dödade socialister pga de har förstört Norge med sin politik, förmodligen har han genom detta hindrat potentiella dårar att bli politiker och ödelägga landet ännu mer??? Sanningen är att poli…tikerna har mördat fler eftersom de importerar mördare, våldtäktsmän och andra äckel i ca 30 års tid…Klart som korvspad att någon, någon gång tappar tålamodet och går till lätta överdrifter i sin frustration över det land och liv som tagits ifrån denne

 6. Kan bombningen i Oslo vara en ”False Flag Operation” ?

  På denna video visas en märklig andra explosion på toppen av byggnaden i Oslo. Vad jag vet har det inte rapporterats av fulmedia:

 7. Jesse

  Jag är inte heller chockad över att någon människa tappar kontrollen över sitt hat och sin ilska över hur samhället ser ut och fungerar.

  Jag känner också hat och ilska. Men det gäller att lägga band på sina känslor, och framförallt att inte bete sig som en dålig människa hur mycket hat och ilska man än känner, och har rätt att känna.

  Fredagens dåd var vansinniga och primitiva och, bortsett från den tragedi de innebar för åtskilliga norska familjer, ett slag mot det folk och land som Breivik sade sig vilja försvara.

  Breivik har inte bara visat prov på en otrolig brist på medmänsklighet, förstört andra människors liv, utan han har även varit med att slå flera spikar i Europas kista.

 8. Man måste besöka din blogg dagligen Jan, för den är så bra 🙂 Tack
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 9. Jag instämmer! Tack Jan!

 10. […] man döma efter först massmedias stämpling av gärningsmannen som ”högerextremist”, sedan betraktelser som Cornukopias, då är vinnarna i sammanhanget de som vill kompromettera […]

 11. Nej, en högerposition inom politiken står för något annat, nämligen:
  • ställningstagande för de redan mäktiga, mer rikedom till dem som redan har mycket, koncentration av makten till ett fåtal, bortom folklig kontroll.
  • en fascistoid människosyn, där man rör sig med begrepp som ”losers”, dvs föraktar dem som inte är ”vinnare” och ytligt framgångsrika.

  Var har du drivit upp dessa helt missvisande vänsterlögner? Vad kommer nästa gång? Rika hatar fattiga? Alliansen vill ersätta evolutionsteorin med kreationism i skolorna?

  Skäms!

  • Ge gärna ett alternativ!
   Vad lägger du in i begreppet ”höger”?
   Hur ska det, menar du själv, definieras?

   • ”Högern” är för heterogen för egentligen vara ett nyttigt begrepp—och är just därför omöjligen att ge en god definering.

    Specialfallet klassisk liberalism/libertarianism (som ligger mig själv närmast hjärtat) sätter tex individens rättigheter i första rummet och är ur min sikt den mest idealistiska och humanitära ideologin—mycket långt från både din beskrivning ovan och typiska vänster-halmgubbar. Även de konservativa har många idealister och baserar sin ideologi på en strävan att göra världen bättre—inte att tex gynna de rika.

    Jag kan rekommendera http://traditionochfason.wordpress.com/ för en rad ojämförlikt djupare analyser.

    Fascistoida drag ser man förövrigt i Sverige och många andra europiska länder rätt ofta hos extremvänstern…

 12. Höger eller vänster… Jag tycker att båda två har glömt bort sakfrågorna. Man hittar nu en slagpåse som man ger skulden för allt.
  Nämligen Sverigedemokraterna! Makteliten är så rädd för att doms tillkortakommanden ska visa sig. Detta är inte bra… Man har fullständigt glömt bort vad demokrati betyder, i den meningen att man gör politik av att en Psykopat har gjort detta vansinnesdåd.

 13. Mycket väl skrivet och tänkt Jan. Vi är inne på samma linje… http://intelligentunionswe.wordpress.com/2011/07/23/sa-kan-det-ga-nar-man-inte-behandlar-intolerant-med-tolerans/

  … och min röst går nog till SD nästa val i protest eftersom ingen insett att vi behöver nedväxt och SD är i alla fall för fred och vill ut ur EU.

  Här är vårt nya uppiffade partiprogram som du gärna fpr kommentera och ta intryck av:

  http://intelligentunionswe.wordpress.com/intelligent-union-i-sverige/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: