• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Inte bara Grekland


Det gäller ju inte bara Grekland.

Samtliga övriga EU-länder i Sydeuropa – Portugal, Spanien och Italien – är i ungefär samma sits. Finns där en gemensam nämnare? Handlar det om kultur, såtillvida att man i Sydeuropa har en mer lättsinnig hållning till ekonomi och åtaganden än vad man har i norra Europa?

Jag minns ju ett tydligt mönster beträffande förtidspensioneringar i Sverige under 80-talet och 90-talet: just greker och jugoslaver var extremt överrepresenterade. Jag förutsätter att det där i mycket hög utsträckning handlade om bedrägerier.

Men även andra länder har hamnat ”i knipa”, eller är på väg att göra så.  Tidigare hade vi exemplen Argentina och Island. Idag har vi Irland och Storbritannien. För att inte tala om USA! Hur förklara att även dessa länder hamnat i sådan skuldsättning?

Jag ser det som ett systemfel, och ett flerdubbelt sådant.

1. Exponentiell tillväxt

För det första det faktum att överhuvudtaget pengamängden hela tiden måste öka. Det sammanhänger med den ekonomiska tillväxten. I praktiken en exponentiell tillväxt, som i längden blir helt ohållbart i en värld med ändliga resurser av energi och mineraler.

Låt mig citera ur Richard Heinbergs bok ”The party’s over” (en författare som jag senare ska återkomma till!):

”Antag att du skulle sätta in 100 dollar på ett bankkonto med 6 procent ränta, och lämnade dem där för dina barn och barnbarn. Efter det första året, skulle du ha 106 dollar, och den andra 112 . På tolv år skulle din insättning ha fördubblats, och på hundra år skulle den ha växt till 33.930  dollar.  Tyvärr fungerar ackumulerade skuldräntor på samma sätt;. om du skulle ta ett lån på 100 dollar med 6 procents ränta och misslyckas med att göra avbetalningar, över tid som skulden skulle växa på samma sätt.

För närvarande har alla länder har en typ av monetära system där praktiskt taget alla pengar skapas genom lån. Således representerar nästan alla existerande pengar en skuld. ”

”Varifrån kommer pengarna för att betala tillbaka räntan på lånen?”

Heinberg tar alltså upp även ett annat moment: pengar skapas genom skuldsättning.

2. Bankerna

De banker som tillåts stå för denna pengaproduktion är privata. Till dem blir alltså även länder skyldiga stora summor pengar.

Sundare borde väl vara att de banker som ges dessa befogenheter är statliga! I så fall blir ju staterna bara skyldiga pengar bara till sig själva.

Eller är det något viktigt som jag här har missat?

Även Sverige har en stor statsskuld, på över 1.000 miljarder kronor. Bara räntebetalningarna varje år uppgår där till mångmiljardbelopp. Kan det verkligen vara nödvändigt?

USA är ett fall för sig.
Till det ska jag återkomma i nästa bloggtext.

10 svar

 1. Utgå istället från den lättaste förklaringen till problemen: Sydeuropéer har mellan 5-10 % afrikanskt blod i ådrorna.

 2. De länder i Europa som befinner sig i knipa, dvs de i söder, har ju epitetet ”de lata latituderna”. Det kanske ligger något i uttrycket??

 3. Intressant läsning. Och varför är Leif juden Pagrotsky utsedd att förhandla för Grekland? Är det judiska bankirer som vill ha betalt?

 4. Nja… Vad skall man säga… Låt ekonomerna sköta ekonomisnacket 106 usd med 6% ränta blir inte 112 usd efter 1 år, det blir ca 112,4. Det är en viktigt detalj, eftersom det blir ränta på ränta. Det är lite på ett år, men på 30 års sikt blir det betydlig mer. Det är inte fel på varken Italien, Grekland, Portugal eller Spanien, det är fel på Euro. Euro är till för två länder: Tyskland och Frankrike och räntan bestäms utifrån deras konjunkturscyklar, länder som inte följer deras bana blir lidande i längden och det skapas betydande obalanser i Euroområdet. Effekterna ser vi idag och boven i dramat är Tyskland. Euro är dödsdömd… Skyll inte på människor, skyll på våra politiker som offrar våra pansioner för idiotiska utopier! Bankerna och affärsmänen är pragmatiker, de skall tjäna pengar på allt och det gör de också. Det är ju också deras uppgift.

  Gällande tillväxten: det är riktigt att hela vår ekonomi bygger på tillväxt, det är inget konstigt med detta. Om du lånar pengar till ett hus och husets värde minskar, då har du problem, ökar värdet kan du sälja och köpa ett nytt, kanske bättre. Naturen fungerar på precis samma sätt.

  Gällande energin: vi har oändliga energiresurser: E=mc2 där m är massan och c ljusets hastighet. Bokstavligt talat: vi badar i energi! Jordens resurser är kanske inte oändliga, men universums resurser utifrån vårt perspektiv är det! Dessutom det vi sysslar med idag är att vi omvandlar jordens resurser till något som vi behöver och det är bra, det är just kanske därför jorden har skapat oss. Vi är ju en dem av dess ekosystem. Vad vi än gör kan vi aldrig skada vår egen planet. Den har varit med mbetydligt värre saker lång innan vi kom! Livet kommer att fortgå oavsätt vad vi gör!

  • Ekonomi är alltför viktigt för att lämnas åt ekonomerna. Som framgår av ditt inlägg omfattar det ju det mesta.

  • Visst finns det energikällor att nuttja som Blazej skriver men problemet är väl att tekniken är inte utvecklad fullt ut jag tänker på dom energiresurser som finns på andra planeter och på jorden kunna utvinna el på olika vis jag tror att forskarna framöver kommer att nosa på universum kanske kineserna, Rysarna vad vet jag.

 5. Hela EU är som en båt, som tar in vatten. Snart får Reinfeldt be om ett lån.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 6. […] Inte bara Grekland […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: